Kívül-belül megújulva, új szerkesztőbizottsággal és az eddiginél gyakoribb megjelenéssel lépett huszadik évfolyamába a Hévíz nevét viselő irodalmi folyóirat – közölte a legfrissebb lapszám hévízi bemutatóján kedden a város polgármestere.

Kívül-belül megújulva, új szerkesztőbizottsággal és az eddiginél gyakoribb megjelenéssel lépett huszadik évfolyamába a Hévíz nevét viselő irodalmi folyóirat – közölte a legfrissebb lapszám hévízi bemutatóján kedden a város polgármestere.

    Papp Gábor emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt a város rendszerváltás utáni első polgármestere, Kiss Lajos indította útjára az azóta sikeressé vált folyóiratot. Hévíz a kultúra területén is szeretne maradandót felmutatni, ezért ezt az "örökségét" megújult formában és új szerkesztőbizottsággal ápolják tovább.
    A polgármester elmondta, hogy a keszthelyi születésű ifjú költő, Szálinger Balázs személyében találták meg az új főszerkesztőt, aki helyi és országos szinten igyekszik bemutatni a térség irodalmi értékeit. A lap ezentúl gyakrabban jelenik meg, a negyedéves időközök helyett kéthavonta jut el az olvasókhoz.
    Szálinger Balázs főszerkesztőként kifejtette: Zala megye legrégebbi folyóirata egy tágabb terület mikrorégiójának szellemi műhelye. Balatonfüred és Zalaegerszeg között irodalmi, társadalmi és művészeti folyóiratként a Bakonytól egészen a Muravidékig képviselnie kell az itt élő alkotókat és értékeket.
    A megújult folyóirat felépítéséről elmondta: a Nyílt víz című rovat a kortárs irodalom megjelenési felülete, a Hajószakács rovat pedig a gasztrokultúrát társadalomtörténeti kitekintéssel ötvözi. A Hullámverés lapjain "egyszerű, embernyelven megírt" recenziók olvashatók, az Öböl rovat a helyi kötődésű írásokat rejti.
    A szerzők közül kiemelte a sokak által a legnagyobb élő magyar költőként tisztelt Kemény Istvánt, továbbá Péntek Imrét, a zalaegerszegi Pannon Tükör főszerkesztőjét, Jászberényi Sándor haditudósítót, aki Egyiptomból küldte el novelláját. Említést tett Fehér Béláról, a Magyar Nemzet munkatársáról, a Magvető kiadó szerzőjéről, aki a halászlé történetéről értekezik a lapban, valamint Cserna-Szabó Andrásról, aki Hunyady Sándorról írt az új lapszámba. A folyóiratban olvasható még Keszthely város száz évvel ezelőtti monográfiájának tavaly megjelent reprint kiadásáról és Szabó Lőrinc hévízi kötődéseiről egy összeállítás.
    Szálinger Balázs kitért arra, hogy a Hévíz folyóirat a helyi, környékbeli fiatalok generációjának is megjelenési fóruma lehet, nekik így az élő kortárs irodalom élvonala mellett jelenhetnek meg "jobbacska" verseik.

blb \ bgu

MTI 2012. április 10., kedd 17:03

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük