Az Orvosi Hetilap, az 1857. óta hetente megjelenő orvos-szakmai folyóirat minden évben Markusovszky Lajos-díjjal tünteti ki az előző év legkiválóbb közleményeinek szerzőit, ill. Markusovszky Lajos-emlékérmet ad át azon kiemelt szakember számára, aki jelentős mértékben hozzájárult a hazai kutatás, illetve betegellátás fejlődéséhez.

 

Az Orvosi Hetilap, az 1857. óta hetente megjelenő orvos-szakmai folyóirat minden évben Markusovszky Lajos-díjjal tünteti ki az előző év legkiválóbb közleményeinek szerzőit, ill. Markusovszky Lajos-emlékérmet ad át azon kiemelt szakember számára, aki jelentős mértékben hozzájárult a hazai kutatás, illetve betegellátás fejlődéséhez.

 

 

A Markusovszky Lajos Alapítvány Kuratóriuma és az Akadémiai Kiadó a hagyományos Markusovszky Lajos-emlékülést 2016-ban május 4-én rendezte meg az Aesculap Akadémia kelenföldi konferenciatermében.

www.orvosihetilap.com

Dr. Rácz Károly, egyetemi tanár, az Orvosi Hetilap főszerkesztője nyitotta meg az ülést, megemlékezve a közelmúltban elhunyt, emlékéremmel kitüntetett dr.Hutás Imre és dr.Ribáry Ottó professzorokról.   

A hetilap javuló kiadási, és szakmai kompetenciát illető adatait ismertetve, rámutatott a kiadvány jelentőségére.

A névadó Markusovszky Lajos munkásságának méltatása után  Dr. Bálint András Ferenc, az Orvosi Hetilapot kiadó Akadémiai Kiadó Tudományos és Orvosi Szerkesztőségének vezetője üdvözölte a megjelenteket, s a tízedik évébe lépett együttműködést ismertette. Rámutatva, az indexelés bevezetése óta az olvasók és a szakmai idézetek (citációk) száma egyre nő, az impakt faktor javul. Hangsúlyozta a magyar nyelvű publikációk, a határokon túlnyúlóan sikeres magyar orvostudományi oktatás teljes szélességű szakirodalmának jelentőségét.   

Ebben az évben, az Orvosi Hetilapra alapozva, elektronikus orvosi folyóirat-csomagot kívánnak indítani, melynek központi eleme lenne az Orvosi Hetilap, kiegészítve egyéb, az orvosi társadalom érdeklődésére számot tartó folyóiratokkal. Külön kereső alkalmazása lesz, a NOTA.

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_tudományos_teljesítmény_mérése

A következőkben került sor az Orvosi Hetilap – Markusovszky Lajos Alapítvány és a Dr. Fehér János Emlékére alapítvány 2016. évi kitüntetéseinek ünnepélyes átadására.   

Ez évben a „Markusovszky Lajos-emlékérem" kitüntetésben Dr. Czuriga István professzor, egyetemi tanár részesült a hetilapnál végzett munkájáért és nemzetközi mértékben is jelentős tudományos teljesítményéért.  

http://www.profikaneten.hu/profi/361/prof-dr-czuriga-istvan  

Az emlékdíjat a hetilap főszerkesztője adta át, a kísérő oklevelet pedig dr.Zalay Gábor, a Boehringer Ingelheim igazgatója és Oláh Péter, a Berlin-Chemie / A. Menarini igazgatója nyújtotta át.

A díjátadás után a szerző előadást tartott  „A cardiovascularis prevenció egységes szemlélete" címmel.    

Az előadásban elhangzott; az egységes szemléletet a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében a hasonló elterjedtségi mutatók, az egységes etiológia, a közös rizikófaktorok, az egész érrendszert érintő, azonos megelőzési módszertan és megelőző stratégia, az azonos terápiás elvek indokolják. Mindegy, hogy az agyi ereken, vagy pl. a végtagi ereken alakul ki a betegség, a megelőzést azonos elvekre alapozva kell gyakorolni.

 

Következett az „Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos – emlékérem", az „Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos – díj" és a „Dr. Fehér János Emlékére alapítvány – díj"  kiosztása, majd az elismerésében részesültek rövid előadásban foglalták össze  tevékenységüket.  

 

Ruttkay Tamás dr. (Pécsi Tudományegyetem, Sana Herzchirurgie Stuttgart GmbH) és társai;  Jancsó Gábor dr. (Pécsi Tudományegyetem), Gombocz Károly dr. (Zala Megyei Kórház), és Gasz Balázs dr.( Pécsi Tudományegyetem, Zala Megyei Kórház)  szívsebészeti témával érdemelték ki a díjazást.   

Ruttkay dr. ismertette úttörő munkájukat  „A mitralis elégtelenség sebészi kezelésének új megközelítése: transapicalis ínhúrpótlás dobogó szíven" című, videóval támogatott előadásában.       

 

A mitralis billentyű prolapsusa  (mitralis billentyű – a szív kéthegyű billentyűje; prolapsus – előreesés, süllyedés)

következtében fennálló súlyos billentyűelégtelenség mielőbbi sebészi kezelése szükséges. A modern korrekció során az inhúr-pótlás részesítendő előnyben, amely műtéthez azonban jelenleg a szív megállítása és extracorporalis (a beteg testén kívüli) keringés alkalmazása szükséges a bal pitvar megnyitása mellett.  

(inhúr – a kéthegyű /mitralis/, illetve a háromhegyű /tricuspidalis/ billentyű vitorláit az ejtőernyő zsinórzatához hasonlítható ínhúrok rögzítik a kamra izomzatához, az ínhúrok biztosítják, hogy a kamra összehúzódásakor ezek a billentyűk zárva maradjanak  www.mnsza.hu/szivbeteg/adattar/sziv_szotara.php?abc=i

A transoesophagealis szív-ultrahanggal vezérelt transapicalis (a szívcsúcson átvezetett) ínhúrpótlás innovatív technikája egy speciális, bal kamrába vezetett eszköz használatával bal oldali mini-thoracotomián keresztül dobogó szíven végezhető.  

(transzözofageális echokardiográfia /TEE/ – a szív-ultrahang vizsgálathoz kapcsolódó kórmegállapító eljárás)

www.mnsza.hu/szivbeteg/adattar/sziv_szotara.php?abc=t    

www.verywell.com/what-is-a-thoracotomy-224920 

https://en.wikipedia.org/wiki/Thoracotomy

Az ultrahangot kibocsátó vizsgálófejet a beteg nyelőcsövébe vezetik le, ezáltal a szív közvetlen közelébe jut, és pontosabb képet ad, mint a mellkason kívüli hagyományos vizsgálat.

A beavatkozások során elért intra-operatív siker aránya centrumonként 86 és 100% között változik, és egyes közlemények szerint 3 hónap elteltével a betegek 92%-ának nincs szüksége újabb sebészi korrekcióra.  

A tapasztalatok folyamatos integrálásának köszönhető biztató eredmények a jelentősen kisebb műtéti megterhelés lehetőségét ígérő technika széles körű elterjedésének irányába mutatnak.   

Orv. Hetil., 2016, 157(18), 700-705.

http://wiki.startlap.hu/a-mitralis-prolapsus-milyen-betegseg

http://wiki.startlap.hu/a-mitralis-prolapsus-milyen-betegseg

http://www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/mitralis_prolapsus.php

http://aok.pte.hu 

http://www.zmkorhaz.hu/viewer.php?docid=536000 

https://www.sana-herzchirurgie.de/home.html

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük