2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Menetrend szerint ismét az IQSYS nyert a Jászkun Volán tenderén

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51970"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/jaszkun-volan-szolnok.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="91" /></a></span>Korábbi sikeresen megvalósított projektje után újabb GPS alapú forgalomirányító rendszer megvalósítására irányuló szerződést írt alá az IQSYS Zrt. A Jászkun Volán Zrt-nél immár a teljes járműparkot bevonják a korszerű komplex rendszerbe: a 2009-ben lezárt korábbi beruházásnál felszerelt 46 buszon üzemeltetett pénztárgép után ezúttal további 150 egység implementációjára kerülhet sor. A korábbi, hasonló tartalmú projekt előkészítésekor a Jászkun Volán Zrt. gondolt arra, hogy a szolgáltatásának volumene változhat a közeljövőben, ezért tartalék eszközök beszerzéséről is gondoskodott.</p><p> 

Korábbi sikeresen megvalósított projektje után újabb GPS alapú forgalomirányító rendszer megvalósítására irányuló szerződést írt alá az IQSYS Zrt. A Jászkun Volán Zrt-nél immár a teljes járműparkot bevonják a korszerű komplex rendszerbe: a 2009-ben lezárt korábbi beruházásnál felszerelt 46 buszon üzemeltetett pénztárgép után ezúttal további 150 egység implementációjára kerülhet sor. A korábbi, hasonló tartalmú projekt előkészítésekor a Jászkun Volán Zrt. gondolt arra, hogy a szolgáltatásának volumene változhat a közeljövőben, ezért tartalék eszközök beszerzéséről is gondoskodott.

 

Korábbi sikeresen megvalósított projektje után újabb GPS alapú forgalomirányító rendszer megvalósítására irányuló szerződést írt alá az IQSYS Zrt. A Jászkun Volán Zrt-nél immár a teljes járműparkot bevonják a korszerű komplex rendszerbe: a 2009-ben lezárt korábbi beruházásnál felszerelt 46 buszon üzemeltetett pénztárgép után ezúttal további 150 egység implementációjára kerülhet sor. A korábbi, hasonló tartalmú projekt előkészítésekor a Jászkun Volán Zrt. gondolt arra, hogy a szolgáltatásának volumene változhat a közeljövőben, ezért tartalék eszközök beszerzéséről is gondoskodott.

 

Így a jól bevált forgalomirányító, utastájékoztató és értékesítő szoftver a Jászkun Volán Zrt. szolgáltatási területének egészére kiterjedő szolgáltatást nyújthat az üzemeltetőnek és az utasoknak is. A nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként a korábbi szállító, az IQSYS Zrt. bővítheti a Jászkun Volán komplex forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerét. A projekt Európai Uniós forrásból egyszeri, vissza nem térítendő 214.105.650 Ft,- összegű támogatással valósulhat meg. A beruházás teljes költsége 269.980.000.- Ft.

A Jászkun Volán Zrt. már 2009-ben megkezdte a ma már nélkülözhetetlennek mondható komplex, GPS alapú forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer megvalósítását, a Hajdú Volán után másodikként állt be az informatikai fejlesztés irányát választó volán társaságok sorába. Akkor a társaság járműveinek egy részén kerültek felszerelésre a modern pénztárgépek, amelyek a rendszer lelkét képezik. Segítségükkel gyorsabbá és pontosabbá válik a jegy- és bérlet-értékesítés és online kapcsolatban is állnak a járművek és a központ. A diszpécser a jól megszokott, de folyamatosan fejlődő funkciókat veheti igénybe: felügyelheti a járművek forgalmát, beavatkozhat a lebonyolításba és távolról tájékoztathatja az utasokat. A fedélzeti számítógép, – amely a pénztárgépet is vezérli – pedig a járművezető számára jelenít meg forgalmi információkat és vezérli a járművek meglévő utastájékoztató berendezéseit. A korábban kiépített és most bővítésre kerülő rendszer jól illeszkedik a Jászkun Volán Zrt. meglévő járműfedélzeti és megállóhelyi utastájékoztató eszközeihez, továbbá alkalmas e-ticketing funkciók bevezetésére.

IQSYS a közösségi közlekedésért

 

„Az IQSYS Zrt. számára kiemelten fontos a Jászkun Volán Zrt. projektje. A már meglévő rendszer-elemeknek köszönhetően a bővítés révén ugyanis a szolgáltató és az utasok kényelmét egy homogén, stabil rendszert szolgálja. Ennek előnyei a szolgáltató számára is jelentősek, hiszen a napi üzemeltetés is hatékonyabb egy rendszerrel, miközben a fenntartási költségek is alacsonyabbak" – kommentálta a szerződéskötést Horváth Gábor, az IQSYS kereskedelmi igazgatója. „A Jászkun Volán Zrt. minden járművén korszerű pénztárgép és pontos utastájékoztatás áll rendelkezésre a projekt befejezése után, a terveink szerint 2012.

 

elejétől". – tette hozzá. A megvalósításban és az üzemeltetésben az IQSYS Zrt.-nek és a rendszer egyes komponenseit szállító partnereinek komoly tapasztalata van, így a bevezetés is gördülékenyen fog megtörténni.

 

A rendszer műszaki részletei az állandó fejlesztés mellett a megszokottak: a megoldás a járművekre szerelt GPS vevőn alapul, az ennek segítségével gyűjtött adatokat a központi rendszer felé mobilinternetes kapcsolaton keresztül folyamatosan továbbítja a jármű pénztárgéppel integrált fedélzeti számítógépe. A központi rendszer a járművek helyzetét folyamatosan értékeli, összehasonlítja a menetrenddel és megjeleníti az adatokat a forgalomirányító diszpécser térképes felületén, a diszpécsernek különböző figyelmeztető funkciókat és beavatkozási lehetőségeket kínálva. A diszpécser és a járművezető telefonos és írásos kapcsolata a rendszer részeként folyamatosan biztosított. Ezzel az üzemeltető állandó felügyeletet tud gyakorolni a flotta felett, az utasok pedig egyenletesebb, pontosabb közlekedést, probléma esetén hatékonyabb beavatkozást fognak érzékelni. A korábban szállított rendszer fejlesztése a Jászkun Volán Zrt.-nél elsősorban a szoftver tekintetében lesz tetten érhető: a diszpécserek számára újabb funkciók fognak rendelkezésre állni a hatékonyabb beavatkozás érdekében, miközben a szoftver teljes körű támogatást fog kínálni az értékesítési tevékenység elszámolására.

A GPS jeleket használja fel a rendszer a valós idejű utastájékoztatási funkciók működtetésére.

Szükség esetén a diszpécser távolról is tud szólni az utasokhoz. Az utazóközönség már jól ismeri a Szolnokon található dinamikus utastájékoztató táblákat. Ezek a projekt megvalósítását követően már minden Jászkun volános busz pontos indulási adatait meg tudják jeleníteni. A jövőben pedig további hasonló táblák is illeszthetőek lesznek a rendszerhez. Az utasok a megszokott módon az interneten keresztül is tájékozódhatnak, a szolgáltatást mobiltelefonról is elérik.

www.iqsys.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.