2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mátyás király szobra

3 perc olvasás

matyas_kiraly_emlekmu.jpgSzékelyföldre látogatva mindig megállok Kolozsvárnál, két napot töltök ott, látogatás, egyebek. A Fő téren órákig tudok bámészkodni. Szent Mihály templom, Óvár-kapu, Rhédey, Jósika és Sebestyén palota, New York kávéház. Persze elsősorban a Mátyás király szobor. Inkább szoborcsoport, emlékmű. Igazságos uralkodónk egy vár bástyájáról végigtekint győztes seregén. Páncélos alakja büszkén üli meg a lovat, arcáról erő és büszkeség sugárzik. Kardját maga előtt keresztben fektetve tartja, mint aki most jött meg a dicsőséges csatából. Nem ül, hanem szinte áll a kengyelben, a ló kantárszárát szabadon engedve. Fején a győzelmet jelképező aranyozott babérkoszorú.

    A szoborcsoport mellékalakjai a szóbeszéd szerint Magyar Balázs, a Feketesereg vezére, Kinizsi Pál a törökverő, Szapolyai István nádor, Báthori István erdélyi fejedelem. Ez utóbbiról egyesek azt állítják, hogy maga a szobrász, Fadrusz János. Az alkotó klasszikus kompozícióban, egyenlő szárú háromszögben szerkesztette a művet, ahogy a reneszánsz festők és szobrászok közül sokan. Monumentális hatású, szinte a templomra „támaszkodik”. A szobrot a millenniumi ünnepségek keretében akarták felavatni, de végül hat évvel később, 1902-ben avatta fel József Ágost főherceg, magyar kormányzó. Egyes vélemények szerint a szoboravatásról azért hiányzott I. Ferenc József az uralkodó, mert a műemlék talapzatán a Habsburgok lobogója is a legyőzött seregek hadi jelvényei között látható. (Ejnye Felség, lehetett volna nagyvonalúbb.)

   A szoborcsoport odaszállítása nem volt egyszerű. 1902. augusztus 13-án rakták fel négy vasúti kocsira a lipótvárosi (ma: Vizafogó) pályaudvaron a 17 darabból álló, 19 tonna súlyú szobor-részeket. Augusztus 15-én megérkezett Kolozsvárra, ahol a pályaudvarról lovakkal vontatták be a főtérre a vagonokat, a helyi közúti vasút sínjein. Szeptember elejére a szobrot takaró deszkakerítés mögött megtörtént a darabok összeállítása; ezt követően Fadrusz még tovább finomította a részeket. A felavatás október 12-én történt.

   A város az alkalomra több száz oldalas díszes Mátyás-albumot adott ki. A Kolozsvári Nemzeti Színházban Mátyás emlékére ünnepi műsort adtak, melyet díszvacsora követett. Fadruszt elismerésekkel halmozták el, az uralkodó a Vaskorona-renddel tüntette ki, a várostól díszpolgári címet, a Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetemtől díszdoktori címet kapott. A leleplezés közben a város összes templomában meghúzták a harangokat, a honvédség 24 ágyúlövést adott le.

   Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János fiának szobra méltó helyen van szülővárosában. A román kormányok többször is próbálkoztak eltávolításával, egyszer sem sikerült. Sőt, 2011-ben felújították és újra felavatták az akkor már több helyen megsérült szobrot.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.