Az eredeti Kriegsmarine számára készült Wetzell mellényAz eredeti Kriegsmarine számára készült Wetzell mellény

A lustaság fél egészség. Vagy pontosabban egészség, ha úgy tudunk mozogni, hogy nekünk sem megerőltető. Nos cikkünk egykoron híres német cég a Wetzell történetéből villant fel néhány érdekes momentumot. Először lássuk a múltat egy pillanatra, hogy értékeljük: őseink szinte mindent kitaláltak, ami kellett. Kétrészes cikkünk második része az eredeti Wetzell féle eszközökkel foglalkozik, most az azokból származtatott(???!) és ma használt eszközöket mutatjuk be.

 Az eredeti Kriegsmarine számára készült Wetzell mellényAz eredeti Kriegsmarine számára készült Wetzell mellény

A lustaság fél egészség. Vagy pontosabban egészség, ha úgy tudunk mozogni, hogy nekünk sem megerőltető. Nos cikkünk egykoron híres német cég a Wetzell történetéből villant fel néhány érdekes momentumot. Először lássuk a múltat egy pillanatra, hogy értékeljük: őseink szinte mindent kitaláltak, ami kellett. Kétrészes cikkünk második része az eredeti Wetzell féle eszközökkel foglalkozik, most az azokból származtatott(???!) és ma használt eszközöket mutatjuk be.

A Wetzell egy gumifeldolgozó cégként két testvér manufaktúrájaként jött létre az 1890-as évek Németországában. Volt hadiszállító, kempingrárugyáros, majd a nagy összeolvadások következtében elvesztette a 1960-as évek végén önállóságát. Kétrészes cikkünk első részében inkább arra koncentrálunk, mi lett ma az ott feltalált dolgokból. A második rész pedig magáról a cég históriájáról fog szólni. Mit is találtak fel?

Az U-boat-ok számára készült verzióAz U-boat-ok számára készült verzióNáluk jelent meg tömegtermelésben: a gumimatrac, az úszómellény, valamint ők voltak a gépkocsi légzsák feltalálói is. Igaz ez utóbbi terméküket nem ők vitték diadalra.

 Ami érdekes mostani kaladozásunkban az az úszómellény, hiszen ezt jópár dolog megkülönbözteti a mentőmellénytől. És a köztudatban ez a kettő dolog összemosódik. Az úszómellény az, amely nem a mentőeszköz, bár arra is jó, hanem a sportszer ipar megújuló innovációs bányája(lenne), ha a fejlesztők, gyártók és forgalmazók odafigyelnének. De sajnos nem teszik, így nagyon meg kell erőltetni magunkat, ha ilyen,valóban használható eszközöket keresünk.

A vizben végzett torna egyik területe, az ugynevezett non impact workout, ahol nem érintkezik a tornázó a medence falával és ahol éppen ezért a sérülés veszélye gyakorlatilag nulla. Ez igényli ezeket az eszközöket. De az is, aki mondjuk jól akarja érezni magát egy mélyebb vizű mély medencében, tóban, vagy akvaparkban. Mivel igény van, gyártó is van,de mindkettő  latens.  Ezért mutatunk be néhány eszközt, amelyek gyakorlata mind a német Wetzell cég találmányain alapszik.

Bár korábban könyvemben (innen ingyen letölthető) már felvázoltam a legfontosabb dolgokat, nem árt összefoglalni, mi a különbség a mentő és az úszómellény között.

Az eszméletlen emberi test a vízben így helyezkedik elAz eszméletlen emberi test a vízben így helyezkedik elAz emberi test, ha vize kerül a különbözö részek eltérő fajsúlya miatt az ábrán látható pozícióban lebeg a vizben, ha nem végez aktív mozgást. A mentőmellényeknek a feladata viszont, hogy ezt az eszméletlen testet aktív mozgás nélkül minden esetben arcára fordítsa, és a fejet kiemelje a vizből. Az eredmény egy olyan nagy felhajtóerejű eszköz – a felhajtóerő 150 N vagy több, – ami ugyan kiemeli a fejet minden körülmények között, de az aktiv mozgást vízben lehetetlenné teszi. Azaz mentőmellény vizi tornára alkalmatlan.(Kivéve a régebbi 50 N-os tipusok, amelyek ha működőképesek, szintén nagy kincsként cserélnek gazdát.)

A mentőmellény hármas feladata: 1. az eszméletlen embert fejét felemelni  2. az eszméletlen embert arccal felfelé fordítani  3. az eszméletlen embert olyan stabil pozícióban tartani, hogy szabadon lélegezhessen, ami a fej kiemelését és rögzítését jelenti.A mentőmellény hármas feladata: 1. az eszméletlen embert fejét felemelni 2. az eszméletlen embert arccal felfelé fordítani 3. az eszméletlen embert olyan stabil pozícióban tartani, hogy szabadon lélegezhessen, ami a fej kiemelését és rögzítését jelenti.Mit lehet tenni? Vissza kell menni azokhoz az alapokhoz, amiket még a két világháború német tengeralattjárók legénysége számára, illetve később kifejezetten vizi sport számára kifejlesztett eszközökben alkalmaztak először. Ezek történetét második cikkünkben fogjuk bemutatni.

A felhajtőerót most már piktogramok is jelzik a kereskedelmi gyártmányokon.A felhajtőerőt most már piktogramok is jelzik a kereskedelmi gyártmányokon.Mindenesetre ezek a kutatások kimutatták, ahhoz, hogy vízben jól lehessen mozogni, a függőlegeshez közeli testhelyzet, és a testen közel egyenletesen elosztott 50 N körüli felhajtóerő kell.

Az úszómellénynek ilyennek kell lennieAz úszómellénynek ilyennek kell lennieA felhajtóerő támadási pontjának a test súlypontja felett kell lennie – ekkor nem áll fejre a vizben az illető – és az sem árt, ha ez felhajtóerő és annak eloszlása fokozatmentesen változtatható. Ennek az igénynek voltak a termékei a felfújható fürdőruhák – itt elolvashatják egy ezzel foglalkozó cég történetét – de az eredeti német úszómellény – kicsit átformálva  szintén megjelent és jelen van a mai termékek között.

Az egyik gyermek: A Paddleair

David Hilts a feltalálóDavid Hilts a feltalálóA terméket egy amerikai szörfös fejlesztette ki. Ismert termék Ausztráliában, Japánban és most keres magyar, illetve európai forgalmazót. Mit is talált ki , aki az amerikai Murrieta, (CA 92563) városában 2004-ben kezdte gyártani termékét a PaddleAir-t. Ennek gondolata a bevallása szerint eléggé régre nyúlik vissza. Amatőr szörfös 1966 óta. Akkor már gondolkodott hasonló megoldáson.

A PaddleAir trikószerű -rush guard - konstrukcióA PaddleAir trikószerű -rush guard – konstrukcióAz University of Phoenix-re járt  San Diego-ba amikor megtervezte az első protipusokat, és számos prototípus után jutotta el a mai termékhez, amit sorozatban gyárt, és úgy érzi megoldást nyújt több problémára. Az egyik hogy a szorfdeszka nagyon bordán csaphatja az embert, amikor a hullámzó vizben felkapaszkodik rá. A másik hogy növeli a hőszigetelést, a harmadik előnye, hogy úszássegítő eszközként is funkcionál.

A japán nyelvű rajzos használati utasítás -a használatot jól mutatjaA japán nyelvű rajzos használati utasítás -a használatot jól mutatjaAz eszköz maga ötletes. Egy Lycra trikó, ugyanolyan közönséges darab, mint amilyet a surf versenyzők hordani szoktak reklámokkal a szörfruhájukon kívül. De itt annnyi az eltérés, hogy a mellvonalában, belül, egy mintegy 2-3 literes ürtartalmú légkamrát találunk. Ez különben kivehető, egy tépőzár tartja a helyén. A trikó szörfruha alá is felvehető.

A rendszer úgy működik, miután a szörfös a trikót felvette, illetve ha a ruha alá veszi, akkor rá a szörfruhát, egy hosszú szelepen keresztül tüdővel a szükséges mértékig felfújja a légzsákot, ami tompitja az ütéseket, segít úszni. Felhajtóereje kicsi, nem éri el az 50 N-t. Ha szörf nélkül csak úszássegítő eszközként alkalmazzák, akkor is használható, de ahhoz nem jól osztja el a felhajtóerőt, hogy vizi tornára is alkalmazni lehessen.

 

A PaddleAir különálló légkamrája ahova a szeleszár csatlakozikA PaddleAir különálló légkamrája ahova a szelepszár csatlakozik A PaddleAir légkamrát egy tépőzár tartja a helyénA PaddleAir légkamrát egy tépőzár tartja a helyén

http://www.paddleair.com/

Az ideális megoldás: Magyar Néphadsereg Sió úszómellény

Ahhoz, hogy vizben akár ki is lehessen kapaszkodni, mozogni munkát végezni, vissza kell térni a német Wetzell cég által a háború előtt lefektetett alapokhoz.

A Sió mellény esetében elől 2 hátul egy hosszó szelepes légkamra van, egyszerű matracdugóval.A Sió mellény esetében elől 2 hátul egy hosszó szelepes légkamra van, egyszerű matracdugóval.Ezt tette meg a Palma Gumigyár majd később Palma Campingárugyár a hatvanas években, amikor elkezdte gyártani SIÓ kódnéven felfújható úszómellényét, amitből eredeti utángyártásaként egy sorozatot pár esztendeje szintén készítettek a balkáni háborúban részt vett magyar ENSZ erők  komposai és utászai számára.

A Palma féle Magyar Néphadsereg Sió kódnevű mellényeA Palma féle Magyar Néphadsereg Sió kódnevű mellényeA Munkásőrség is használt egy hasonló felépítésű, de ennél lényegesen rosszabban használható acélkék változatot is, amit szintén a Palma gyártott. Sőt volt egy sárga színű polgári változat is, ami alul lévő szelepei miatt gyakorlatilag használhatatlan volt.

A konstrukció felépítése jól látszik: lapos testhez símuló, vízben is felfújható légkamrák (hátoldal)A konstrukció felépítése jól látszik: lapos testhez símuló, vízben is felfújható légkamrák (hátoldal)A Sió úszómellény szolgahűséggel követte az eredeti német konstrukció elveit: Megvalósításában viszont a racionalítás alapján a szelepeket felülre tette, hogy mindhárom légkamráját a vizben is fel lehessen fújni vagy leereszteni szükség szerint. Igy létrejött az az ideális konstrukció, ami miatt sok olyan területen is használható, amire eredeti gyártói nem is gondoltak. Ma is piacképes termék lenne, ha nagy sorozatban a boltokban megjelenne.

Sió úszómellény első oldalSió úszómellény első oldalAz előzőekben bemutatott PaddleAir-ral ellentétben, vizben is ideális mozgási lehetőséget ad.

A legkényelmesebb ha neoprén ruha alá veszik fel, és utána felfújva nem csúszkál, de mindazt a védelmet megadja amit az amerikai PaddleAir. Ugyanakkor vizi tornára is kényelmes, de akár akvaparkokban, szabad vizekben úszást segítő eszközként jól alkalmazható. Nem mentőeszköz, mert eszméletlen embert nem fordítja vissza arcra. Ugyanakkor az egyes légkamrákkal, a vizben elfoglalt pozíció is kiválóan szabályozható. Akár snorkel mellényként is használható, de alkalmas arra is hogy a vizben heverjenek benne, mert a matraccal ellentétben nem lehet leesni róla. De evezéskor is képes a szükséges biztonságot megadni anélkül, hogy kényelmetlen lenne. Nem csoda, hogy kereskedelembe kikerülő egyes darabjai pillanatok alatt használatba kerülnek.

A másik irányzat esetében a testen elosztott felhajtóerő elvét átvették a német konstrukcióból, de a felhajtórőt nem légkamrák, hanem a mentőmellények egy részénél alkalmazott zártpórusú lágy műanyaghab panelek adják.

Wet Vest és a Wet Vest Body

Wet West ClassicWet West ClassicA Vietnamból visszatért amerikai tengerészgyalogos, Glenn McWaters, nehezen gyógyuló hadi lábsérülésére, úszómedencéjében végezhető rehabilitációs programot állított össze magának. Az edzésekhez stabilan a vízben, a vizfelszínen kellett tartania a testét. Ő volt az aki kifejlesztette a Wet Vest mellénycsaládot, amire később egy egész iparág a vizi fitnessz-hidrobik- és társai épültek. Olyannyira, hogy sokan hivatkoznak rá, anélkül, hogy ismernék mit is talált ki .

Wet Vest IIWet Vest IIAz eredeti koncepció egy olyan testre simuló mellény volt, amelyik a felhajtóerőt úgy állítja be, hogy a test éppen a fejet kiemelve függőlegesen álljon a vizben. A dolog lényege a mozgás volt, hogy szinte súlytalanul, gyakorlatilag a víz ellenállását kihasználva végez mozgást.

A legsikerültebb változat: Aqua-fit Wet Vest Body a neoprénruhába integrált változat -férfi modellA legsikerültebb változat: Aqua-fit Wet Vest Body a neoprénruhába integrált változat -férfi modellEz az eszköz olyannyira siker lett, – hogy természetesen Magyarország kivételével – fejlődése két irányba vált szét. Az egyik a gyógyitás, amikor rehabilitációra, a vizben való mozgásra használják fel. Ilyenkor legtöbbször nem használnak más segédeszközt, legfeljebb lágytollú uszonyt. Amennyiben az illető nem tudja a nyakát rendesen tartani, arra kifejlesztették a Wet Vest Rehab változatát, ahol a nyakat tipustól függően vagy egy felfújható párna, vagy – ami jóval kényelmetlenebb – egy sztirol golyókkal töltött párna támasztja meg.

Aqua-fit Wet Vest Body - női modellAqua-fit Wet Vest Body – női modellA Wet West Body, az egyik legsikerültebb változat, ami ára és méret érzékenysége miatt Európában kevésbé terjedt el. Itt a mellényt egy rövid neoprén ruhába – ami együttal fürdőruha is – integrálták. Roppant kényelmes, férfi és női modell létezik belőle. A baj a nagyobb méretekkel való ellátottsággal és a méretjelzéssel (amerikai számozás) van.

Wet Vest Rehab - a mozgássérülteknek felfújható vagy polisztirolpellett töltésű nyakmerevítő-kiemelővelWet Vest Rehab – a mozgássérülteknek felfújható vagy polisztirolpellett töltésű nyakmerevítő-kiemelővelAz USA-ban éppen az emerikai idiotizmus miatt terjed folyamatosan. Ott ugyanis sok uszoda, azért, hogy ne legyen jogilag semmi baj , a mélyvizben megtiltja úszássegítő eszközök használatát. Ennek a törekvésnek volt eredménye a felfújható fürdőruha, de a mai időkben a Wet Vest body és a Zerp Gravity Suit meg az ahhoz hasonló eszközök viharos terjedése. Itta felhajtóerőt magába a ruha szivacspaneljeibe integrálták.

CAMARO SEAYA Swimtrainer - egyike a gyerekeknek szánt sokféle modellnek a CAMARO szörfruhagyártótólCAMARO SEAYA Swimtrainer – egyike a gyerekeknek szánt sokféle modellnek a CAMARO szörfruhagyártótólMindezeknek megvan a gyermek megfelelője is, de azok jellegzetessége, hogy nagy sportszergyártók Speedo, Arena, nagy surfruhagyártók mint például a Camaro  – http://www.camaro.at/ – is készítik. Csak felnőtt modellekben van hiány.

Wet Vest II.

http://www.hydrofit.com/home/hyf/page_29_8/wet_vest_ii.html?stpl=

http://www.aglasshalffull.org/hf175-176-177-187-188-129-227-228-564.html

http://www.sportolino.de/Sport_Thieme_Aquafitness_Sport_Thieme_Wet_Vest_II-55692-474336.html

http://www.swimshop.co.uk/static/Wet-Vest-WVEST.html

http://www.gesundheitpro.de/Aquafitness-Fitness-A061208HEANP038613.html

http://www.sv-nrw.de/breitenfreizeitgesundheit/kompass_aquajogging.php

Wet Vest Rehab

http://www.yatego.com/sport-thieme/p,4711cf0b853b2,447ae4db9e8e28_8,wet-vest-rehab?sid=03Y1198328258Y1540e1e63128ef5c62

Wet Vest Body

http://shop.personal-wellness.ch/aquafitwetvestbodydamen-p-775.html

http://www.blessing-care-sports.de/produkt_aquafit/aquafit_was_body.php

Magyar cikkek

http://www.termalfurdo.net/index.php?m=fiataloknak&id=5&p=cikk

http://www.aquafitness-vac.hu/tortenelem.html

http://www.nsz.prim.hu/cikk/325494/

Gyógyászati alkalmazás

Betchterew kórban

http://www.bechterew.ch/de/shop/schwerpunktsbeitraege/vertical_1.html

Zero Gravity suit

A gyártó Web oldala: http://aqxsports.com/product_info.php?cPath=24&products_id=140

Zeró Gravity SuitZeró Gravity SuitA Zeró Gravity Suit csendesen jelent meg az amerikai piacon. Készitője – de érzésem szerint inkább forgalmazója – az amerikai QNX Sport. Ha alaposabban megnézzük egy nagyon jól sikerült klónról, mégpedig a Wet Vest body klónjáról van szó. Itt is a szabad mozgást a neoprén ruhába megfelelő helyen integrált panelek valósitják meg, amelyeg zártpórusu poliurethan habból készültek.

A magyar piacon hasonló termékek sincsenek jelen. Ahol vizi tornát csinálnak, ott a jóval kényelmetlenebb  eszközöket, általában a habszivacs úszóövet használják, vagy nem mély víizben a medence fenekén állva végzik a tornagyakorlatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük