Ha átléptük az osztrák határt, Szombathelytől mindössze hatvan kilométerre már Kelet-Stájerországban vagyunk. A vidéket a helybeliek csak úgy hívják: a kísértések országa.

 Ha átléptük az osztrák határt, Szombathelytől mindössze hatvan kilométerre már Kelet-Stájerországban vagyunk. A vidéket a helybeliek csak úgy hívják: a kísértések országa.

 Az elnevezés nem véletlen, hiszen itt az 1700 méter magas hegyektől a síkságig, a természet olyan változatosságával találkozunk, ami egy ilyen kis területen ritkaságnak számít. A táj arculatára rányomta bélyegét a történelem, de az itt élő emberek is, akik még ma is a természettel összhangban igyekeznek művelni földjeiket. Az „ország" nyolc régiója, mind valami mást kínál. Almenland, az alpesi legelők vidéke; Apfelland, az almavidék, Hartberg város óvárosa egyben a Római Borút központja; Joglland, túrvidék és síparadicsom; a Pöllau völgy természetvédelmi park; Weiz-Gleisdorf, az energia régió; Bad Waltersdorf, termálvidék; Wechselland, a hagyományőrző falvak otthona. Bármelyiket is választjuk, érdemes felkeresni télen, de legalább annyira érdemes nyáron is, mert minden évszakban más és más szépséget kínál.

Almen Almenland, Európa legnagyobb, összefüggő alpesi legelővidéke. Ha figyelmesen járjuk be, könnyen felismerhetjük sokoldalúságát, hiszen a helyi szólás szerint a tiszta alpesi levegő élesíti látásunkat. A réteken ritka virágokat láthatunk. Számos túraútvonal közül választhatunk. Itt van Európa leghosszabb szurdoka, a Rába-szurdok, mely a folyó forrásától indul. Még ennél is népszerűbb a Medve-szurdok, ahol az út csodálatos vízesések felett vezet át. A gyermekek részére a Koglhof-i nyári szánkópálya kínál élményeket, a felnőttek izgalmas felfedező utat tehetnek az Arzberg-i ezüstbánya járataiban. A tél errefelé a nyugalom időszaka. Persze síelni sokfelé lehet, a lustábbak pedig lovas szánon járhatják be a környéket.

Az almavidéken élő emberek tudnak a legjobban a természettel bánni. Termékeny földek, kellemes éghajlat, sok napfény adja a bőséges almatermést. Ennyivel azután meg is kell elégednünk, mert az almapálinka főzésének receptje titkosabb a titkosnál! Almán kívül terem azért más is, a szőlőművelés története egészen a keltákig vezethető vissza. Erről tanúskodik a Kulm-hegyen található kelta falu is. Érdemes felfigyelni arra, hogy ahol út közben a borosgazdát jelölő táblán „kitűzött" csokor látható, ott helyi, házi készítésű finomságokat ehetünk, ihatunk. A dombos terület kiválóan alkalmas hőlégballonozásra, 2008-banitt rendezik a világbajnokságot. A vidék nagyszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy Kalifornia állam kormányzója a nagysikerű, egykori Terminátor is hajlandó volt a tájat népszerűsítő filmben szerepelni.

 Kelet-Stájerország ezen vidéke több, mint kétezer éves történelmi nyomokat hordoz. Számos háború dúlt itt hitért és vagyonért. Ma a vidéket szerény jómód és szívből jövő vendégszeretet jellemzi. A középkori, magaslati védővárak egyik legjobb példája Neuberg. A környékén található sok értékes templom miatt akár a „templomok útvonalának" is nevezhetnénk. A táj egyik érdekessége a nagykiterjedésű tökföldek sora. Itt házilag, kis üzemekben préselik a tökmag-olajat. Kellemes hangulatú borozók, vendéglők, étlapjai ínyenc, tájjellegű különlegességeket kínálnak. Házi sütésű kenyér, füstölt kolbász lehet a borkorcsolya.

Túra Joglland- Waldheimat, kifejezetten túravidék, a mezitlábas túrázástól kezdve a hegymászásig, mindenre jó. Árulkodóak az útvonal-nevek is: bolygók túrája, császártúra, zarándok útvonal – valamennyi azt mutatja, hogy a kiránduló nemcsak a természet szépségeit élvezheti, de hasznos információkhoz is jut. Az itt található számtalan patak és forrás tette igazi Kneip-régióvá a környéket. A tájban elszórva fekszenek a romantikus kis falvak, melyek néha egészen különleges neveket viselnek. Például Szepi az árokban vagy Jancsi az ösvényen. Télen a jól felkészített, havas pályák különösen azoknak ajánlhatók, akik a téli sportokat kicsit óvatosabban szeretnék elkezdeni.

A Pöllau-völgyet 1983-ban nyilvánították „természeti parkká". Különleges természeti kincseivel és gazdag kultúrájával sok titkot és élményt tartogat a látogatók számára. Nem kell sokáig barangolnunk a Pöllau-völgyben ahhoz, hogy a legendás szarvaskörtét megkóstolhassuk. Ez a különleges gyümölcs egy ősi stájer körtefajtától származik, amelynek neve a német „ősz" szóra – „Herbst" – vezethető vissza, amiből az idők során „Hirsch" lett, vagyis magyarul „szarvas". A gazdálkodók előrelátásának és céltudatosságának köszönhetően Stájerországban egyedül a Pöllau-völgyben maradt meg nagyobb körtefaállomány ebből a fajtából. A legöregebb szarvaskörte-fák, többnyire fasorokban vagy elszórtan ültetve – már 200 évesek! A parkban különböző növények magjából 17 féle, hidegen préselt olajat állítanak elő.

 Weiz városának hosszú története van, hiszen az első betelepítés már a rómaiak idején megtörtént. A helyet először 1188-ban említik az oklevelek. A 9300 lakost számláló szimpatikus kisváros napjainkban is egy erős, innovatívan és dinamikusan fejlődő gazdasági központ. Weiz sokféle szempontból az életet adó energia központja. Ha egy pillantást vetünk a városra és a környékére, az élő, felhasznált, előállított vagy átalakított energia sokszínűsége jelenik meg. Amit az óváros ígér: történelmi visszatekintés a közeli és távoli múltba a tábortemplom, valamint a barokk zarándoktemplom körül. Jelenkori kitekintést ad a Művészetek Háza. Élményekkel teli tartózkodást kínál a változatos gasztronómia ugyanúgy, mint a gazdag programokban bővelkedő ünnepek és rendezvények. Izgalmas élményeket jelentenek a környék cseppkőbarlangjai. A fények (nemcsak karácsonykor!) az energia városában, Weizben egész évben, a napszaknak megfelelően világítanak.

 A termálvidéken eredetileg olajat keresve végeztek fúrásokat, olaj helyett azonban háromezer méter mélységből feltörő forró vizet, egészséges, jótékony hatású termálvizet találtak. Ezt az „ősi gyógyító erőt" hasznosította a Stájer Termálvidék. A nátrium-hidrogénkarbonát-kloridos termálvíz gyulladáscsökkentő hatású és elősegíti a méregtelenítést, valamint a salaktalanítást. A 7,09 pH értékű víz selymes tapintásúvá teszi a bőrt, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. A tizenkét szauna-kabinnal felszerelt exkluzív szauna faluban (Szikla-, és Római szauna, sós- és gyógynövényes gőzfürdő, infraszauna, finn szauna stb.) szinte a test és a lélek is megtisztul. Bad Waltersdorf egyik érdekessége a csak felnőttek számára nyitva tartó szaunacentrum.

Pinggau A Wechsel régió csodaszép üdülő terület, amely a Wechsel hegységről kapta nevét. A Wechsel déli oldalán fekvő kis falvak Schäfferntől – St. Lorenzen-ig a nyugalmat, pihenést és túrázást kedvelőknek nyújtanak ideális lehetőségeket. 800 éves városa Friedberg, valamint Pinggau és Dechantskirchen is a kedvelt Wechsel régióhoz tartoznak. A csodálatos túra-, kerékpár- és lovaglási lehetőségek a sportos pihenésre vágyóknak is rengeteg aktív üdülési programot kínálnak. A Pinggauban található szabadidős központ fürdőtavacskájával nyáron is kellemes felüdülést biztosít. A történelmi háttérről a kultúrális lehetőségek sokasága, mint a Festenburg vára, a Thalberg-i vár, a Thonet múzeum és a Friedbergi városközpont gondoskodnak. Rendezvényeik, kiállításaik messzeföldről is idecsalogatják a vendégeket. A kis falvak népi hagyományai még ma is elevenen élnek, zenés rendezvények, népies színházi darabok és különleges népi ünnepek növelik a környék hírnevét.

http://www.oststeiermark.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük