A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ (Centrum TISZK) nagyszabású rendezvényt szervezett középiskolások számára, hogy bemutassák a gazdasági válság kialakulását és annak hatásait. Az eseményen több mint 700 diák tanulhatott többek között Király Júliától, a Magyar Nemzeti Bank alelnökétől és dr. Mohai Györgytől, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatójától.

A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ (Centrum TISZK) nagyszabású rendezvényt szervezett középiskolások számára, hogy bemutassák a gazdasági válság kialakulását és annak hatásait. Az eseményen több mint 700 diák tanulhatott többek között Király Júliától, a Magyar Nemzeti Bank alelnökétől és dr. Mohai Györgytől, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatójától.

 

  Az elismert szakemberek előadásai mellett bemutatták a Centrum TISZK által összeállított ingyenes tananyagot is, melynek segítségével az összes magyarországi középiskolában a diákok egy osztályfőnöki órán ismerkedhetnek meg a gazdasági válság okaival, részleteivel.

Az elmúlt hónapokban a gazdasági válság nem csak a híradásokban, hanem a hétköznapokban is megjelent: egyre több család, szülő és természetesen gyerek is találkozik a lassuló gazdaság negatív hatásaival.

A Centrum Térségi Integrált Szakképző Központ iskoláinak vezetői, tanárai munkájuk során egyre többször szembesülnek azzal a jelenséggel, hogy miközben a legtöbb családot kedvezőtlenül érinti a válság, aközben a diákoknak csak töredéke van tisztában a krízis kialakulásának hátterével, és annak hatásaival. A Centrum TISZK célja a munkaerőpiaci kereslethez igazodó, minőségi, versenyképes, gyakorlatközpontú szakmai képzéseket biztosító intézményrendszer létrehozása, működtetése.

Ennek a célnak az elérése a válság következtében még fontosabbá vált, hiszen a középiskolások jelentős része az érettségi után olyan szakmai képzéseken szeretne résztvenni, melyek akár egy elhúzódó válság esetén is hasznosak lehetnek, és a megszerzett szakképzettséggel jó eséllyel tudnak elhelyezkedni.

Mindez, és az általános igény motiválta a Centrum TISZK vezetőségét akkor, amikor úgy döntött, hogy olyan tananyagot állít össze, mely minden középiskola számára ingyen elérhető, és ami egy osztályfőnöki óra keretében bevezetheti a diákokat a válsággal kapcsolatos alapvető ismeretek világába.

A több mint 700 diák részvételével lezajlott tananyag-bemutató rendezvényen, olyan neves előadók is segítettek az ismeretek elsajátításában a 11. és 12. évfolyamos tanulóknak, mint Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, dr. Mohai György, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, valamint dr. Bernek Ágnes, főiskolai tanár, a Nemzeti Tankönyvkiadó tankönyvszerzője.

Az ingyenes tananyag összeállításának ötlete Dr. Dobay Péter, a Centrum TISZK egyik tagiskolájának, a Perfekt Szakközép- és Szakiskolát fenntartó közhasznú szervezet vezetőjének a fejéből pattant ki. Az ötletgazda fontosnak tartja, hogy a tananyag kifejezetten a diákok szemszögéből közelíti meg a válságot. Dr. Dobay Péter a tananyagról elmondta:

„A tanári segédlettel is ellátott tananyagot minden középiskolába eljuttatjuk, és elérhetővé tesszük az interneten. Bízom benne, hogy sok középiskola dönt úgy, hogy a tananyag, mely egy jól áttekinthető prezentáció formájában készült el, valamelyik osztályfőnöki órán bemutatásra kerül a diákok számára. Azt gondolom, hogy amikor egyre több gyerek szembesül otthon, családi körben a válság okozta nehézségekkel, különösen fontos tisztában lenni annak kiváltó okaival."

Centrum TISZK válság tananyag – prezentáció
Centrum TISZK tanári – segédlet a válságról
"Egy osztályfőnöki óra a pénzügyi válságról!" – VIDEÓ MEGTEKINTÉSE

http://www.centrumtiszk.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük