2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Max Grundig

3 perc olvasás

grundig_lemezjatszo.jpgGrundig lemezjátszó

  Jobb módú családok csemetéi a sikeres érettségi, vagy egyetemi felvételi vizsgáért jutalomként kapták a Grundig RPC 2000-3 bakelit rádiós-magnós lemezjátszót, természetesen hangfalakkal. Ez volt a múlt század hetvenes éveiben a csúcs, a király, a hifi, a vezető világmárka. Meg a gyár többi terméke is. Aztán jöttek a piac törvényei és átvették a vezetést Max Grundigtól, a cég vezérétől. Élettörténete megér egy misét.

   Született 1908-ban. Középiskolás tanulmányait megszakítva műszerész tanonc lett egy nürnbergi szerelőműhelyben. Segéd-, majd mestervizsgát tett. Tizenkilenc éves korában rábízták a műhely egyik fiókjának a vezetését. Szenvedélye volt a rádió, amelynek szerelmese lett. Akkoriban sokan barkácsoltak otthon rádiót. Max felismerte, hogy a rádió alkatrész igen keresett árú. Munkatársával megalapította a Grundig&Wurzer céget, transzformátorokat és a házi  rádióépítéshez szükséges alkatrészeket gyártottak.

   A második világháború után a szövetséges hatalmak a többi között megtiltották a németeknek rádiók gyártását és árusítását (?!). Ez adta az ötletet Grundignak, hogy olyan alkatrészeket áruljon, amelyekből otthon rádiót lehet összeszerelni. A vállalkozás rendkívül sikeres lett. Az 1948-as Koppenhágai Egyezmény feloldotta a tilalmat. Grundig az üzletből származó vagyonból  rádiógyárat alapított a Nürnberg melletti Fürth városkában. A Weltklang elnevezésű rádió meghozta az európai és a világsikert. Később elsőnek kezdték meg az URH vételt biztosító rádiók, majd a lemezjátszók, magnetofonok gyártását is. 1952-ben kezdték meg a televíziók gyártását. A cég saját bankot alapított, üzleteket nyitottak nemcsak a Német Szövetségi Köztársaságban, hanem Olaszországban, Franciaországban, Svédországban és az Egysült Államokban is

   Az 1980-as években megjelentek az olcsó Távol-keleti híradástechnikai eszközök, a Sony, Panasonic, Aiwa, Sanyo, Yamaha kiváló minőségű termékei. A Grundig cég forgalma és nyeresége hirtelen csökkenni kezdett. Próbált még a holland Philips konszernnel együttműködni, ez sem tudta megváltoztatmi a piac kemény szabályát.

   Grundig még üdvözölte a Berlini Fal lebontását 1989 november 9-én. Egy hónappal később, 81-éves korában elhunyt. Vagyonát gyermekei örökölték. Grundig-termékek a háztartásokban ma már csak elvétve láthatók. Vagy néhány elszánt gyűjtő birtokában. És természetesen a két Rádió és Televízió Múzeumban, Keszthelyen és Diósdon.

 Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.