2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megtörtént az átadás-átvétel távközlési területen a magyar és a lengyel soros elnökség között

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51345"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/20110622_NyitraiZsolt_EU_magyar_lengyel_infokomm_atadas007.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A soros elnökségi időszak a végéhez közeledik, de az uniós munka folytatódik, amelyben hamarosan a lengyel partnereké lesz a főszerep - jelentette ki Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár a magyar és lengyel elnökségi stáb közötti Távközlés és Információs Társadalom témaköréhez kapcsolódó dossziék átadási ceremóniáján 2011. június 22-én Egerben.  Az eseményen a lengyel elnökség képviseletében Magdalena Gaj, helyettes államtitkár és Piotr Kołodziejczyk, helyettes államtitkár vett részt. </p> <p> 

20110622 nyitraizsolt eu magyar lengyel infokomm atadas007.thumbnailA soros elnökségi időszak a végéhez közeledik, de az uniós munka folytatódik, amelyben hamarosan a lengyel partnereké lesz a főszerep – jelentette ki Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár a magyar és lengyel elnökségi stáb közötti Távközlés és Információs Társadalom témaköréhez kapcsolódó dossziék átadási ceremóniáján 2011. június 22-én Egerben.  Az eseményen a lengyel elnökség képviseletében Magdalena Gaj, helyettes államtitkár és Piotr Kołodziejczyk, helyettes államtitkár vett részt.

 

20110622 nyitraizsolt eu magyar lengyel infokomm atadas007.thumbnailA soros elnökségi időszak a végéhez közeledik, de az uniós munka folytatódik, amelyben hamarosan a lengyel partnereké lesz a főszerep – jelentette ki Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár a magyar és lengyel elnökségi stáb közötti Távközlés és Információs Társadalom témaköréhez kapcsolódó dossziék átadási ceremóniáján 2011. június 22-én Egerben.  Az eseményen a lengyel elnökség képviseletében Magdalena Gaj, helyettes államtitkár és Piotr Kołodziejczyk, helyettes államtitkár vett részt.

 

Széleskörű párbeszéd és konszenzuskeresés jellemezte elnökségi tevékenységünket az infokommunikációs területen, ahol a Digitális Menetrend, a hálózat- és információbiztonság, illetve a spektrumpolitika terén is elértük kitűzött céljainkat – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Gaj helyettes államtitkár köszönetet mondott a magyar elnökség eredményes munkájáért. Azok az eredmények, amelyeket magyar barátaink a Tanács soros elnökségi feladatainak végzése során elértek bizonyítják, hogy a közép-európai országok jelentik a kibővített Európai Unió hajtóerejét. Kołodziejczyk helyettes államtitkár hozzátette: a magyar elnökség magasra tette azt a mércét, amit most a lengyel elnökségnek követnie kell.

Nyitrai Zsolt kifejtette: a Digitális Menetrend az európai polgárok jólétét szolgálja, jelentősen hozzájárulva az EU gazdasági fellendüléséhez és versenyképességéhez, amelynek megvalósítása minden érdekelt szereplőnek elsőrendű célja és feladata. Ezután ismertette, hogy a május 27-i Távközlési tanácsülésen a Magyar Elnökség által szervezett miniszteri eszmecsere kiemelte a Digitális Menetrend megvalósítása felgyorsításának szükségességét, a digitális szolgáltatások egységes európai piacának fejlesztését, a kis- és középvállalkozások ilyen jellegű tevékenységének segítését.  Kołodziejczyk helyettes államtitkár kiemelte Digitális Menetrend végrehajtásának horizontális jellegét és az Európa 2020 zászlóshajójaként betöltött jelentőségét. A lengyel elnökség mindent megtesz majd annak érdekében, hogy tanácsi következtetéseket fogadtasson el az elért eredményekről azzal a hosszú távú céllal, hogy az Európai Szemeszterhez a TTE Tanács információkat szolgáltasson.

Nyitrai Zsolt beszámolt arról, hogy a magyar elnökség folyamán igazi előrelépés történt az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökséggel (ENISA) kapcsolatban.  Mivel az Ügynökség korszerűsítésére irányuló parlamenti jelentéstervezet 2011 szeptemberében várható, a félév során az volt a legfontosabb, hogy az ENISA is folytassa a munkáját és világos mandátuma legyen a következő évekre.  Az Ügynökség változatlan hatáskörökkel meghagyott mandátumának, 18 hónappal történő meghosszabbításáról készült rendelettervezet tekintetében az elnökség általános megegyezést ért el.  Azonban a közeljövő eseményei is kiemelten fontosak lesznek az ügy szempontjából. A lengyel elnökségnek tehát folytatnia kell a munkát, amelyhez minden segítséget megadunk – közölte Nyitrai Zsolt. Miután köszönetet mondott a magyar elnökségnek az elért eredményekért, Kołodziejczyk helyettes államtitkár megemlítette, hogy a lengyel elnökség különös figyelmet fordít majd az európai állampolgárok biztonságára, és jelentős erőfeszítéseket tesz majd a dosszié véglegesítése érdekében a következő félév folyamán.

Az elektronikus hírközlési szolgáltatások és hálózatokat érintő veszélyek felismerése és a hatékony megoldások keresése jegyében áprilisban a magyar elnökség miniszteri szintű konferenciát szervezett, ami előkészítésként szolgált a május 27-i találkozó formális vitáihoz és az ott elfogadott tanácsi következtetésekhez is.

A kritikus információs infrastruktúra védelemmel (CIIP) kapcsolatban Nyitrai Zsolt hangsúlyozta annak fontosságát, hogy minden tagállam hozza létre a saját nemzeti CERT intézményét (Computer Emergency Response Team – számítástechnikai vészhelyzeti készenléti szakértői csapat), továbbá 2012-ig nemzeti stratégiát és készenléti terveket kell kidolgozniuk, valamint rendszeresen nemzeti és európai kiberbiztonsági gyakorlatokat kell szervezniük.

A másik prioritást élvező jogalkotási dosszié a magyar elnökség alatt a rádióspektrum-politikai programhoz (RSPP) fűződött.  Olyan program elfogadását ösztönöztük, amely Európa-szerte megteremti a feltételeket a vezeték nélküli széles sáv és egyéb frekvencia alapú szolgáltatások széleskörű kiépítéséhez és elterjesztéséhez, az európai állampolgárok és vállalkozások érdekeit szem előtt tartva.  Ezt teljesítettük, ugyanis jelentős előrelépés történt a Tanácsban – közölte az államtitkár kiemelve, hogy a rádióspektrum-politikai programról szóló javaslat ügyében a tagállamok között egyetlen jelentős kérdés sem maradt lezáratlanul, így most a soros lengyel elnökségen a sor, hogy a magyar elnökség javaslata alapján ez év végéig befejezze az egyeztetéseket az Európai Parlamenttel.

Gaj helyettes államtitkár megköszönte az RSPP-vel kapcsolatban folytatott munkát. A Tanácsban a magyar elnökség tevékenysége nyomán létrejött megállapodás és a munkákban elért haladás lehetővé teszi, hogy bízzunk benne: minden érdemi kérdésben megegyezés születik majd a következő félévben, és a lehető legrövidebb időn belül életbe léphet a jóváhagyott dokumentum. A TTE Tanács decemberi értekezletén a lengyel elnökség véglegesíteni kívánja a tanácsban az első olvasatot. Gaj helyettes államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a lengyel elnökség  reményei szerint megállapodást tudnak elérni az Európai Parlamenttel is a dossziénak a második olvasat korai szakaszában történő elfogadásáról.

Nyitrai Zsolt az e-kormányzat témakörére kitérve elmondta, hogy a Magyar Elnökség tanácsi következtetéseket készített a 2011-2015 közötti időszakra.  A dokumentum olyan célokat és feladatokat határoz meg mint az állampolgárok és az üzleti élet számára a lehető legjobb e-kormányzati szolgáltatások támogatása, a belső piacon való működést javító mobilitás és működés elősegítése, a kormányzatok működésének hatékonyabbá tétele, a megfelelő jogi környezet kialakítása és az e-kormányzati szolgáltatások kialakításának gazdaságosabbá tétele. Összhangban azzal, amit Kołodziejczyk helyettes államtitkár említett, a lengyel elnökség idején miniszteri értekezletet és konferenciát szerveznek Poznańban (október 18-19-én) az e-kormányzás témájáról. Ez lesz a lengyel elnökség legnagyobb szabású eseménye, amelynek átfogó témája az európaiaknak határok nélkül nyújtott elektronikus e-kormányzási szolgáltatások.

Elnökségi időszakunk egyik legfontosabb feladata volt az európai műholdas navigációs programokkal kapcsolatban az EGNOS és a Galileo programok végrehajtásának értékelése és a jövőjükre vonatkozóan a legfontosabb feladatok azonosítása – jelentette ki Nyitrai Zsolt, majd kifejtette, hogy a Közlekedési Tanács március 31-ei ülésén elfogadta a témával kapcsolatos tanácsi következtetéseket, kijelölve ezzel az irányt az európai műholdas navigációs programok 2013 utáni üzemeltetéséről és finanszírozásáról szóló jogszabályjavaslatok elkészítéséhez.  A Galileo Kormányzati Ellenőrzésű Szolgáltatásaihoz (PRS) való hozzáférés szabályairól szóló határozat-tervezettel kapcsolatban a magyar elnökség intenzív tárgyalásokkal folytatott, és a szakbizottság várhatóan június 30-án fogadja el a témában készült jelentéstervezetet.

Gaj helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a lengyel elnökség egyik prioritása a roaming szabályozása. Azért különösen fontos ez, hogy fogyasztóink szabadon barangolhassanak  az egyesült Európában, laptopjaikkal, okostelefonjaikkal anélkül járhassanak külföldön, hogy hatalmas számláktól kellene tartaniuk.  Miután július elején ismertetik az Európai Bizottság javaslatát, a lengyel elnökség előrehaladási jelentést készít majd. Ezen kívül megpróbálunk politikai egyezséget elérni a TTE Tanács decemberi értekezletén, tájékoztatta a megjelenteket Gaj helyettes államtitkár. Ezen a dosszién kívül a lengyel elnökség más lényeges kérdéseken is dolgozik majd, többek között az egyetemes szolgáltatásokon, a nettó semlegességen és a Galileo programon.

Gaj helyettes államtitkár összefoglalójában elmondta: Lengyelország rendkívül hálás a magyar erőfeszítésekért és azért a szívességért, hogy már elnöksége utolsó napjaiban átadja a dossziékat. Megtanuljuk magyar barátainktól, hogyan működjünk majd együtt a minket követő dán elnökséggel, hiszen az Európai Unió elnöksége egy staféta. Ezt a megállapítást Kołodziejczyk helyettes államtitkár is megismételte.

Előrébb léptünk, ám a munka nem állhat meg – mondta Nyitrai Zsolt államtitkár, aki szerint a tagállamok további feladatai közé tartozik az adatroaming kérdéskörének áttekintése, a korszerű e-kormányzat kiterjesztése, irányelveinek megfogalmazása.   A magyar elnökségi időszaknak a végén tartunk, eljött az ideje, hogy átadjuk azt Lengyelország képviselőinek. Ezzel feladataink nem érnek véget, hiszen a közösségi, uniós munka folytatódik, az utánunk belépő lengyel elnökség dolgozik tovább részben az általunk megkezdett, részben pedig az időközben megjelenő új feladatokon.  A Magyar elnökség épp ezért szoros együttműködésben dolgozott a soron következő – lengyel – elnökséggel annak érdekében, hogy lássák a lehető legjobban követhető utat az elkövetkező hónapokban – zárta beszédét Nyitrai Zsolt.   

Kép:NEFMI

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.