Habsburg Ottó a XX. század egyik jelentős tanúja volt, aki következetesen kiállt Magyarország európai integrációja mellett – foglalta össze a hétfőn elhunyt utolsó magyar trónörökös életútját Ablonczy Balázs történész az MTI-nek nyilatkozva.

Habsburg Ottó a XX. század egyik jelentős tanúja volt, aki következetesen kiállt Magyarország európai integrációja mellett – foglalta össze a hétfőn elhunyt utolsó magyar trónörökös életútját Ablonczy Balázs történész az MTI-nek nyilatkozva.

    "Mindenképpen a XX. század egyik jelentős tanúja, attól függetlenül, hogy ki mit gondol a politikáról, politikai nézeteiről és a Habsburgokról" – mondta Ablonczy Balázs, hozzátéve, hogy Habsburg Ottó szemben állt mindenféle totalitárius ideológiával, a nemzetiszocializmussal és a kommunizmussal.


    A hetvenes és a nyolcvanas években a Páneurópai Unió elnökeként példaszerűen dolgozott Európa újraegyesítésén. A fővédnökségével megtartott Páneurópai Piknik pedig "előszele" volt a berlini fal lebontásának. Később sem szólt bele közvetlenül a magyarországi politikába, miközben kiállt Magyarország uniós csatlakozása mellett – fűzte hozzá.

    A történész Habsburg Ottó fiatalkoráról szólva megemlítette, hogy trónörökösnek nevelték, miközben az I. világháború után a Habsburgok egykori országai "nem igazán akartak tudomást venni róla".

    Édesapja, IV. Károly, az utolsó magyar király 1922-ben bekövetkezett halála után a magyar legitimisták "Ottó királyként" beszéltek róla. A húszas, harmincas években magyar bencés szerzetes nevelője is volt, akitől magyarul is tanult.

    Ablonczy Balázs elmondta, hogy a Habsburg Ottó által jól ismert Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök a II. világháború utáni Európáról gondolkodva foglalkozott annak lehetőségével, hogy Habsburg Ottó "jogara alatt" Duna-menti föderációt hozzanak létre Bajorország, Ausztria és Magyarország részvételével.

    "Lelkében lehet, hogy foglalkoztatta a trón, nem tudhatjuk, de a nyilvánosság előtt decensen, úriemberként képviselte, hogy lemondott róla" – mondta a történész, aki szerint nehéz bárkihez is "társítani vagy hasonlítani" Habsburg Ottót a magyar történelem alakjai közül. "Kiemelkedő műveltségű értelmiségiként a "nemes" konzervativizmus képviselője volt" – fogalmazott a történész.

 

Részvétét fejezte ki Habsburg Ottó családjának hétfőn a köztársasági elnök.

    A Köztársasági Elnöki Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Habsburg György hétfőn telefonon tájékoztatta Schmitt Pál köztársasági elnököt édesapja haláláról.

    Ezt követően a köztársasági elnök személyesen  fejezte ki részvétét Habsburg Ottó családjának, György fián keresztül – áll a közleményben.  

 

A hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án, a bécsi Kapucinusok Templomában, a szívurnát, szűk családi körben, Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra – közölte a Habsburg titkárság hétfőn az MTI-vel.

    A közlemény szerint a szívurna egy hagyomány a Habsburg családban, több családtagnak is helyeztek már el ilyet. "Habsburg Ottó kérése volt, hogy szívurnája Pannonhalmán legyen, mert Pannonhalma igen közel állt a szívéhez, miután bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven".

    A titkárság azt nem közölte, hogy a szívurnát mikor helyezik el. A főherceg lelki üdvéért 2011. július 17-én a budapesti Szent István-bazilikában tartanak szentmisét.

    A 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó szívét a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának altemplomában helyezik örök nyugalomra – mondta Hortobágyi Cirill perjel hétfőn az MTI érdeklődésére.

    Habsburg Ottó maga döntött így; Habsburg Mihály főherceget két évvel ezelőtt bízta meg az urnahely elkészíttetésével – ismertette a perjel. Az urnahelyet az altemplom padozatának középpontjában alakították ki,   azt márványlappal zárják majd le.

    Habsburg Ottó és a bencések kapcsolatáról a perjel elmondta: diákkorában pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták Habsburg Ottót a magyar nyelv és a magyar történelem ismeretére, készítették fel az érettségire. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert voltak a tanárai – tette hozzá Hortobágyi Cirill.

    Irántuk érzett háláját rótta le Habsburg Ottó azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után, inkognitóban ellátogatott a Pannonhalmi Főapátságba és a kriptában virágot helyezett el volt tanárai sírjára. A bencésekhez fűződő bensőséges kapcsolatát jelezte többszöri pannonhalmi látogatása, továbbá az is, hogy tiszteletbeli elnökségi tagja volt a Bencés Diákszövetségnek – mondta Hortobágyi Cirill.

bpzs \ bmzs \ bri

MTI 2011. július 4., hétfő 16:09

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük