Személy szerint nekem is nagy öröm volt, mikor megtudtam, hogy egyik kedvenc főváros melletti városom megújul. Átalakul, és új köntöst kap a Fő utca, a Polgármesteri hivatal, a Római katolikus templom és romkert, valamint a Nagysándor József emlékház. A város sokkal látványosabb élhetőbb és turisztikai szempontból is vonzóbb lesz.

 

Személy szerint nekem is nagy öröm volt, mikor megtudtam, hogy egyik kedvenc főváros melletti városom megújul. Átalakul, és új köntöst kap a Fő utca, a Polgármesteri hivatal, a Római katolikus templom és romkert, valamint a Nagysándor József emlékház. A város sokkal látványosabb élhetőbb és turisztikai szempontból is vonzóbb lesz.

Megszépülő Fő utca. Természetesen nem maradhat ki a megszépülésből a városközpont, tehát felújításra/átépítésre kerül a Fő utca az Erkel Ferenc utcától a Széchenyi utca torkolatáig. Új parkolási rendre kell számítaniuk a helyieknek és a város látogatóinak, hiszen 1500 m2-es parkolófelület rendezésére kerül sor. A városi parkban nemcsak a zöldfelületet frissítik fel, hanem egy 720 m2-es szakaszon díszburkolattal látják el a sétautat. Ezzel párhuzamosan az épületek előtt gyalogjárda-sétány kerül kialakításra, és rendezik a gépkocsibehajtókat és az útmenti zöldsávokat is. Magától értetődően a felújítás során megtörténik a közművek felülvizsgálata is, ivóvíz, csapadékvíz és szennyvíz-csatornák műszaki vizsgálatával, az esetleges hibák korrigálásával.

A felújítás során a Fő utca valóban a város „főutcájává" válik. Az emlékművek méltó környezetbe kerülnek, elkészül a díszvilágítás és utcabútorok is szolgálják majd a lakosság kényelmét. A Fő utca szépülése pedig egészen biztosan jót tesz majd a helyi szolgáltatóknak, mert nagyobb kedvvel jön majd ide a látogató, akár helybéli, akár budapesti. Budakeszi épített és természeti környezetének értékeinek köszönhetően kedvelt célpontja a fővárosból friss levegőre vágyó kirándulóknak, erre pedig a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a város.

XXI. századi Városháza. Egy kisváros esetében – így Budakeszi esetében is – a városházának mindig kiemelt, szinte szimbolikus szerepe volt és van, gondoljunk például az itáliai reneszánsz városokra. A városháza nemcsak egy intézmény, ahol a polgárok ügyeiket intézik, hanem a közösségi élet fóruma, találkozóhely, a város központja. Budakeszi esetében a Polgármesteri Hivatal régen kinőtte már az egykori Községházát, amely szűkösségével az ott dolgozókat és az ott ügyeiket intézőket egyaránt zavarja.

Kijelenthető, hogy a budakeszi polgárok igénylik egy új, korszerű, a XXI. század követelményeinek megfelelő Városháza felépítését. A pályázat keretében megvalósítandó projekt minden tekintetben kielégíti az elvárásokat, az ügyintézés egy helyen, kulturált körülmények között történik, ügyfélszolgálati iroda, tanácsterem, házasságkötő terem létesül. Megvalósul a „közösségi élet fóruma" is, az épület szárnyai által körülölelt térben, és „Rathaus" – étterem létesül a meglévő épületszárny hangulatos boltíves pincéjében. Éppen ezért felújításra kerül a pince (235,8 m2), a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek (teakonyha, vizesblokk, stb.) új épületszárnyban kerülnek kialakításra. A Rathauskeller megvalósítása tovább erősíti a városháza közösségi életet szervező funkcióit. Az új Városházában kulturált, világos munkahelyek létesülnek. A jó munkakörülmények természetesen hatással lesznek a munkavégzés, az ügyfelekkel való „bánásmód" színvonalára is, ebből pedig a város minden lakosa profitál.

Római katolikus templom és romkert. A város egyik legnépszerűbb pontja, a római katolikus templom és a romkert területét az elmúlt években rendezték, de környezete elhanyagolt, az utca burkolatlan, a patak medre rendezetlen. A projekt megvalósítása során az utca műemléki környezethez igazodó burkolatot kap, megtörténik a patak medrének rendezése, mindösszesen 1900 m2 területen.

Nagysándor József emlékház. Budakeszi egyik legrégebbi épülete, a műemlék jellegű népi lakóház igen rossz állapotban van, felújítását az Önkormányzat évek óta tervezi. A hosszú távú elképzelés a teljes ingatlan megvásárlása és ott a Helytörténeti Múzeum elhelyezése. Elsőként az épület utcai, kb. 20 m2-es része kerül felújításra, az az épületrész, ahol Nagysándor József tábornok 1849-ben tartotta főhadiszállását. Ebben az utcai helyiségben kerül majd kialakításra a Nagysándor József emlékszoba.

A tervek tehát nagyszabásúak, néhány héten belül indul a felújítási munka. A város lakói és a Budapestről kilátogató kirándulók jövő év végén már gyönyörködhetnek a megszépült városközpontban.  

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük