2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MEGÁLLAPODÁS A MÁV ÉS A MOSZ KÖZÖTT A SZTRÁJK ESETÉN VÉGZENDŐ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

4 perc olvasás
<p align="left"><span class="inline left"><a href="/node/6347"><img class="image thumbnail" src="/files/images/sztrajk.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által október 25-én 6.00 és 8.00 óra között meghirdetett - a személyszállító- és szerelvényvonatok közlekedtetésére vonatkozó - munkabeszüntetésről és a munka újraindításához kapcsolódó feladatokról, intézkedésekről tartottak egyeztetést a MOSZ, a MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. képviselői október 19-én.</p><p align="left">

sztrajk.thumbnailA Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által október 25-én 6.00 és 8.00 óra között meghirdetett – a személyszállító- és szerelvényvonatok közlekedtetésére vonatkozó – munkabeszüntetésről és a munka újraindításához kapcsolódó feladatokról, intézkedésekről tartottak egyeztetést a MOSZ, a MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. képviselői október 19-én.

sztrajk.thumbnailA Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által október 25-én 6.00 és 8.00 óra között meghirdetett – a személyszállító- és szerelvényvonatok közlekedtetésére vonatkozó – munkabeszüntetésről és a munka újraindításához kapcsolódó feladatokról, intézkedésekről tartottak egyeztetést a MOSZ, a MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. képviselői október 19-én.

Az eltérő álláspontok miatt a közlekedő vonatok mennyiségében nem született megállapodás, tekintettel arra, hogy a vasúttársaság azt kérte: valamennyi személyszállító vonat közlekedjék. A szakszervezet ezt nem vállalta, ezért a kétórás figyelmeztető sztrájk – amennyiben megtartják -, október 25-én 6.00 és 8.00 óra között több mint hatszáz vonatot érinthet, az összes járat közel 20 százalékát. Ez idő alatt, illetve a munkabeszüntetést követő időszakban – a menetrend helyreállításáig – késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani.

Lényeges, hogy a nemzetközi vonatokat befogadják a magyar határállomásra, de onnan csak a sztrájk befejezése után indulnak tovább. A munkabeszüntetés ideje alatt a tehervonatok közlekednek, s a személyszállító vonatszerelvények műszaki és forgalmi előkészítése is megtörténik, hogy a sztrájk befejezése után a vonatjáratok elindulhassanak. A vasúttársaság az alapvető szolgáltatások biztosítását csakúgy kiemelt feladatnak tekinti, mint a sztrájk befejezése utáni vonatközlekedés mielőbbi helyreállítását.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy az állomásokon és az utasterekben garantálják a folyamatos energiaellátást, a fűtést, az utas-tájékoztatást. A mozdonyvezetők biztosítják a vonatokon a szerelvény energiaellátását, vagyis a fűtést és a világítást, továbbá a fékberendezések működését.

A munkabeszüntetés kezdete előtt elindított, és a nyílt vonalon tartózkodó vonatok biztonságos közlekedését a következő állomásig biztosítják, vagyis vonatok nem vesztegelhetnek a nyílt vasúti pályán. A megállapodásban azt is megfogalmazták, hogy biztosított lesz az utas-biztonság és a vagyonvédelem, valamint a balesetelhárító, vagy katasztrófa elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedése is.

A MÁV-START Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül téríti vissza, az alábbiak szerint:

  • Ha utasunk a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, InterCity (IC) és InterPici (IP) pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítjük részére.
  • A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát levonás nélkül visszaadjuk.
  • Kezelési költség levonása nélkül a megvásárolt menetjegyek, IC és IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk lemondását követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető.
  • Az, aki a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díjának levonás nélküli visszatérítésére jogosult.
  • A más vasút által kiállított nemzetközi menetjegyek fel nem használását kérjük igazoltatni, amely alapján a menetjegyet kiadó vasúthoz lehet benyújtani a visszatérítési igényt.
  • Az IC és IP vonatok késése miatt az IC, illetve IP pótjegy árának visszatérítése a célállomáson nem igényelhető.

A vasúttársaság – a mozdonyvezetők közreműködésével – minden igyekezetével azon lesz, hogy a munkabeszüntetés befejezése után minél előbb helyreálljon a menetrend. Az esetleges vasúti munkabeszüntetés miatt keletkezett kényelmetlenségekért a MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. az utasok megértését és türelmét kéri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.