2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megnyílt a Salétrom a LOFFICE új kulturális színtere

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65227"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/d%20(2).thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="61" /></a></span>Teltház az Artmagazin első live act-jén, megnyílt a SALÉTROM, a LOFFICE ötödik helyszíne. A kasseli dOCUMENTA(13) volt a témája az Artmagazin és a LOFFICE közös szakmai programjának, előadásokkal, foodart büfével, live settel és longdrinkekkel teli eseménnyel startolt a LOFFICE új kulturális rendezvényhelyszíne.</p> <p> 

d%20(2).thumbnailTeltház az Artmagazin első live act-jén, megnyílt a SALÉTROM, a LOFFICE ötödik helyszíne. A kasseli dOCUMENTA(13) volt a témája az Artmagazin és a LOFFICE közös szakmai programjának, előadásokkal, foodart büfével, live settel és longdrinkekkel teli eseménnyel startolt a LOFFICE új kulturális rendezvényhelyszíne.

 

d%20(2).thumbnailTeltház az Artmagazin első live act-jén, megnyílt a SALÉTROM, a LOFFICE ötödik helyszíne. A kasseli dOCUMENTA(13) volt a témája az Artmagazin és a LOFFICE közös szakmai programjának, előadásokkal, foodart büfével, live settel és longdrinkekkel teli eseménnyel startolt a LOFFICE új kulturális rendezvényhelyszíne.

 

250 négyzetméter, 9 méter belmagasság, loft tér és egy hatalmas közösségi kert. A Salétrom egy újgenerációs kulturális színtér, amely a kortárs design és művészet formabontó kombinációjával, nemzetközi színvonalú hazai kulturális projektek jövőbeni helyszíne. A nyerstégla és látszóbeton felületek izgalmas variációit ötvöző ipari tér, és a lecsupaszított külső homlokzaton található hatalmas graffiti egyszerre illeszkedik a nyolcadik kerület miliőjéhez, ugyanakkor hangsúlyosan ki is emeli a progresszív épületet környezetéből.

 

2012. október 10-én este az Artmagazin live act eseménye, a dOCUMENTA(13) nyitotta meg a közösségi irodatereiről és kortársművészeti management programjáról ismert LOFFICE új kulturális színterét. A dOCUMENTA a világ legrangosabb képzőművészeti óriáskiállítása, melyet ötévente rendeznek Kasselben. Az Artmagazin munkatársai fejenként 2400 kilométert utaztak, hogy átélhessék, később pedig a lapban és ezen az eseményen bemutassák a többezer négyzetméteren, 100 napon át tartó élménydömping hatását és hangulatát. A szerdai esemény apropóját az új rendezvénytér átadása mellett az Artmagazin friss, dOCUMENTA-tematikus lapszámának interaktív bemutatója adta, melyet különleges foodart ételkreációkkal és személyes hangú beszámolókkal tett a négy előadó frenetikus élménnyé.

 A rendezvényt Winkler Nóra, az Artmagazin egyik alapítója, a LOFFICE művészeti vezetője és Klementz Kata a LOFFICE egyik tulajdonosának köszöntője nyitotta.

 Klementz Kata a LOFFICE új helyszínéről, az est témájához, a dOCUMENTA szellemiségéhez való kapcsolódásáról beszélt.

„A SALÉTROM friss, nyers, zöld, természet- és emberközeli közösségi tér, ráadásul eredetileg is művészeti helyszínnek terveztük.  3 budapesti és 1 bécsi irodánk mellett ez az ipari tér nem irodai funkciót lát el, hanem a LOFFICE évek óta sikeres art eseményeinek új otthona. A dOCUMENTA-ról azt mondják, a művészet Kasselbe költözik. Célunk, hogy új tereinkbe ne csak a magyar, hanem a régió kulturális és művészeti eseményei is beköltözzenek.

Az idei dOCUMENTA fő hívószavai a Fenntarthatóság, Összeomlás és Újraépülés voltak. Hasonló alapértékek mentén dolgoztunk mi is az utóbbi négy évben. A SALÉTROM egy egykori műanyagfeldolgozó gyár falai között kelt életre. Ám az újrahasznosítás nemcsak nyomokban, de intenzíven is megnyilvánul.  Konyhai polcrendszerünk leselejtezett Austrian Airlines catering vagonokból épült, gyerekkorunk ping-pong asztala konferencia és büféasztalként tesz jó szolgálatot, de van régi gerendából készült konyhapult, hulladék-karton csillár és még sorolhatnám."

 Winkler Nóra felvezetőjében elmesélte, hogy régóta érik az Artmagazin élő estjeinek gondolata, így a dOCUMENTA-beszámoló jó indítás.

„Nyáron sok ezer kilométert autóztunk, hogy megnézzük a kiállítást, amiről a szokásosnál is nagyobb lelkesedéssel készültek a cikkek. Ott a karakterszám limitált, élőben viszont sok olyan történet, személyesség és kulissza is belefér, amit az oldalszám már nem bír el. Nagyon jó érzés a közönségben művészeket, galeristákat, gyűjtőket, hirdetőinket látni. És sok fiatalt. Megerősít abban, ahogy évek óta dolgozunk – szerintünk lehet a művészetről színesen, fogyaszthatóan, közvetlen hangvételben írni és beszélni."

 Mélyi József művészettörténész, művészeti író, és Szikra Renáta művészettörténész, az Artmagazin munkatársa, a bio-art magyarországi szakértője a kiállítás legizgalmasabb műveit mutatta be, kiemelve magyar művészeket, igyekezve visszaadni azt a gondolati és kreatív minőséget, amely az idei dOCUMENTA meghatározó élménye volt. Topor Tünde, a jövőre 10 éves Artmagazin főszerkesztője a vadonatúj lapszámról tartott áttekintést. Előadásában többek között szó esett arról, hogyan kapcsolódik a dOCUMENTA-hoz egy extrém belga magángyűjtemény, egy bizánci aranykiállítás, az első magyar happening története és egy belga krimi, amelyben valami furcsa okból konceptuális művészetnek hiszik a gyilkolást.

 d%20(1) 1.thumbnail

A teljes teltház miatt az előadásokat a közönség egy része Blup! fotelekbe süppedve követhette a galérián kivetített live stream segítségével. Az esemény kellemes, jó hangulatú állófogadással, a theyellowbusexperience live set-jével, valamint a művészeti projektjeiről is ismert Absolut Vodka erre az estére kreált longdrinkjeivel folytatódott.

 

www.loffice.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.