Mikronézia a Karolina-szigetek keleti részén fekvő ország, Ausztráliától északkeletre. Budapestnél alig nagyobb, 700 négyzetkilométer alapterületű, lakóinak száma 106 ezer, négy szövetségi államból áll. Valaha spanyol, német és brit gyarmat, az első világháború után az Egyesült Államok irányítása alá került. Függetlenségét 1986-ban nyerte el.

A nyári olimpiai játékokon 2000 óta vesz részt 5 fővel. Lakói mezőgazdaságból élnek és korlátozott mértékben korallhalászatból. Súlyos problémájuk az édesvíz hiány. (Az egyetlen hely a világon, ahol nincs koronavírus.).

Jelentős állami bevételt jelent a bélyegkiadás a legkülönbözőbb témákban. Sorozatai igen keresettek a gyűjtők körében. Több bélyeget is kiadtak II. Erzsébet brit királynő portréjával. Az egyik a királynőt 7 éves korában ábrázolja. Ennek a bélyegnek magyar vonatkozása van.

    László Fülöp festőművész (1869-1937) a Google szerint a nemzetközi nemesi és pénzarisztokrácia utolsó udvari festője. Magyar-brit kettős állampolgár. Elsősorban királyokról, királynőkről, főnemesekről és kiemelkedő közéleti személyekről készített portrét. A múlt század húszas-harmincas éveiben V. György brit király udvari festője volt. A többi között a gyermek Erzsébet yorki hercegnőről, a mai királynőről készített egész alakos portrét. Ennek egy részlete szerepel Mikronézia 2 $ névértékű bélyegén. Gondolom, megkérték rá az engedélyt.

Az eredeti festmény Londonban, a National Portrait Gallery gyűjteményében látható. A mozaikpadlós, galériás 33-as teremben Philip de Laszlo valamennyi Londonban festett vásznai láthatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük