2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

(Már) nem Gyurcsánytól várják a csodát -de még saját magát feltámaszthatja…

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44504"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Nem_Gyurcsanytol_varjak_a_Csodat.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>Az érvényesen válaszolók mindösszesen 16 százaléka véli úgy, hogy Gyurcsány Ferenc lehet az MSZP megmentője. Ezzel szemben Botka Lászlóról 46 százalék gondolja, hogy vezetésével megerősödhetnek a szocialisták. </p><p> 

nem gyurcsanytol varjak a csodat.thumbnailAz érvényesen válaszolók mindösszesen 16 százaléka véli úgy, hogy Gyurcsány Ferenc lehet az MSZP megmentője. Ezzel szemben Botka Lászlóról 46 százalék gondolja, hogy vezetésével megerősödhetnek a szocialisták.

 

nem gyurcsanytol varjak a csodat.thumbnailAz érvényesen válaszolók mindösszesen 16 százaléka véli úgy, hogy Gyurcsány Ferenc lehet az MSZP megmentője. Ezzel szemben Botka Lászlóról 46 százalék gondolja, hogy vezetésével megerősödhetnek a szocialisták.

 

botka gyurcsany 500.thumbnailA volt miniszterelnök három, „nélküle elért" választási vereség után platformalapításával egyértelműen újra bejelentkezett a párt irányvonalának meghatározására. Ebben azonban nem csak az MSZP egyes meghatározó politikusai és a választópolgárok túlnyomó többsége, de a szocialista szimpatizánsok sem támogatják.

Az MSZP a 2009-es és 2010-es választási vereségek után egyértelműen öndefiníciós válsággal küszködik, a pártnak sem a két nyári kongresszus, sem az amúgy régi arcokból álló új vezetőség nem tudott határozott karaktert adni. Mivel Gyurcsány Ferenc lemondását követően sem tudtak javítani népszerűségi mutatóikon, és a hitelességét vesztett korábbi kormányfő időleges háttérbe vonulása után is súlyos választási vereségeket voltak kénytelenek elkönyvelni, Gyurcsány joggal gondolhatja úgy, hogy elérkezett számára a fokozatos visszatéréshez szükséges „kegyelmi pillanat".

E „legitimációs alap" mellett az egykori pártelnök-miniszterelnök már idejekorán igyekezett támogatói bázist szervezni a baloldalon: ennek jele volt először a Magyar Demokratikus Charta, majd utóbb – az MSZP-n belül életre hívni szándékozott – Demokratikus Koalíció Platform. A jól körülhatárolható törzsközönségből álló és általuk támogatott kezdeményezések azonban – annak ellenére, hogy Gyurcsány folyamatosan a „nyitás politikáját" hirdeti – be is szűkítik mozgásterét.

A számok ugyanis azt mutatják, hogy nem csak az érvényesen válaszolók döntő többsége, de az MSZP mellett ezidáig kitartó szavazók sem hisznek Gyurcsány „messianisztikus" képességében. Azon szocialista szimpatizánsok közül ugyanis, akik mindkét politikust ismerik, mindösszesen 35 százaléknyian tartják alkalmasnak Gyurcsányt arra, hogy a párt megmentője legyen – míg Botka László szegedi polgármesterben több mint kétszer ennyien, 78 százaléknyian bíznak.

Mindezek alapján kijelenthető: bár az ex-kormányfő rendelkezik azon kommunikációs, szónoki képességekkel, mellyel a jelenlegi határozatlanság helyett képes lenne újra egyedi imázst kölcsönözni a pártnak, továbbra is képtelen megszabadulni külső és belső hitelességi deficitjétől. Előbbire bizonyíték, hogy a válaszadók 84%-a nem bízik egy Gyurcsány-vezette MSZP megerősödésében. Utóbbira az, hogy platformalapítási tervét a szocialisták számos vezető politikusa minimum távolságtartással fogadta, arról egyértelmű döntés sem a választmányban, sem az elnökségben nem született. A párttal szimpatizálók 65 százaléka pedig kifejezetten bizalmatlan korábbi vezetőjével kapcsolatban – míg Botkánál ugyanez az arány csak 22 százalék. Gyurcsány ambiciózusságát, szűk, de kitartó támogatói hátterét és az MSZP jelenlegi útkeresését összevetve azonban érzékelhető: előbb-utóbb kenyértörésre kerülhet sor.

A felmérést 2010. október 18-a és 21-e között készítette a Nézőpont Intézet, reprezentatív mintán, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3,2 százalék.
 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.