2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Malév-leállással kapcsolatosan könnyítések az utas- és storno-biztosításokban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57760"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image1_452.jpg" border="0" width="450" height="136" /></a></span> </p><p>A Malév váratlan leállása számos olyan utazót is érint, akik előzőleg utazásképtelenségre vonatkozó (storno) vagy utasbiztosítást kötöttek. Noha ezen biztosítások nem szolgálnak a Malév hibájából meghiúsult utazások miatti kártérítésre, a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) néhány rendkívüli intézkedéss

image1 452

A Malév váratlan leállása számos olyan utazót is érint, akik előzőleg utazásképtelenségre vonatkozó (storno) vagy utasbiztosítást kötöttek. Noha ezen biztosítások nem szolgálnak a Malév hibájából meghiúsult utazások miatti kártérítésre, a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) néhány rendkívüli intézkedéss

image1 452

A Malév váratlan leállása számos olyan utazót is érint, akik előzőleg utazásképtelenségre vonatkozó (storno) vagy utasbiztosítást kötöttek. Noha ezen biztosítások nem szolgálnak a Malév hibájából meghiúsult utazások miatti kártérítésre, a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) néhány rendkívüli intézkedéssel igyekszik megkönnyíteni a bajba jutott utasok dolgát.

 

Az EUB vállalja, hogy a törölt Malév-járatokra megkötött utazásképtelenségi (storno) biztosítás díjának teljes összegét visszatéríti. Ezen igényt annál az utazási irodánál kell jelezni, amelyiknél megkötötték a storno biztosítást. Ez a lehetőség akkor áll nyitva, ha az utas részére korábban még nem történt kárkifizetés és a jegyet más légitársaságnál történt átfoglalással sem használták fel.

 

Amennyiben az utasnak sikerül a meglévő Malév-jegyét más légitársaság járatára átfoglalni, akkor az EUB a korábban megkötött storno-biztosítást érvényesnek tekinti a módosított jegyre is az eredeti jegyár összegéig. Azokban az esetekben, ahol az átfoglalás az eredetinél magasabb jegyárat eredményez, vagy pedig teljesen új jegyet vesz az utas, az új jegyre illetve a jegyár-különbözetre új biztosítást célszerű kötni.

 

Korábban vásárolt Malév-jegyekre a mai naptól kezdődően storno-biztosítás természetesen már nem köthető.

 

Fontos tudni, hogy az utazásképtelenségre vonatkozó (storno) biztosítás az utas részéről történő útlemondásra vonatkozik, a légitársaság hibájából meghiúsult utazás kockázatának kivédésére ez a biztosítás-típus nem szolgál.

 

Az utasbiztosítással rendelkező, a Malév leállása miatt külföldön rekedt, általa biztosított utasok részére az EUB ingyenesen meghosszabbítja a biztosítást az alap-kockázatokra vonatkozóan – pl. betegség, baleset – a tényleges hazautazás időpontjáig, de legkésőbb 2012. február 6. hétfőn délelőtt 10 óráig. (A kiegészítő biztosításokra – pl. sportbalesetek – ez nem vonatkozik.)

 

Azoknak az utasoknak, akik február 3-6. között utaztak volna Malév-járattal, de az utazás meghiúsult, az EUB teljes összegben visszatéríti a korábban megkötött utasbiztosítások díját. Az erre vonatkozó igényt az utasnak legkésőbb keddig (február 7-ig) be kell nyújtania a biztosítás-kötés helyén (az érintett utazási irodában, a www.eub.hu-n történt online kötés esetén pedig az EUB Ügyfélszolgálatánál, tel: +36 1 452 3580, nyitva tartás: H-CS 08.00 – 17.00; P 08.00-14.30; ugyfelszolgalat@eub.hu).

 

Az utasbiztosítás keretében a biztosító természetesen a szerződés szerint teljesíti a vállalt szolgáltatásait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.