Holnap 2009 március 15-én a hatóságok előrejelzése szerint nem számítanak – hivatalosan –  rendbontásra. Azonban a jeleket és a csapaterők mozgását látva, elképzelhető, hogy holnap rendbontások leszenek. Éppen ezért az átlagmagyarnak illik saját érdekében megfontolnia a következőket.

 Holnap 2009 március 15-én a hatóságok előrejelzése szerint nem számítanak – hivatalosan –  rendbontásra. Azonban a jeleket és a csapaterők mozgását látva, elképzelhető, hogy holnap rendbontások leszenek. Éppen ezért az átlagmagyarnak illik saját érdekében megfontolnia a következőket.

  1. Már szombattól az utcán ugynevezett basztatásos ellenőrzések lesznek, Ilyenkor a rendőr bárkit igazoltathat, átvizsgálhat. Csak a rendőr jóoindulatán múlik, ha tojás vagy zsebkés van az illetőnél, nem tekinti e azt rendzavarás előkészületének. Hasonló a helyzet a síppal, a szirénával, nagyobb konyhakéssal. Szamuráj kardokról nem beszélve. Ez nem az az idő, amikor ilyet kell szállítani. A rendőr saját hatáskörében mindent úgy értelmez ahogy akar. És ilyenkor a kevéssé lakosságkonform készenléti rendőrség embereit is bevetik.
  2. Idén már a csuklya, gázmaszk birtoklása is büntethető. Hála Draskovics úrnak, miként a tojás birtoklása is. Különösen ha a rendőr úgy gondolja, hogy ez rendbontási célt szolgál.
  3. A rendőrlovak és rendőrkutyák, nem pacik és kutyuli mutyulik, hanem beidomitott gyilkoló robotgépek. Ezért kerülni kell öket bármilyen békés szituációban. Az oszlató rendőri egységek és az elfogó csoportok „sünök" nincsenek tekintettel, ki aktív ki passziv résztvevő. Mindenkit ütnek, vernek elgázosítanak és letartóztatnak. Ennek folyamán a lehető legnagyobb fájdalmat okozzák, mintegy megbosszulva, hogy nekik most dolgozni kell. A szándékosságra bírósági perek tucatjai a példa. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyenkor készült iratok nem mindig a valóságot fedik. Sőt. (Ezért olvassak el alább a NJA tájékoztatóját is!)
  4. Az utcai harc műfaj, ahol a civileknek csak összeverésre, szemkilövésra és rendőri eljárásra van esélyük. Ha ilyen kialakulni látszik, a civileknek minél gyorsabban el kell tűnniük a környékről. Az a profik dolga. A rendőrök ugyanis ilyenkor mindenkit vernek, letartóztatnak. Nincsen aktiv és passziv résztvevő. Ahogy idomították őket: mindenki bűnöző vagy bűnsegédi bűnrészes. Ne feledjük Magyarország nem írta alá a kínzások elleni konvenció jegyzőkönyvét, mint az onbucman megállapította. Tehát ilyen összecsapás esélye esetén is le kell tűnni. Mielőbb míg lehet és nem a formálódó rendőrsorfalon keresztül… Ha találuk nyitva felejtett, de zárható lépcsőházat, akkor érdemes oda bemenni, majd becsuknia kaput. Utána a kapu látáskörzetéből – azaz ha benéz valaki – eltűnni, lifbe, pincelejáróba vagy az első emeletre. Zsebrádió legyen nálunk.
  5. Külön cetlin legyen nélunk az értesitendő telefonszámok jegyzéke, valamint egy ügyvédé vagy a Nemzeti Jogvédő Szolgálaté. http://www.nja.hu/  A tüntetések idejére kibocsátott tájékoztatójukat szószerint idézzük:

Tájékoztatás a Nemzeti Jogvédő Szolgálatnak a tüntetések idején ellátott ügyeleti tevékenységéről:

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Jogvédő Szolgálat a bejelentett, vagy indokoltan spontán módon szerveződő nemzeti jellegű, hazafias tüntetések idején jogvédő ügyeletet tart. Az ügyelet idején ügyvédeink útján megpróbálunk kérésre, illetve észlelés esetén hivatalból jogi segítséget adni a politikai szabadságjogait gyakorlóknak, akik hatalmi önkény áldozataivá válnak: jogellenesen rendőri intézkedés alá vonják, fogva tartják, bántalmazzák.

 Az ügyeleti időszakban biztosított védelem térítésmentes, azonban az eljárás folytatódása esetén a további védelem nem minden esetben térítésmentes, erről minden egyedi esetben, figyelembe véve az ügy jellegét, az eljárás és a segítséget kérő személyi körülményeit a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriuma dönt.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy mivel Nemzeti Jogvédő Alapítvány és Szolgálat törvénytisztelő, konzervatív állampolgárok adományaiból tartja fenn magát, ezért nem nyújt az ügyeleti segítségen kívüli, további térítésmentes jogi segítséget olyan esetben, amikor az érintett – az arra utaló körülményekből megállapítható módon, méltányolható körülmény hiányában – szándékos bűncselekményt vagy szabálysértést valósít meg, kockázatkereső, indokolatlanul provokatív magatartást tanúsít, vagy gyülekezési jogával és véleménynyilvánítási szabadságával nem menthető módon visszaél ! Azonban megilleti a térítésmentes jogvédő segítség az ilyen személyt akkor, ha az eljárás során a büntetőeljárási jogszabályok és az Alkotmány által garantált jogait a hatóságok súlyos mértékben megsértik, illetve aránytalan sérelmet kénytelen elszenvedni!

A Szolgálat munkatársai nem minden esetben jutnak el a segítséget kérő személyhez, az függ az aktuális munkaerő-kapacitásától és a kollégák rendelkezésére álló információtól is. Abban az esetben, ha a Szolgálat ügyvédje nem jutna el a segítséget kérőhöz, javasoljuk, hogy – amíg védővel nem tud kapcsolatba kerülni – a hatóság előtt semmiképpen ne tegyen vallomást, és semmilyen nyilatkozatot ne írjon alá, ehhez joga van.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyeleti telefonszáma: 30-549-4167

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyeleti drótposta címe: njsz@nemzetijogvedo.hu

  1. Az előzetes letartóztatás szabályairól szóló brosura a cikk végéről letölthető! Elvben a zárkában odaadják, de a jogtalanságok még azelőtt szoktak kezdődni. Ezért érdemes elolvasni utcára lépés előtt.
  2. Az utcán ne hősködjünk. Ha utáljuk az utcán harcolókat, azért tűnjünk el mielőbb, mert a rendőröket akadályozzuk, ha meg szinpatizálunk velük azért, mert az utcai harcosokat akadályozzuk. Civilnek ilyenkor a környéken nincsen helye.
  3.  Ne feledjük március 15-e eszménye a szivünkben él. Privát ünnep, semmi szüksége emiatt veszélynek kitenni családunkat , magunkat. Az egy szál virágot március 16-án is odahetjük, biztonságban az emlékhelyekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük