Meghalt Solt Dezső (szül 1933. május 15 -) 2013. december 23-án a Péterfy kórházban. Ismert sokkozó, sakkfeladvány készítő volt. Eredetileg üzemi lapos újságíróként kezdte pályáját. Egy ideig a Kapu cimű folyóirat rejtvényszerkesztője is volt.

 

Meghalt Solt Dezső (szül 1933. május 15 -) 2013. december 23-án a Péterfy kórházban. Ismert sokkozó, sakkfeladvány készítő volt. Eredetileg üzemi lapos újságíróként kezdte pályáját. Egy ideig a Kapu cimű folyóirat rejtvényszerkesztője is volt.

 

 Amikor már nem volt munkahely, mert nyugdijas lett, csatlakozott az újságírók „evőbrigádjához" hogy meg tudjon élni. (Ezek olyan jobbára állás nélküli vagy nyugdíjas újságírók voltak, akik egyéb megélhetési lehetőségek hiányában a sajtótájékoztatók pogácsájából éltek, sok kollega szolidáris volt vele, de a marketingesek nagyon nem szerették az újságíróknak ezt a csapatát, hiszen nem jelent meg publikáció.Nekik viszont ez az életet jelentette!) Jellegzetes alakja ismerős volt minden sajtótájékoztatóra rendszeresen járó újságíró számára. Valóban újságíró volt ennek ellenére, sakkújságíró.

 

Továbbra is írta sakkfeladványai és cikket a szakmai körlevelekbe, amig tudott egyes versenyek lebonyolításában is részt vett. Kevesen tudják róla, hogy könyveket is írt, természetesen sakk témákról. Luzern 1982 cimmel a sakkolimpiáról számult be külön kiadványban.1985-ben jelent meg a Kaszparov cimű munkája, amit a levelezési sakkhiradó adott ki. Két kiadásban is, az első kiadás 1984-ben jelent meg.A sziciliai védelem című munkája szintén a Levelezési Sakkhiradó kiadásában 1989-ben jelent meg. Társszerzőkkel közösen írt munkája (Zoltai József és Borbáth Gábor) A levelezési sakk szabályai 1985-ben jelent meg, ami alapvető fontosságú volt ennek a sportágnak az életében. Mindamellett eszperatista is volt, mert vallotta a sakk és a semleges eszperantó jól kiegészíti egymást. Az utolsó pillanatig a Közéleti Gazdasági Krónika rovatvezető újságírójaként dolgozott, minden lapszámban megjelentek az írásai, ismertetői.

 

A múlt év végén került kórhazba. Állapota már javult, ki is akarták engedni azonban a kórházban éjszaka elesett és úgy beütötte a fejét hogy műteni kellett. Sajnos a gondos orvosi kezelés ellenére tüdőgyulladást kapott ami a legyengült szervezetének már sok volt, A szomszéd nagy nehezen elérte gyermekeit akik intézkednek és intézik a temetést is. A hamvasztásos temetés időpontja még nem ismert.

 

Nyugodjék békében!

http://sakk-mester.blog.hu/2013/09/27/30_eve_tortent_eszperanto_sakkolimpia_kalocsan

 

Sakkszövetségi adatlapja: http://www.chess.hu/hu/jatekos.php?komir_id=2861