http://www.thinkquest.org/index.htmlhttp://www.thinkquest.org/index.html

Az Oracle oktatási alapítványa (Oracle Education Foundation, OEF) a 9 és 19 év közötti diákok és tanáraik számára idén is kiírta a ThinkQuest nemzetközi versenyt, amelyben a csapatok bármilyen oktatással kapcsolatos webhely készítésére vonatkozó pályázataikkal indulhatnak.

 

 http://www.thinkquest.org/index.htmlhttp://www.thinkquest.org/index.html

Az Oracle oktatási alapítványa (Oracle Education Foundation, OEF) a 9 és 19 év közötti diákok és tanáraik számára idén is kiírta a ThinkQuest nemzetközi versenyt, amelyben a csapatok bármilyen oktatással kapcsolatos webhely készítésére vonatkozó pályázataikkal indulhatnak.

 

Az Oracle ez évben is nagy érdeklődésre számít, hiszen az előző tanévben is több mint 80 magyar – köztük nem egy többnemzetiségű, például szlovák-magyar – csapat adott le pályamunkát. A nemzetközi megmérettetésre 2008. április 2-ig adhatják be munkáikat a csapatok a világ bármely tájáról, így Magyarországról is.

A feladat a technológiai ismeretek bővítése mellett számos olyan, a 21. században nélkülözhetetlen képességet és készséget fejleszt, mint a csapatmunka, kritikus gondolkodás, önállóság és problémamegoldás. A résztvevők egyúttal publikáltan webes szerzőkké is válnak, hiszen munkáik a népszerű ThinkQuest Könyvtárban évente mintegy 30 millió érdeklődő számára válnak elérhetővé. A weboldalak tartalma tetszőleges lehet, a ThinkQuest 2007 nyertes csapatainak egyike például a veszélyeztetett állatokat állította munkájuk középpontjába. A 2007-es évben indult magyar csapatok is számos érdekes témát dolgoztak fel munkáikban, így például az egészséges táplálkozást, Napóleont, Magyarország történelmi épületeit és az űrturizmust.

A ThinkQuest 2008 nemzetközi versenyre beterjesztett pályázatokat szakpedagógusok értékelik ki. A jelentkezési határidő 2008. április 2., a csapatoknak így akár hét hónapjuk is lehet a pályamunkák összeállítására. A csapatok szabadon válogathatják össze tagjaikat, tehát nem elvárás, hogy egy oktatási intézményben tanuljanak. A verseny egyik kiemelt célja a közös munka ösztönzése, hiszen a weboldalépítésénél különböző területeken szerzett tapasztalatok és képességek összerakásából származik a legjobb eredmény. Így szükség van a tartalom előállításához az adott témában elmerülni tudó csapattagra, a programozáshoz értő résztvevőre, a megjelenés megtervezéséhez megfelelő esztétikai érzékkel rendelkező csapattagra, stb. A verseny nyelve az angol, így a nyelvismeret alapkövetelmény a csapattagokkal szemben.

A győzteseket az Oracle Education Foundation különféle díjakkal jutalmazza. Korcsoportonként a legjobb öt csapat notebookokat, illetve 1000 dolláros ösztöndíjat kap, a legjobb három team tagjai pedig az évenkénti san francisco-i ThinkQuest Live eseményre utazhatnak el.

A hazai részvevők között az Oracle külön versenyt hirdet, amelynek nyertesei közt szintén értékes díjakat (pl. webkamera, pendrive, mp3 lejátszó) sorsol ki. A győztesek a nyereményeket az Educatio oktatási kiállításon vehetik át, ahol egyben a pályaműveiket is megtekintheti a közönség.

„A ThinkQuest tényleg egyedülálló oktatási program. A diákok és a technológia találkozását segíti elő, mégpedig olyan módon, ami pozitív hatással van mind a gyerekekre, mind pedig azokra a közösségekre, amelyben élnek" – fejtette ki Sulyok Myrtill, az Oracle Oktatási Kezdeményezés program magyarországi képviselője. „Az Oracle Education Foundation technológiai programjai évente mintegy 280 000 diák számára segítenek elsajátítani azokat az elemi készségeket, amelyek a 21. században már mind a sikeres munkához, mind az élethez létfontosságúak."

A versenyre a csapatokat a vezetőjük nevezheti be a http://www.thinkquest.org/  honlapon az „Enroll Now" menü alatt.

További információk a részvétel iránt érdeklődő tanulók és tanáraik számára: http://www.thinkquest.org/, Sulyok Myrtill (myrtill.sulyok@oracle.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük