2012. június 7-16. között rendezik meg a 12. Pécsi Országos Színházi Találkozót, vagyis a POSzT-ot. A 10 nap alatt tizennégy produkció és több off-program látható három helyszínen.

2012. június 7-16. között rendezik meg a 12. Pécsi Országos Színházi Találkozót, vagyis a POSzT-ot. A 10 nap alatt tizennégy produkció és több off-program látható három helyszínen.

A Pécsi Nemzeti Színház mellett a Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed is bekapcsolódik a helyszínek közé.

 A budapesti sajtótájékoztatón Stenczer Béla, a POSZT ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba pécsi alpolgármester és Márta István művészeti vezető mellett az off-programok részvevői is jelen voltak.

Stenczer Béla három programot ajánlott kiemelten a figyelmünkbe. Elsőként mindenképpen beszélni kell az East együttesről, akik 18 év után állnak újra színpadra. Ezer szállal kötődnek a városhoz és a színházhoz, velük indul a Kodály Központ programja június 8-án. Figyelemre méltó a L'art pour L'art Társulat 26 éves jubileumi estje, ami nagyjából a MÜPÁ-ban bemutatott kétrészes életmű-show műsora. Minden ízükben színházi emberek és egy teljesen speciális egyedi műfajt képviselnek. Varnus Xavér 11 éven keresztül minden POSzT-on ott volt, mindig más műsorral és teltház előtt koncertezett. Egy évtizedig a Zsinagógában, tavaly pedig a Kodály Központot próbálta ki és annyira beleszeretett, hogy idén ismét ott fog koncertet adni.

 14 produkció került kiválasztásra, már megvan a helyük, az egyeztetések után a műsornaptár húsvét után felkerül a honlapra. Megnyíltak a produkciók jegykapui, a Kodály Központba a jegyek már online vásárolhatók. A versenyprogramokra április második felében kezdik árusítani a jegyeket, az off-programokra pedig vélhetően május első hetében.

Bíznak benne, hogy sikeres lesz az idei „kétpólusú" POSzT. Már tavaly készültek erre, de nem lett kész a Zsolnay Negyed, most ugyan megvan, de nem lett beüzemelve, ez lesz a premier. Várakozással tekintenek elébe, mennyire szereti meg a közönség és mennyire látogatják.  Igyekeznek mindent elkövetni, hogy fokozza a POSzT elmúlt években mutatott fényét.

 A Kossuth térre visszajött Matyi Dezső és az Alexandra, tehát lesz könyvheti vásár, irodalmi beszélgetésekkel, találkozókkal és a tér hangulatába illő kiskoncertekkel. A Jókai téren évek óta jó programokat állít össze a Márkus Színház családi csapata és elképesztően jó vendégekkel koncerteznek. Egyfajta fieszta hangulat is megjelenik a városban, hiszen bábszínházi előadások, játszóházak, kreatív műhelyek, és termékvásárok is szerepelnek a programban. A belváros installációkkal lesz összekötve a Zsolnay Negyeddel, a tervek szerint turista vonat járna esténként, és körbe-körbe vinné a nézőket. A sétatér mint helyszín a költségek miatt még bizonytalan.  Ha a partnerekkel együtt tudnak működni és úgy egyeztethető, hogy mindenki hasznára és praktikus legyen, akkor a sétatéren is megjelenik a POSzT az eddigi hagyományok szerint.

 Nagy Csaba pécsi alpolgármester reméli, hogy a Zsolnay negyed a Nemzeti Színházzal és a Kodály Központtal olyan hármas egységet tud biztosítani a kultúrának, ami máshol az országban nem teremthető meg. Külön öröm, hogy a POSzT-ot üzemeltető gazdasági társaságban tulajdonostársként tarthatják számon a Magyar Színházi Társaságot és a Magyar Teátrumi Társaságot. „Remélem, hogy ez előremutató abban a tekintetben, hogy a színházi kultúrát hogyan és mily módon tudjuk közösen értelmezni és értékként közvetíteni." A város 75 millió forintot biztosított a fesztiválra és úgy tűnik, hogy az állami szerepvállalás is rendben van.

Csizmadia Tibor, az Magyar Színházi Társaság elnökének véleménye szerint a legfontosabb az, hogy a POSzT-nak magas szakmai színvonala legyen.

 Márta István művészeti vezető megemlítette, hogy a Kodály Központba előrehaladott tárgyalások folynak egy nagyon fontos programra. A nagysikerű Születtem Magyarországon című Cseh Tamás-Bereményi Géza estre kerülne sor, amit a Tháliában mutattak be Cserhalmi György és kiváló színészek közreműködésével. Cserhalmi György, hazánk egyik legjelentősebb Kossuth-díjas színművésze a POSzT idei díszvendége.

Az off-programokban tartalmi változások is lesznek, hiszen az új tulajdonostárs belépésével olyan új és nagyon jó ötletek születtek meg, melyekkel még színesebbé tudják tenni a programot. A hagyományos helyszínek és tartalom mellett új tartalmak is megjelennek. A kiállításokat is fölhizlalják, ebben Balla Ildikó van a segítségükre, és aktívabban vesznek részt a magyar jelmez és díszlettervezők. Nagy örömükre a Független Előadóművészi Szövetség programsorozatára is sor kerül, a Zsolnay Negyed használaton kívüli un. L-épületében. POSZT Feszt címmel különféle performanszok, előadások lesznek. A struktúrájuk, folyamatuk és főbb állomásaik az elkövetkező hetekben alakulnak ki.

Várják a sajtó és a média munkatársait ezen a különleges és megújult fesztiválon. Tárgyalnak a közszolgálati televíziókkal, a Duna tévé Kultikon és az MTV Aranyfeszt című műsorát várják a rendezvényre. A függetlenek programja még alakulóban van, egyedül a marosvásárhelyi Yorick Stúdiót lett megemlítve. Az idei versenyprogram zsűrije héttagú lesz, közöttük egy külföldi, híres orosz rendező, akit egyelőre nem nevesítettek meg.

 Pálvölgyi Géza az East együttes tagja elmondta, hogy nagy elszántsággal és izgalommal készülnek erre az életmű koncertre. A megjelent albumaikból fognak játszani, de a hangsúly a két első lemezen lesz. Ezeken kívül az Áldozat előadás balettzenéjéből és az utolsó periódus dalaiból – amikor Takács Tamás volt az énekes – is játszanak részleteket. Az akkori hangzást a régi, 80-as évek hangszereinek előbányászásával fogják megidézni. Figyelmünkbe ajánlotta, hogy ismét működik az eastzenekar.hu/ weblap, melyen a kezdetektől fogva archív fotók, komplett diszkográfia, lemezborítók találhatók.

 Varnus Xavérnak azért Pécs a szíve csücske, mert a Monarchia idejében az egyetlen magyar orgonagyár itt volt. Az első hangszer a pécsi zsinagógában épült fel, pici de nagyon szép.

Az orgonatörténelem mára kissé elfelejtett fejezete a 20-as évek mozi-orgonavilága. Amerikában az első némafilmeknél a vászon mögé sípos orgonát építettek és az orgonista gyakorlatilag végigjátszotta a filmet. Ezt a nálunk elég rövid ideig tartó világot szeretné feltámasztani Varnus Xavér orgonakoncertjével, melynek vendége Bodrogi Gyula lesz.

 Dolák-Saly Róbert megemlítette, hogy a L'art pour l'art Társulat osztályfőnöki óra jelenetét a társulat gyermekei adják elő, és vendégként fellép Sub Bass Monster.

 „Pécs a minőségi színházi élet olyan helyszíne lenne és kell, hogy legyen, amelyben a megbékélésnek, a szakmai együttműködésnek kellene megszületnie erre a néhány napra. Úgy gondolom, hogy egyfajta modellként is működhet a közeljövőben és a távolabbi jövőben, hogy a szakma egy és oszthatatlan – mondta Márta István. Nincs ilyen és olyan színház csak jó színház van, és ezeknek a legjava meg tud jelenni valamilyen formában Pécsen, akár a versenyprogramokban, akár az off-programban."

 És nincs megállás, megkezdte munkáját a jövő évre válogató kétfős grémium.

 www.poszt.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük