2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megtakarításokból most hitelt törleszt a lakosság

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53407"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hhhh.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét, az Aviva kutatásából kiderül, hogy a családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. A jelenlegi helyzetben megnő a hosszú távú öngondoskodás jelentősége, amely nélkül a 15-20 év múlva nyugdíjba vonulók nehéz helyzetbe kerülnek. </p> <p> 

A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét, az Aviva kutatásából kiderül, hogy a családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. A jelenlegi helyzetben megnő a hosszú távú öngondoskodás jelentősége, amely nélkül a 15-20 év múlva nyugdíjba vonulók nehéz helyzetbe kerülnek.

 

A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét, az Aviva kutatásából kiderül, hogy a családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. A jelenlegi helyzetben megnő a hosszú távú öngondoskodás jelentősége, amely nélkül a 15-20 év múlva nyugdíjba vonulók nehéz helyzetbe kerülnek.

 

A családok fele Magyarországon folyamatosan feléli vagy csak 5 évnél rövidebb ideig fekteti be megtakarításait az Aviva Életbiztosító által végzett kutatás szerint. A megkérdezettek 56%-a nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint 5 évvel ezelőtt. Annak okaként, hogy a jelenlegi összegnél miért nem tesznek félre többet, a lakosság 44%-a meglévő hiteltörlesztési kötelezettségét jelölte meg indokként.

 

„A svájci frank árfolyamának jelentős elmozdulása miatt a lakosság nagyobbik része a megtakarításait hiteltörlesztésre kénytelen fordítani, ami érthető, de felhívja a figyelmet a hosszú távú öngondoskodás jelentőségére." – hangsúlyozta Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Ha a magyar lakosságnak lett volna megtakarítása, akkor a svájci frank árfolyamának elmozdulása nem érintené a családokat ilyen drasztikus mértékben."

 

Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövidtávú befektetésekben gondolkodik, csak kevesebb, mint egyötödük elképzeléseiben szerepel 10 évnél hosszabb befektetés. Az Aviva kutatásából kiderül, hogy általában véve is, de a rövidebb időtartamú befektetéseknél különösen jellemző a meghatározott célra történő megtakarítás.

 

„A lakosság egy része fél a hosszú távú elköteleződéstől, mivel a gazdasági környezetet kiszámíthatatlannak tartja, és ezért rövidebb távon és határozott céllal fekteti be megtakarításait." – összegezte a kutatás eredményeit Bartók János. Hozzátette: „Mivel a befektetéshez kötött életbiztosítás hosszú távú öngondoskodási célokat szolgál, ezért a futamidő alatt érdemes a piacok változásaira az egyéni kockázati szintnek megfelelően reagálni. Tudatos portfólió kezeléssel minimalizálhatóak a piaci visszaesésből eredő károk, és újra növekedési pályára állíthatók a közelmúltbeli világpiaci zuhanás következtében hozamesést elszenvedett befektetési portfóliók."

 

A unit-linked biztosítás egy 5, ám inkább 10-15, adott esetben 20 éves befektetési termék, ennek megfelelően a mögöttes portfólióját is a hosszútáv jegyében kell kezelni. Ennyi idő alatt többször bekövetkezhetnek kisebb-nagyobb piaci visszaesések, ám ez az időintervallum éppen arra teremt lehetőséget, hogy az efféle eltolódások kiegyenlítődjenek, miközben a felhalmozott tőke és a hozamok is felduzzadnak az évek során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.