Az USA példértékűen ellenőrzi állampolgárait. Az elektronikus eszközök fejlődésével egyre újabb és újabb rendszeresített technológiák kerülnek bele a gondolatrendőrség fegyvertárába. Azt a korábbi szabályt, hogy amerikai állampolgár után belföldön csak bírói ügyészi felhatalmazással lehet kémkedni már régen felrúgták. Erre a 9/11 terrorakciók és a folyamatosan ébren tartott terror para ad lehetőséget.

 

Az USA példértékűen ellenőrzi állampolgárait. Az elektronikus eszközök fejlődésével egyre újabb és újabb rendszeresített technológiák kerülnek bele a gondolatrendőrség fegyvertárába. Azt a korábbi szabályt, hogy amerikai állampolgár után belföldön csak bírói ügyészi felhatalmazással lehet kémkedni már régen felrúgták. Erre a 9/11 terrorakciók és a folyamatosan ébren tartott terror para ad lehetőséget.

Az elpusztult Euroastran volt egy rovat, az Imperium America Unus, mely rendszeresen beszámolt ezekről a törekvésekről. Amikor kiépült a Halálcsillag és rendszere, ami a légi és a normál beutazói forgalmat figyelte,katagorizálta és regisztrálta, s hivatalosan is csúcsminisztériummá vált a Homeland Security azt gondoltuk, már minden ötletet kimerítettek a totális telefon, banki és internetes megfigyeléssel. Tévedtünk. Nekünk is követni kell a fejleményeket.

A cikk fotokópiájaA cikk fotokópiájaCikkünk mellékeleteként letölthető a Washigton Post cimű, a média főirányába tarozó neves amerika nem bulvárlap egyik cikke. Ebben az állapolgárok elleni megfigyelések ujabb, gyakorlatilag megint konktrollálhatalan kiterjesztéséről olvashatunk. Éppen időszerű lenne Európa számára, hogy mutyzás, egymásra mutogatás helyett végre kiépítse saját emberes űrflottáját, telekommunikációs halózatát, és a GPS nek megfelelő tájékozódási rendszerté. Ha nem tesszük, alőbb utább megjeleni egy amerikai nagykövet és mondá: Vagy kiadjátok ezeket aza adatoka, és teljes ellenőrzés nélküli hozzáférést engedtek rendszereitekhez, vagy hamis GPS jelet, elehetlenült műholdás kommunikációt és ellenőrizhetetlen, de szabadalmakka védett tudományos és gyógyászati eredményeket kaptok….

Amerika és Európa között egyelőre morgás, de nem szembenállás van, de ez bármikor eszkalálódhat. Különösen ha az orosz medve, vagy a kinai sárkány mordul egyet. Amiról a neves amerikai lap beszámol:

A Homeland Security  elékedzte a meglévő műholdrendszerek felhasználásával az állampolgárok totális megfigyelését. Itt sem a cél, sem az eszközök milyensége nem definiált. Erről számol be megfélemlítő hatású írásában a Washington Post. Valamilyen módszerrel – ilyere lásd példát a : http://www.euroastra.info/node/18587 cikkünkben – elérték hogy az amúgy is gigantikus fekete költségvetéssel rendelkező USA államháztartásába újabb pénznyelő lépjen bele.

A National Applications Office – majd lesz ebből is minisztérium, mint a homeland security-ből is lett – megkapt a  Kongresszustól a szükséges pénzügyi támogatást. Elviekben nem lehallgatást, hanem a vizuális megfigyelést végző műholdakat és azok felhasználását biztosítaná. Enek keretében már lerontottk a nyilvánosságra hozható képek minőségét: 47 centinél nem lehet jobb a felbontása, még akkor sem ha ez polgári célú és tulajdonú, de amerikai ellenőrzés alatti műhold. (Most kéne az oroszoknak és a Kínaiaknak nyilvánosságra lépni az ennél lényeges jobb 10 cm körüli képekkel!) A tervek szerint a szövetségi, az állami és a helyi hatóságok kaphatnának ilyen anyagokat.

Néhány demokrata képviselő  valamint egy nemrég elkészült új jelentés készítői is felismerték ennek veszélyét, mert  a műholdrendszer ilyen területeken történő, kontroll nélküli alkalmazása sok helyen tételesen sérti az emberi szabadságjogokat garantáló törvényeket és az amerikai Alkotmányt. Az igy kinyert  adatok megosztási jogosultságának tisztázatlansága, a betekenitők és felhasználók nem tisztázott és szabályozott köre is nagyon súlyos aggályokat vet fel.Ezért kérték, hogy az új elnők megválasztásáig mindent függesszenek fel. A poject kiagylói és szorgalmazói sejtették, hogy ez a program hosszú időre történő befagyasztását jelentené, ehyelett keresztülszuszakolták a törvényhozáson, majd látványos maszatolásba kezdtek. Niylatkozataiban birkásitották az állampolgárokat és az aggódó képviselőket:

A projekt vezetői ezekre azt nyilatkozték: „különös gondot fordítanak a magánélet védelmére", s minden elemében betartják a hatályos törvényeket, midemellett a  Kongresszus már elfogadta a projekt költségvetését és  Bush elnök pedig 2008 szeptember 30-án kedden aláírta a törvényt, mely a belbiztonsági szerveknek a műholdrendszer gyakorlatilag korlátlan használatát engedélyezi. Igaz hivatalosan inkábba csak a  a vészhelyzetek, illetve a tudományos kutatások számára készített felvételek felhasználást emlegetik hivatalosan, mintha ma született ártatlan bárányok lennének. De ezek a bárányok most hallgatnak, ha a tényleges célok kerülnek szóba, mert azt mondják, hogy egyéb célok esetében más feltételeket is teljesíteniük kell, vagyis több helyről kell jóváhagyást kell kérniük az adott tevékenység végrehajtásához. A tapasztalatok szerint ez az USA jogrendszerében nem okoz sem aggályt, sem gondot. A Washington Post cikke szerint a  demokrata képviselők elmondták, hogy ez volt a legtöbb, amit a totálisan korlátlan használattal szemben el tudtak érni. Az ők is elismerik, hogy az állam és suzervei ezeket a semmitmondó gumiszabályokat amikor csak akarja könnyedés kijatssza.Arról már nem is beszélve, hogy ha feláll a rendszer, az illegális használat (értsd: engedély nélküli megfigyelés) messze nincs kizárva.

(Washington Post 2008-10-01 cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük