A válogatás ezúttal a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kortárs gyűjteményét helyezi a középpontba. A tavalyi évhez hasonlóan a Múzeumok Éjszakája programjába is bekapcsolódik a tihanyi kiállítótér.

 

A válogatás ezúttal a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kortárs gyűjteményét helyezi a középpontba. A tavalyi évhez hasonlóan a Múzeumok Éjszakája programjába is bekapcsolódik a tihanyi kiállítótér.

 

Szép formákat látni és nézni – annyi, mint gyűjteni. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Gyűjteménye olyan szerteágazó, hogy egy térben bemutatni szinte lehetetlen. Csak megsokszorozva a látványt – felvillantva egy-egy színt, foltot, alakot és formát – kaphatunk bepillantást ebbe a villódzóan sokszínű kollekcióba.

 

Az új kiállításon a falakon és a térben tehát inkább csak egy-egy csomópont érhető tetten a KOGART Gyűjteményének párhuzamosan futó szálaiból – tájékoztatott Kókai Nagy Tímea marketing vezető. A hangsúly – felváltva a korábbi tárlatot, amely az alapító, Kovács Gábor magángyűjteményéből szelektált – ezúttal a kortárs alkotások felé tolódik el, egyúttal bemutatva a KOGART által képviselni kívánt innovatív szemléletmódot.

 

Ez az előremutató gondolkodás a Gyűjtemény közös nevezője, amely kívülről sokszor még eklektikus képet mutathat. A cél a műfajok és médiumok sokaságának egymás mellett való jogos léte, de minden esetben a magyar kortárs művészet kiemelkedő, abszolút értékeket megfogalmazó műveinek gyűjtése, megőrzése és jelen kiállítás keretein belül: a szép formák bemutatása.

A tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg, és 2017. február 28-ig látogatható.

 

KALEIDOSZKÓP

Válogatás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány gyűjteményeiből

KOGART Ház

1062 Budapest, Andrássy út 112.

www.kogart.hu

www.kogarthaz.hu

https://www.facebook.com/kogart

 

Múzeumok Éjszakája a KOGART Tihanyban

2016. június 25. 18:00 – 22:00

 

18:00 – 19:00 Fessünk, rajzoljunk mint Matteo – foglalkozás gyerekeknek

A KOGART Kiállítások Tihany Matteo Massagrande fényekkel és színekkel teli képeivel várja a Múzeumok Éjszakája idei programját. Az olasz művész számos képének meghatározó eleme a padló – a színes-mintás csempék és járólapok szépségük alapján kerülnek egymás mellé és a festményekre. Ezen a kora esti foglalkozáson megpróbáljuk felderíteni a legkisebb múzeumba járók segítségével Massagrande padlóinak és csempéinek titkát: varázslatos mintákat színezünk, a legbátrabbak pedig saját minták tervezésével is megpróbálkozhatnak. A munkához és a nyári hangulathoz illően levendulaszörpöt kortyolgatunk az alkotás közben, a legszorgalmasabbakat pedig édes falatokkal jutalmazzuk!

 

19:00tól filmvetítés: Shirley – A valóság látomásai

 

19:30-tól és 20:30-tól Ismerkedjünk Massagrande festményeivel – tárlatvezetés

Matteo Massagrande így mesél képeiről: "sokszor, mikor egy épületbelsőt festek, nem egy, hanem több tér létezik egyszerre. Sosem egyfajta tudományos elgondolásból közelítem meg a képet, ami aztán sokszor spontán módon, szinte magától születik meg. Gyakran a felénél kitörlöm, majd újrafestem. A kép folyamatosan fejlődik, átalakul. Természetesen van egy kezdeti elképzelés, de sosincs meg rögtön tisztán az alkotás a részleteiben. Nem megszorítást érzek ebben, hanem a kreativitás különböző szintjei között lévő különbséget".

Ezen a tárlatvezetésen közelebbről is megismerhetjük a művész képeit és azt a folyamatot, ahogyan az alkotás a művész kezei alatt megszületik.

 

21:00-tól Borkóstolás – találkozzunk a Gróf Buttler boraival

A Múzeumok Éjszakáján nem csak a szemnek, de a szájnak is szeretnénk kedveskedni – látogatóink nem csak a festmények látványával, de a Gróf Buttler borok ízeivel is kényeztethetik magukat, miközben borszakértőnk segítségével néhány izgalmas dolgot is megtudhatnak az ezen az estén felbontásra kerülő borokról.

 

http://www.kogarttihany.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük