A Csillagok háborúja zenéje, A gyűrűk ura, Tom&Jerry, Angelina Jolie, Rudolf Péter és a Barátok Közt. Abszolút favoritok – derül ki a FilmBox felméréséből, amelynek keretében 1500 főt kérdezett meg a csatorna többek között a kedvenc filmről, színészről, színésznőről, rajzfilmről, nemzetközi és magyar viszonylatban.

 

A Csillagok háborúja zenéje, A gyűrűk ura, Tom&Jerry, Angelina Jolie, Rudolf Péter és a Barátok Közt. Abszolút favoritok – derül ki a FilmBox felméréséből, amelynek keretében 1500 főt kérdezett meg a csatorna többek között a kedvenc filmről, színészről, színésznőről, rajzfilmről, nemzetközi és magyar viszonylatban.

 

Az eredmény vegyes képet mutat – egyes kategóriákban úgy tűnik, hogy az új felülírja a régit, máshol viszont a klasszikusok a mai napig legyőzhetetlenek.

 

Filmek közül a klasszikusok még mindig nyerők.

A Gyűrűk ura abszolút tarolt: a megkérdezettek több mint 32 % voksolt rá, második helyen a varázslófiú Harry Potter végzett közel 20%-al, míg harmadik a Forrest Gump lett, több mint 12%-al. Őket követi a Keresztapa, a Mátrix és a Twilight (7-10%), kissé lemaradva a Remény Rabjai (kb. 5,8%), majd egy régi klasszikus, az Elfújta a szél (3,4%).

 

Magyar filmek közül az Üvegtigris az abszolút favorit, több mint 40%-al, jócskán lemaradva követi a Valami Amerika (15%) és az Argó (11,08%). Utánuk érkezik a Kontroll, majd itt is egy régebbi alkotás következik, az Abigél, nagyobb lemaradással pedig a Meseautó és a Csinibaba.

 

Johnny Depp, Angelina Jolie, Rudolf Péter, Oroszlán Szonja, Steven Spielberg – ők a favoritok.

Színészek kapcsán nem hirdethetünk elsöprő győzelmet, a listát Johnny Depp vezeti, alig több mint 22%-al, őt követi Leonardo Di Caprio (16,4%), és Bud Spencer (14,27%), majd Jim Carrey, Morgan Freeman, Sylvester Stallone, Anthony Hopkins és Sean Connery. Színésznők között, úgy tűnik, nagyobb az egyetértés az első helyet illetően – a listát Angelina Jolie vezeti több mint 26%-al, ám őt alig lemaradva követi Sandra Bullock több mint 25%-al, a harmadik helyezés pedig Natali Portmané, közel 15%-al. Sigourney Weaver és Meryl Streep lecsúszott a dobogóról, a többiek pedig jócskán lemaradtak.

 

A hazaiak közül Rudolf Péter egyértelműen az első, több mint 35%-al, majd érkezik Csányi Sándor közel 20%-al, alig több mint 10%-al pedig Koltai Róbert. Őket eléggé lemaradva követi Kern András, Fenyő Iván és Szőke András. A női mezőnyben Oroszlán Szonjáé az abszolút elsőség, közel 30%-al, őt Eszenyi Enikő követi közel 15%-al, kevéssel lemaradva, közel 12%-al pedig Udvaros Dorottyáé a dobogó harmadik foka. A lista Tompos Kátyával, Schell Judittal és Osvárt Andreával folytatódik.

 

A megkérdezettek közel harmadának a kedvenc rendezője Steven Spielberg, aki ezzel megelőzte Quentin Tarantinot és James Cameront.

 

A macska, az egér és a Barátok Közt legyőzhetetlen.

Úgy tűnik, hogy kedvenc nemzetközi rajzfilmünk az örök klasszikus Tom&Jerry (22,62%), amit egy frissebb darab, a Jégkorszak követ (19,6%,) a harmadik helyre pedig a zöld ogre, Shrek cammogott be (16,51%). Az Oroszlánkirály után érkezik az első magyar helyezett, régi ismerőseink, a Mézga család, több mint 11%-al.

 

Zene terén a klasszikusok végeztek az élen: a Csillagok háborúja, a Keresztapa, a Rocky, majd a Dirty Dancing és a Titanic.

 

Magyar sorozatok közül az abszolút elsőség a Barátok Köztet illeti, a 80-as évek végén debütált Angyalbőrben került a második helyre, míg a Jóban-Rosszban a harmadikra, a Szomszédok és a Família Kft. előtt.

 

…és hogy milyen filmeket szeretünk? Úgy tűnik, hogy a horrorfilm, az akciófilm és a vígjáték a kedvenc, illetve a sci-fi, majd hatalmas lemaradással a történelmi/ társadalmi filmek következnek.

 

Az online kutatás 2013. decemberben készült 1500 fős mintán a Survey Monkey rendszerének használatával, az ArvaliCom közreműködésével. A válaszadók 62,91%-a férfi, 37,09%-a nő volt, 26,54% 18 év alatti, 30,72% 19-25év közötti, 21,13% 26-35 közötti, 18,84% 36-50 közötti, 2,77% 51 év fölötti. 22.22% Budapest, 33.94% vidéki nagyváros, 43.83% vidéki kisváros, falu lakosa.

 

Az SPI legújabb, FilmBox Live applikációja fejlesztésével a vállalat online TV csatornákat biztosít, valamint igény szerinti válogatási lehetőséget az internet hozzáféréssel rendelkezők számára. Az SPI a jövőben is az otthoni szórakozásra fókuszál, és újabb és újabb szolgáltatásokat fejleszt szerte a világon.

 

http://spiintl.com/

http://www.filmboxlive.com/hu

 

Lantai József