Jogerős építési engedélyt kapott az első környezetbarát irodaház terve a Váci úton. A Horizon Development új fejlesztése a Promenade Gardens – a GLL Real Estate Partners által kezelt egyik alappal közösen indított vállalkozásként – az Árpád híd és a Dózsa György út között, a Váci út és a Révész utca sarkán épül. A 32 ezer négyzetméter befogadó-területű, munkavállaló központú, környezetbarát irodaház átadását a fejlesztők 2012 első felére tervezik.

 

Jogerős építési engedélyt kapott az első környezetbarát irodaház terve a Váci úton. A Horizon Development új fejlesztése a Promenade Gardens – a GLL Real Estate Partners által kezelt egyik alappal közösen indított vállalkozásként – az Árpád híd és a Dózsa György út között, a Váci út és a Révész utca sarkán épül. A 32 ezer négyzetméter befogadó-területű, munkavállaló központú, környezetbarát irodaház átadását a fejlesztők 2012 első felére tervezik.

A Promenade Gardens tervezésekor a fejlesztők a legnagyobb körültekintéssel jártak el annak érdekében, hogy olyan munkakörnyezetet hozzanak létre, mely a fenntarthatósági szempontokat figyelembe veszi, energiahatékony, ugyanakkor gazdasági szempontból is kiemelkedően vonzó a leendő bérlők számára. A tiszta üveg felületű homlokzat, a közel 3 méter belmagasság maximális természetes napfény felhasználást tesz lehetővé, csökkentve ezzel a mesterségesen megvilágított órák számát. A közös területeken felszerelt mozgásérzékelő kapcsolók, valamint a helyiségenként szabályozható fűtésrendszer szintén a hatékony energiafelhasználást segítik. Az iroda építéséhez felhasznált anyagok többsége 500 km-es körzetből, és fenntartható forrásokból származik, melyek tartósak és kiváló minőségűek. Az irodaház teljesen gázmentes, így kisebb helyi széndioxid-kibocsátással rendelkezik, mint más épületek. A klímavédelmet a dupla homlokzat közé helyezett árnyékoló rendszer, a hatékonyabb hőszigetelést a zöldtető biztosítja.

A tervezés során a másik fő szempont az volt, hogy az új építmény a lehető legvonzóbb munkakörnyezet legyen. Az épületben a magyarországi standardaket jóval túlteljesítő légkondicionáló rendszer működik majd. Ennek köszönhetően az itt dolgozók folyamatos, oxigén-dús környezetben lehetnek, amely növeli a munkavégzés hatékonyságát. Mivel életünk legnagyobb részét, közel 90 százalékát épületekben töltjük, a kialakított belső környezet nagy mértékben befolyásolja életünk minőségét. Ezért a fejlesztők olyan levegőztető rendszert választottak, mely összetett vírus- és baktériumvédelmi funkcióval is  ellátható, ezáltal 20 százalékkal csökkenhet a fertőzések kockázata a munkahelyen.

A környezettudatos szemlélet bizonyítéka az a 120 kerékpárparkoló is, mellyel a leendő alkalmazottakat arra szeretnék buzdítani, hogy járjanak kerékpárral munkahelyükre. Természetesen ehhez megfelelő zuhanyzási és öltözködési lehetőséget is biztosít a majd az irodaház, így minden feltétel adottá válik a munkatársak számára a kerékpáros közlekedéshez. Ugyancsak a tervezők előrelátását dicséri, hogy a 460 parkolóban külön helyet alakítottak ki a vendégek, a női vezetők és a mozgáskorlátozottak számára. Az akadálymentesített bejáratokkal és épületkialakítással szintén a mozgáskorlátozott munkatársak és vendégek kényelmét tartották szem előtt a fejlesztők.


„A Promenade Gardens tervezésénél mindenre gondoltunk. A koncepció része volt, hogy a környék számára is újat nyújtsunk. A földszinten éttermek és kávézók lesznek. A Révész utcai oldalon egy fedett promenád kis kertekkel. A bérlőink részére exkluzívan használt belső kertet alakítunk ki, mely nemcsak pihenésre, hanem kötetlenebb megbeszélésekre is kiválóan alkalmas." – emelte ki Stefan Günster, a Horizon Development egyik partnere.

Minden újító kezdeményezés megvalósításához, így a Promenade Gardens-hez is felkészült szakértő csapat szükséges. A Horizon Develpoment a tervezési feladatokra a Finta Építész Stúdiót kérte fel, mivel meggyőződésük, hogy egy jó építész mindig sokat ad hozzá a projekthez. Fekete Antal, az építésziroda egyik legjobbja már sok budapesti irodaprojektet tervezett. A Horizon Development partnerei is építészek, ezért saját tapasztalataikat is felhasználták, hogy a váci úti épületben a tereket a leghatékonyabb módon alakítsák ki.

A fejlesztésben pénzügyi partnerként részt vevő GLL Real Estate Partners az egyik legnagyobb ingatlan befektető csoport Magyarországon. Paul Bennison, a GLL Real Estate Partners eszközkezelési vezetője a projekt kapcsán elmondta: „A Horizon Development azért tetszett meg nekünk, mert a bérlők hosszú távú megőrzése érdekében, olyan minőségi szempontokat tartottak szem előtt, melyek előremutatóak a piacon. Hiszünk a projekt sikerében, és abban, hogy a Promenade Gardens új irányt képvisel a Váci úti fejlesztések között".

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük