A jelenlegi gazdasági környezet kevés biztosítékot és bevált receptet kínál a mikrovállalatok számára. A mikrovállalkozások a hazai alkalmazottak 40 százalékát foglalkoztatják, részarányuk a GDP tekintetében 19,1 százalék, szerepük tehát meghatározó, mégis sok tekintetben a legvédtelenebbek a piaci hatásokkal szemben.

A jelenlegi gazdasági környezet kevés biztosítékot és bevált receptet kínál a mikrovállalatok számára. A mikrovállalkozások a hazai alkalmazottak 40 százalékát foglalkoztatják, részarányuk a GDP tekintetében 19,1 százalék, szerepük tehát meghatározó, mégis sok tekintetben a legvédtelenebbek a piaci hatásokkal szemben. Ezért is kiemelten fontos számukra a hosszú távú kapcsolat kialakítása és megőrzése pénzügyi partnereikkel, a pénzintézetekkel. Az előttünk álló évtized a pénzügyi szakértők szerint is a bizalomról és a személyes tanácsadásról szólhat a bankok és a mikrovállalatok között, valamint az olyan konstrukciókról, amelyek a kihívásokkal teli környezetben is lehetőséget teremthetnek a fejlődésre és a biztonságos előrelépésre. A CIB Bank szerint a mikrovállalatok körében a beruházási hitelek visszaesésével megnövekedett a kiszámítható napi működést segítő folyószámlahitelek jelentősége, ahogy az is meghatározóvá vált, hogy mennyire stabil és hosszú távú a kapcsolat a pénzintézet és a vállalkozás között, illetve vannak-e személyes kapcsolattartók az adott pénzintézetnél.

 

Új szerepbe kerültek a mikrovállalatok és a bankok, napjainkban ugyanis óriási jelentősége van az együttgondolkodásnak és a szoros partneri viszonynak. Jó példa erre a CIB esetében, hogy a szervezeti fejlesztések egyik fontos elemeként a tavalyi év végétől a bankfiókokban külön vállalati tanácsadó segíti a mikrovállalatok ügyintézését, ami a partnerkapcsolatoknak egy magasabb szintjét képviseli. A vállalkozások vezetőinek a mindennapokban ez hatékony és testreszabott ügymenetet jelent. A Magyarországon 33 éve a vállalkozások partnereként működő CIB Bank szerint felértékelődött az ügyféloldali hűség és a hosszú távú bizalom jelentősége, amelyért a bankok is egyre többet tesznek. A nehézségeken átívelő partnerkapcsolat meghatározó szerepét igazolja a CIB mikrovállalati szegmensének körében érzékelt folyamat: miközben a folyószámlahitelek darabszáma és volumene 7%-kal emelkedett 2012-ben az azt megelőző évvel összehasonlítva a teljes ügyfélkör esetében, addig ezen belül a legalább öt éve a Banknál számlát vezető ügyfelek esetén a növekedés 25%-os volt. „Eleve jó alap lehet egy hiteltárgyalásnál, ha a vállalkozás régóta az adott bank ügyfele, mivel így a bank testközelből tapasztalhatta meg a vállalkozás elmúlt éveit, teljesítményét, problémáit, és nem csak egy viszonylag rövid időszak kimutatásaiból indul ki. Ez különösen igaz a mikrovállalatok esetében." – mondta el Büki Erzsébet, a CIB mikrovállalati szegmensének vezetője. „A bizalom elnyerése az új ügyfelek esetében külön kihívás. Szerencsés, ha ezt egy személyes vállalati banki tanácsadó tudja támogatni az adott fiókban, aki felhívja ügyfele figyelmét az aktuális pénzügyi igényének megfelelő megoldásokra. A CIB megújult hiteltermék palettáján szereplő konstrukciók a nehéz körülmények ellenére is biztosítják a mikrovállalkozásoknak a biztonságos előrelépés lehetőségét."- emelte ki a pénzügyi szakember.

 

Ami általában a mikrovállalatok biztonságos működését illeti, egy hitelkeret mindenképpen fontos lehet.  Ezek a vállalkozások ki vannak szolgáltatva olyan tényezőknek, mint például az egyoldalúan megnövelt vevői fizetési határidők vagy a vevő-szállító oldali eltérő fizetési határidők, amelyek miatt pillanatok alatt nehéz helyzetbe kerülhet egy beszállító vagy gyártó. Működő megoldásként szolgálhat egy vállalkozás számára esetleges likviditási nehézségeinek a megelőzésében, ha egy biztonsági hálóként szolgáló folyószámlahitelt igényel. „A folyószámla hitelkeret hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalkozások újra merjenek előre tervezni, előre lépni, mert a kerettel az esetleges, fizetőképességgel kapcsolatos időszakos problémák aktívan kezelhetők." – emelte ki Büki Erzsébet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük