A tőkepiacokon – jelenleg is – uralkodó negatív hangulatot általában néhány markáns rövid ideig tartó emelkedés szakítja meg. A lefelé tartó trendek általában három mélypontot szoktak kirajzolni, amelyekből az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. szerint a másodikat idén márciusban érte el a globális tőkepiac.

 

A tőkepiacokon – jelenleg is – uralkodó negatív hangulatot általában néhány markáns rövid ideig tartó emelkedés szakítja meg. A lefelé tartó trendek általában három mélypontot szoktak kirajzolni, amelyekből az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. szerint a másodikat idén márciusban érte el a globális tőkepiac. Éppen ezért nagy esélye van annak, hogy egy újabb, utolsó mélypontkeresés után a tőzsdék már a tartós és fenntartható emelkedési trendekbe (bikapiac) kezdjenek.

A 1929-33-as gazdasági világválság óta a tőzsdéken legerőteljesebb medvepiac bontakozott ki az utóbbi időszakban. 2009. március elejére az oly sok befektető által figyelt amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 elérte a 666 pontos mélypontját. Nem véletlen az, hogy ez a mélypont a 650-680 pont közötti sávban alakult ki, amely hatalmas technikai ellenállási szintnek számít. Jelenleg 25%-os valószínűsége van a „Japán elveszett évtizedét" idéző elnyúló agónia bekövetkeztének, ám ha ez nem következik be, akkor a piacok a következő mélypontkeresés idején is megtartják a jelenlegi mélypontot. Ellenkező esetben újabb 20-30%-os esés következhet be.

Bár a piac nincs messze a medvepiac aljától, a fő tendencia továbbra is ez marad még. Megvizsgálva a gazdaságtörténet eddigi medvepiacait, érdekes konzekvenciák vonhatóak le a közeljövőt illetően.

A medvepiacok kezdete

Az első szakasz mindig nagyon markáns árfolyameséssel indul, amit egy széles sávban ingadozó, iránykereső szakasz követ. Ekkor medvepiaci rallyk és újabb esések váltogatják egymást. Ez az első nagy sokkhatás 2008 novemberére érte el a mélypontját. Mind a piaci volatilitás (árfolyam-ingadozás), mind pedig az egyes részvények árfolyama húsz éve nem látott szintekre süllyed. A 2009. március elejére kialakuló újabb S&P 500 index mélypont viszont már kevésbé ideges tőkepiaci és gazdasági körülmények között következett be.

A medvepiacok második szakasza: aljkeresés, alj-tesztelés

A jelen medvepiac második szakasza 2008 novemberében kezdődött és ezt szokták ún. „aljkereső periódusnak" nevezni az elemzők. Ezek az időszakok néhány hónaptól akár néhány évig is eltarthatnak. Az aljkeresés periódusában a gazdaság alapvető tényezőinek (pl. romló vállalati eredmények vagy kedvezőtlen nemzetgazdasági adatok) lassú javulása miatt, a befektetői bizalom ingadozása újabb és újabb rallykat és süllyedéseket okoz.

A következő táblázat (1. ábra) a 2000 és 2002 közötti időszak medvepiacait mutatja.

Medvepiaci rally

haszon (%-ban)

időtartam (hét)

Kezdet

Vége

2000. április 14.

2000. szept. 1.

12.1%

20

2001. április 4.

2001. szept. 21.

19.0%

7

2001. szept. 21.

2002. jan. 4.

21.4%

15

2002. július 23.

2002. aug. 22.

20.7%

4

 
 

Átlag

18.3%

12

         

1. ábra: medvepiacok összehasonlítása

A legfrissebb medvepiaci rallyról

A jelenlegi medvepiac nemrég, 2009. március 9-én indult (ekkor az S&P 500 index 676 ponton állt) és emelkedő trendet mutat. 2009. május 18-ig az index több mint 33%-ot emelkedett. Ez a második világháború utáni időszak legnagyobb emelkedését jelenti! Ebben sokat segítettek a kamatcsökkentések és az összehangolt politikai lépések. A G20-as csúcstalálkozóval kapcsolatos pozitív várakozások is előidézték az emelkedést. A csúcstalálkozó után ez a pozitív hangulat megmaradt és a befektetők már látni vélték a „fényt az alagút végén".

Az ING Alapkezelő szerint ez a rally hamarosan kifullad, mert a 2009 első negyedéves vállalati eredmény-bejelentési szezon (a pozitív eredmények elmaradása), illetve a még mindig rossz makrogazdasági adatok a figyelmet újra a negatívumokra terelik majd, mivel tartós emelkedő trend elindulása nem képzelhető el a vállalati eredmények jelentős és meggyőző javulása nélkül.

Mikor lesz a harmadik mélypont?

Az S&P 500 index lenti grafikonja (2. ábra[1]), azt mutatja, hogy a 2009. március 9-i mélypont a második volt a sorban. Ezért a bikapiac beindulása még nem várható. Az ING Alapkezelő véleménye szerint a piacok újra tesztelni fogják a március eleji mélypontokat, amelyek már nem lesznek alacsonyabbak a korábban elért szinteknél.

Ha ezek a márciusi szintek megtartják a piacot, akkor a harmadik alj is kialakul. A korábbi medvepiacok példája is azt mutatja, hogy a tartós fellendülés megindulásáig háromszor következett be a mélypontkeresés. A 70-es évek olajválsága, a korai 80-as évek második olajválsága, a 90-es évek amerikai válságai (iraki háború és a hitel és-megtakarítási válságok), az IT szektor lufijának kidurranása, végül a második iraki háború idején megfigyelt folyamatok mind-mind három aljat rajzoló medvepiacok voltak.

Amennyiben a jelenlegi medvepiac is a már sokszor lezajlott forgatókönyv szerint alakul, akkor a következő mélyponttesztelés már nem csak egy újabb medvepiaci rallyba történő belépéssel kecsegtet, hanem a tartós bikapiacba történő beszállás legjobb időpontját is jelentheti.

Mi szükséges egy újabb bikapiachoz?

A medvepiac még eltarthat egy ideig, mivel a hosszú távú emelkedéshez szükséges feltételek még nem teljesültek. A gazdaságélénkítő csomagokban való reménykedés és az elhúzódó agónia miatti félelem között ingadoznak majd a befektetők. Általában a tartós emelkedés a vállalati eredményekben bekövetkező mélypontok előtt néhány hónappal indul el. Ez a mélypont az eredményekben valószínűleg 2010-ben következik be – 2009 vége előtt bizonyára nem. Az ING Alapkezelő szerint korai az optimizmus minden olyan piaci rally esetében, amit nem követ a kötvénypiaci spread-ek (hozamok) csökkenése és az amerikai ingatlanpiac stabilizálódása.

Ez a válság a fogyasztói oldalról indult, ezért nem a termelői szféra, hanem a fogyasztók bizalmának visszatérése jelentheti a recesszió végét. A fogyasztói bizalmat elsősorban az egyén személyes vagyoni helyzete határozza meg, nem pedig a munkaerőpiac alakulása. Ezért a befektetők számára a munkanélküliségi ráta mélypontjánál fontosabb az ingatlanpiaci mélyponton történő túllendülés.


[1] Forrás: Thomson Datastream

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük