2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Meghalt Trethon Judit – a hazai SF mozgalom alapítója, műfordító, újságíró, filmtörténész

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/12613"><img class="image thumbnail" src="/files/images/harman578.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ők hárman mindig együtt utaztak: Trethon Judit, Tama Gyula és Czelf István. Távozásuk felfoghatatlan..." title="Ők hárman mindig együtt utaztak: Trethon Judit, Tama Gyula és Czelf István. Távozásuk felfoghatatlan..." width="100" height="71" /></a></span>Pótolhatalan veszteség érte a magyr irodalmat és a tudományos fantasztikus irodalmat kedvelők közösségét, 2008. május 4-én tragikus hirtelenséggel gépkocsi balesetben elhunyt <strong>Trethon Judit</strong>, <strong>Tama Gyula </strong>és <strong>Czelf István</strong>.  <br />

ők hárman mindig együtt utaztak: trethon judit, tama gyula és czelf istván. távozásuk felfoghatatlan...Pótolhatalan veszteség érte a magyr irodalmat és a tudományos fantasztikus irodalmat kedvelők közösségét, 2008. május 4-én tragikus hirtelenséggel gépkocsi balesetben elhunyt Trethon Judit, Tama Gyula és Czelf István

ők hárman mindig együtt utaztak: trethon judit, tama gyula és czelf istván. távozásuk felfoghatatlan...Pótolhatalan veszteség érte a magyr irodalmat és a tudományos fantasztikus irodalmat kedvelők közösségét, 2008. május 4-én tragikus hirtelenséggel gépkocsi balesetben elhunyt Trethon Judit, Tama Gyula és Czelf István

Képünkön:  Elöl balról jobbra: Trethon Judit, Tama Gyula, Czelf István. Ők mindig együtt szoktak utazni. Így tettek most is, amikor Szegedről Budapest felé jöttek gépkocsin. Most így érte őket 2008 május 4-én a halálos beleset.

trethon judit 1951–2008Trethon Judit 1951–2008Trethon Tudit évtizedek óta ismert alakja a magyar sci-fi közösségnek. Hajdanán a TIT Természettudományi Stúdiójában működöt tudománoy fantesztikus klub titkára, majd újságíró,  klubvezető, szerkesztője és fordítója számtalan könyvnek, és a Zsoldos Péter-díj zsűrijének vezetője a kezdetektől 2005-ig. Ott ült a Déri János vezette Nulladik típusú Találkozásokban és ajánlotta kedvelt SF-könyveit vagy éppen az új, megjelenő alkotásokat. Hihetetlen memóriája, lexikális tudása a science-fiction irodalom központjába állította, előadásait az eltelt évek alatt több ezren hallgatták.

A tudományos fantasztikum mellett a modern és a régi filmtörténet volt a másik szakterülete, ami a scifiből nőtt ki, és itt is hírnevet szerzett magának.

Tama Gyula és Czelf István a science-fiction olvasótábor régi tagjai voltak. Baráti személyük éveken át feltűnt a honi rendezvényeken. A Szegedi Fantasztikus Tábornak több mint húsz éve visszajáró látogatói.

Emlékszünk alakjukra, mozdulataikra, hanghordozásukra. Mindannyian nagyon fognak hiányozni. E sorok írója is együtt nőtt fel vele, ezzel a generációval, így halaluk különösen fájdalmas az ő számára is.

A baleset híre:

http://index.hu/politika/bulvar/def691/

http://automenedzser.hu/hirek-kozlekedes/20080504_M5_lajosmizse_suzuki_kisbusz.aspx

http://index.hu/kultur/klassz/treth0505/

Forrás:

http://www.sfportal.hu/content/view/2854/141/#jc_allComments

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.