2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Miért kell az óvodáknak, iskoláknak kulturális intézményeknek intézkedési tervet csinálniu szükségállapot, haború vagy rendkívüli események idején való életbeléptetésre? -NATO kötelesség

2 perc olvasás

index_74.jpgAz ellenzéki internetes sajtó nagy cirkuszt csapott, hogy miért kell az óvodáknak és az iskoláknak intézkedési tervet és szabályzatot készíteni a honvédelemhez kapcsolódó rendkívüli események: katasztrófák, tússzedés., szükségállapot, vagy háború esetére. Mindezért a kormányt okolják. Ez azonban nem tőlünk, hanem náto tagságunkból eredő kötelességünk. A NEFMI ezzel kapcsolatban az alábbi közleményt adta ki:

 

A NATO Válságreagálási Rendszere (https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49192.htm ) előírja, hogy a tagállamoknak minden olyan lehetőséget meg kell teremteni, amely a lakosság felkészítését segíti egy esetleges krízishelyzet bekövetkezése esetén. Ezért – ahogyan a honvédelmi törvény is előírja – a NATO-tagállamoknak jogszabályi kötelezettsége eleget tenni a NATO Válságreagálási Rendszer követelményeinek.

 

 

 

Mindezek értelmében Magyarországon valamennyi állami intézmény rendelkezik Honvédelmi Intézkedési Tervvel, erre NATO tagként hazánknak nemzetközi kötelezettsége is van, ennek alapján írja elő a honvédelemről szóló törvény. A Honvédelmi Intézkedési Tervet az EMMI által fenntartott valamennyi intézmény, anyagi ráfordítás nélkül elkészítette már – legyen szó kulturális, egészségügyi, stb. intézményekről -, az oktatási intézmények pedig a következő hónapokban fogják elvégezni ezt a feladatot. Ehhez az illetékes szakminisztériumok minden segítséget megadnak.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.