Magyar Szociális FórumA Magyar Szociális Fórum nyilatkozato bocsátott ki a Gyurcsány csomag kapcsán. Ebben azt látja, hogy ez nem megegyezés, tovább fogja rontani a helyzetet. Nyilakozatukat az alábbiakban szószerint idézzük:

 

Magyar Szociális FórumA Magyar Szociális Fórum nyilatkozato bocsátott ki a Gyurcsány csomag kapcsán. Ebben azt látja, hogy ez nem megegyezés, tovább fogja rontani a helyzetet. Nyilakozatukat az alábbiakban szószerint idézzük:

Megegyzés? Kivel?

Gyurcsány Ferenc „Megegyezés" címû javaslatai nem adnak megfelelő választ a munkanélküliségre, sem a dolgozó rétegek és a nélkülözők súlyosbodó megélhetési gondjaira.

A konvergencia program érintetlenül hagyásával nem lehet javítani az életkörülményeken. Ahhoz, hogy a munkanélküliségből és a foglalkoztatás alacsony mivoltából, a megélhetéshez szükséges rendszeres jövedelem hiányából fakadó bajokat orvosolni lehessen,

rendszerkorrekcióra van szükség, új egyensúly megteremtésére tőke és társadalmi érdek között az utóbbi javára ­ áll abban a nyilatkozatban, amelyet a Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztala adott ki pénteken a miniszterelnök szerdai előterjesztésére reagálva.

     Az MSZF-SZK szerint Gyurcsány Ferenc terve változatlanul a nagytőke javára billenti a mérleg nyelvét, annak dacára is, hogy a szociális kiadásokat nem akarja csökkenteni. Mindössze azt látni, hogy a neoliberális vadkapitalista módszereket árnyaltabb módszerekkel váltanák fel, az árakra és a piacra bízva a profit gyarapítását, illetve a nemzetközi pénzügyi körök Magyarországgal  szemben támasztott elvárásainak teljesítését. Ezt látszik alátámasztani, hogy a kormány  Gazdasági Érdekegyeztető Fórum néven új keretet hozott létre az Országos Érdekegyeztető  Tanáccsal szemben, hogy a szakszervezetek beleszólási jogának mérséklésével tágabb teret biztosítson a kormány és a gazdasági csoportok érdekérvényesítésének. Az MSZF-SZK egyetértő szolidaritásáról biztosítja a szakszervezeti szövetségeket, hogy elutasítják ezt a kísérletet. A terv pozitív eleme, hogy mellőzi az egykulcsos adó bevezetését, azaz a magasabb

jövedelmûeket jobban adóztatja, adósáv eltolást tart szükségesnek és ­ legalábbis közvetlenül ­ nem sújtja a minimálbérből élőket. Ugyanakkor nem hagy kétséget afelől, hogy a foglalkoztatási és a megélhetési problémák orvoslása helyett a tőke versenyképességének növelését tartja elsődlegesnek.  Nekünk úgy tûnik, hogy a megegyezés nem a súlyosbodó megélhetési gondok enyhítését,

hanem a hatalmon maradást szolgálja. A javasolt intézkedések között nem látunk olyant, amely  ne volna elfogadható a döntő helyzetben lévő pénzügyi és politikai köröknek, amelyeknek  támogatása nélkülözhetetlen a Gyurcsány-kormány fennmaradásához. Lehet, hogy a kormány  eléri a célját, és kihúzza a választásokig, de megegyezés a társadalommal csak akkor születhet,  ha a megtermelt javakból a jelenleginél nagyobb arányban részesülhetnek azok, akik  megtermelik. Ehhez mindenekelőtt a gazdasági növekedés serkentésére és az elosztás  átrendezésére, a foglalkoztatás bővítésére van szükség. Fel kell hagyni az olcsó munkaerőre épülő gazdasági prosperitás tézisével, és emelni kell a munkabéreket, hiszen a bérjövedelmek 60 százaléka létminimum közeli, illetve alatti, és nem biztosítja a folyamatos életvitelhez szükséges igen szerény szükségletek kielégítését sem.

Korlátozni kell a transznacionális  korporációk nyereségének kivitelét az országból, újra kell tárgyalni a magyar állammal kötött szerződéseiket. A spekulációs tőzsdei tranzakciókból származó nyereségre progresszív adó  kivetését tartjuk célszerûnek.

     Június 20-án meghirdetett rendszerkorrekciós stratégiáját a Magyar Szociális Fórum ­ Szociális Kerekasztal a demokratikus erők széles összefogásával kívánja a társadalompolitika rangjára emelni, mert ebben látja társadalmi állapotaink tényleges javításának békés és demokratikus útját.

2008. augusztus 29.

                    a Magyar Szociális Fórum ­ Szociális Kerekasztal Koordinációs Bizottsága

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük