A Budapest Bábszínház összefogására 2014-ben a magyar nyelvű bábosok határon innen és túl közösen ünnepelték a Bábszínházi világnapot. Az egyöntetű siker arra ösztönzött bennünket, – írja Papp Tímea (Kommunikációs és marketingvezető Budapest Bábszínház) – hogy 2015-ben újra szokatlan körülmények között, váratlan produkciókkal mutassuk be a báb és a bábosok sokoldalúságát.

 

A Budapest Bábszínház összefogására 2014-ben a magyar nyelvű bábosok határon innen és túl közösen ünnepelték a Bábszínházi világnapot. Az egyöntetű siker arra ösztönzött bennünket, – írja Papp Tímea (Kommunikációs és marketingvezető Budapest Bábszínház) – hogy 2015-ben újra szokatlan körülmények között, váratlan produkciókkal mutassuk be a báb és a bábosok sokoldalúságát.

 

Ennek megfelelően 2015. március 21-én, a tavasz első napján a magyar nyelvű bábszínházak ismét egyszeri és megismételhetetlen programokkal jelentkeznek.

 

A 2015-ös Bábszínházi világnap rendezvénysorozata elé.

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ennek kapcsán 2003 óta szerte a világon, így természetesen Magyarországon is zajlottak események, de tavaly gondoltunk egy merészet. Ünnepeljünk mi, magyar nyelvű bábosok – határon innen és túl – együtt, vigyük ki a bábot váratlan helyszínekre, szokatlan körülmények közé, hogy azok, akik utoljára talán gyermekként jártak bábszínházban, újra felfedezhessék ezt a fantáziának határt nem szabó műfajt. És persze az is célunk volt, hogy megismerjenek bennünket a nézők: azokat, akik évek, sőt évtizedek óta vannak a pályán, és találkozzanak a legfiatalabb bábos generációval. A gondolatot tett követte, és húsz településen mintegy negyven bábszínház, független társulat, szakmai egyesület, oktatási intézmény készült erre a napra egyedi produkcióval. Szerencsére az időjárás is mellénk állt, így a 2014-es meteorológiai tavasz első napja sokak számára emlékezetessé vált.

Játszottunk gyógyfürdőkben és plázákban, az Operában és polgármesteri hivatalban, piacon és könyvesboltban, kisföldalattin és villamoson, volt bábos felvonulás és gólyalábas flashmob, bábkészítő foglalkozás és vetélkedő, több bábszínház pedig erre a napra időzítette bemutatóját. Az egyértelműen pozitív visszajelzések arra sarkalltak bennünket, hogy 2015-ben ne csupán megismételjük azt, ami tavaly sikert aratott, hanem új, még izgalmasabb dolgokkal készüljünk.

Valljuk: a báb nem korosztály, hanem műfaj, ezért kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a számukra érdekes, vonzó programot. Avatunk babajátszóteret, birtokba veszünk üres üzlethelyiségeket és városi tereket, buszozunk, biciklizünk, nyílt próbát tartunk, beállunk a cukrászda és a kocsma pultja mögé. Aki a műsorfüzetet tüzetesen végigböngészi, legyen az régi bábrajongó vagy a műfajjal még csak most ismerkedő, meggyőződhet arról, hogy ebben az évben is nagyszabású varázslatra készülünk.

Olyan varázslatra, ami egyszeri és megismételhetetlen. Arra kérjük, ne csupán nézője, hanem aktív részese is legyen az élménynek, hiszen nem csupán a közönségért, de a közösségért is dolgozunk!  Csatlakozzon hozzánk – bízunk abban, hogy 2015. március 21-én is belép velünk a határtalan fantázia birodalmába, mert a bábosoknak nincs lehetetlen!

 

A Bábszínházi világnap eseményeinek fővédnöke 2015-ben ismét dr. Áder János köztársasági elnök. A budapesti programok védnöke Tarlós István polgármester. A szegedi programok védnöke dr. Botka László polgármester.

 

A Budapest Bábszínház programja a Bábszínházi világnapon:

 

március 20.

Budapest iskoláiban és óvodáiban – Bábszínházi mesék

A Budapest Bábszínház művészei budapesti iskolákban és óvodákban olvasnak fel olyan meséket, amelyek a színház repertoárjához köthetők.

 

március 21.

10:00-16:00 Budapest Bábszínház, előcsarnok (Andrássy út 69.)

Játékok és etűdök

10:00 Nagyvásárcsarnok (IX., Fővám tér 1.)

Hagymácska-flashmob

11:30 Fény utcai piac

Hagymácska-flashmob

14:30, 15:30 Magyar Állami Operaház (VI., Andrássy út 22.)

Klasszikusok bábbal

11:00-14:00 Mammut 2 (II., Lövőház utca 2.)

Vidám szombati vásárlás

10:00-16:00 Belvárosi kerületekben

Macibicikli

18:00 Budapest Bábszínház, Játszó-tér (Andrássy út 69.)

Janne Teller-Gimesi Dóra: Semmi

18:00 Yunus Emre Institünsü/Yunus Emre Török Kulturális Intézet (VI., Andrássy út 62.)

Zene és mese Gül babáról – kép, báb, mese és koncert egy estén

20:00 Király utca

Rozi a téren

 

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (XIII., József Attila tér 4.)

Kalandozás a bábmúzeumban

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem programja

aCUPella – az egyetem bábszínész hallgatóinak produkciója

14:00 II., Mamut 2

15:00 VI., Hunyadi tér, a játszótéri zenepavilonban

15:30 VI., Liszt Ferenc tér, a szobor előtt

16:00 VI., Andrássy út 22., az Operaház előtt

16:45 V., Erzsébet tér, az Akvárium Klub előtt

17:30 VII., Rákóczi út 21., az Uránia Nemzeti Filmszínház előtt

 

Budapest Bábszínház

1062 Budapest, Andrássy út 69.

 

www.budapest-babszinhaz.hu

https://www.facebook.com/babszinhaz?_rdrfacebook.com/babszinhazivilagnap

https://babszinhazivilagnap.wordpress.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük