A MESTERSÉGEK ÜNNEPÉT 2008-ban immáron huszonkettedik alkalommal rendezzük meg a Budai Várban. Ezen a hagyományos kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a népes közönség előtt.

 

A MESTERSÉGEK ÜNNEPÉT 2008-ban immáron huszonkettedik alkalommal rendezzük meg a Budai Várban. Ezen a hagyományos kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a népes közönség előtt.

A Budavári Palota körül ebben az évben öt napon át a legkiválóbb magyarországi kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek működő műhelyekben mutatják be mesterségük fortélyait, melyet a helyszínen a felnőttek és a gyermekek egyaránt kipróbálhatnak. A NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE által felkért szakértők szavatolják a bemutatott áruk és tevékenységek értékét és minőségét.

A rendezvényen, mint ahogy a népi hagyományban is, együtt jelenik meg a kézművesség a zenével és a tánccal. Három színpadon a világ különböző részeiről érkezett zenészek és táncosok lépnek fel.

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE az élő népi kultúra bemutatkozásának egyik legjelentősebb fóruma. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének 48 tagszervezete képviselteti magát a rendezvényen, 5000 tagukból évente 800 mester mutatkozik be.  A tagszervezetek, illetve a 2000-ben megalakult szakmai bizottságok döntik el, kik azok a jeles mesterek, akik részt vehetnek a rendezvényen.

Erdélyből és a Vajdaságból határon túli magyar kézművesek érkeznek, Európából Finnországból képviseltetik magukat és várunk népművészeket Kanadából is. Táncegyüttesek jönnek Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről, Romániából, Szerbiából, Kanadából, Kolumbiából és Oroszországból is.

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE a kézműves bemutatókon, hagyományőrző kirakodóvásáron, zenei- és táncprogramokon kívül továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyermekfoglalkozásokra. Több helyszínen játszóház várja a gyerekeket, ahol kipróbálhatnak különböző mesterségeket, így a nemezelést, gyékényszövést, rongybabakészítést, madzagszövést, bőrözést, papírmerítést, agyagozást, korongozást. A Budavári Palota teraszán pedig régi hangszerekkel ismerkedhetnek meg.

A rendezvény évente mintegy 80-100 ezer látogatót vonz, jelentős részben külföldi turistákat, így ez a népművészeti fesztivál nemcsak kulturális téren, hanem idegenforgalom szempontjából is jelentős esemény.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2008 – as évet a Reneszánsz évének minősítette, s ehhez a kezdeményezéshez a Népművészeti Egyesületek Szövetsége természetes módon kapcsolódik azzal, hogy a Budai Várban szervezett országos népi kézműves kiállítást a reneszánsz szellemiségének szenteli.

Egyesületi tagjaikat arra ösztönözik, hogy a „virágos reneszánsz" korában készült kézműves tárgyakat tanulmányozzák a hazai múzeumokban, gyűjteményekben és alkossanak természetes anyagok felhasználásával mai használatú ünnepi tárgyakat vagy a reneszánszban készült, ma is használható tárgy rekonstrukcióját készítsék el.

Alapkövetelmény, a forma – díszítmény – funkció összhangjának megteremtése.

Népi kézműveseink kezéből várhatóan jelentős alkotások kerülnek ki a bőrművesség, a fémművesség, az ékszer, a szövés, a hímzés szakterületeken, melyekből különleges, és sok ismeretet nyújtó kiállítást rendezünk a Magyar Nemzeti Galériában, a bemutatott anyagok felhasználásával katalógust is készíthetnek.

Az elkészült alkotásokból pártatlan szakmai zsűri véleményezés után szerkesztik meg a kiállítást.

A program

– célja: a reneszánsz kor szellemiségének még jobb megismerése és megismertetése a népi kézművesség eszközeivel.

– eszközei: természetes anyagok felhasználásával tárgyak készítése és bemutatása, egyes kevésbé ismert technikák alaposabb ismertetése /aranyozás, bőrfestés, tűfestés, szőtt gobelin stb./

– formája: a tagszervezeteken belüli összefogással tárgyak, tárgycsoportok készítése, különböző szakmák összefogására ösztönzés.

PROGRAMOK

Minden  napnak különböző témája lesz, ebből következik egy rövid ízelítő:

Augusztus 16. szombat: az Ünnep és Hangszerpárok tematikájú napból a hivatalos megnyitó mellett kiemelkedik a Bartók Táncegyüttes műsora, Szalóki Ági gyermekműsora, a Besh o drom nagykoncertje, Mandel Róbert rendhagyó reneszánsz-órája, de lesz bábelőadás, magyar táncház és még sok egyéb érdekesség is.

Augusztus 17. vasárnap: a nap mottója: Vendégeink ill. Világok találkozása. Ennek jegyében lesz osztrák, litván, török táncegyüttes is a színpadon, reneszánsz divatbemutató, Kaláka-koncert, este pedig a cseh Tomas Kocko és zenekara ill. a Momentán Társulat előadása szórakoztatja a közönséget.

Augusztus 18. hétfő: Kitekintés… műfaji kalandozás határok nélkül – ez a jelszava a hétfői és a keddi napnak is. Hétfőn felcsendül kárpátaljai és moldvai csángó népzene, szimfonikus jazzrockot játszik a Fugato Orchestra, muzsikál a 25 éves Méta Zenekar este pedig Athe Sam néven a roma zenekarvezetők adnak közös koncertet a Palota Színpadon.

Augusztus 19. kedd: Kedd is a világzene jegyében telik: lesz csángó boogie és balkáni worldmusic, EtnoRom koncert, interaktív mesepantomim és commedia dell'arte bemutató, az est fénypontja pedig a Palya Bea Quintett nagykoncertje lesz.

Augusztus 20. szerda: Apáról fiúra – Mesterek és tanítványok – a rendezvény zárónapján lesz többek között kalocsai táncmulatság, fellép a Tükrös Zenekar és a Százszorszép Táncegyüttes, koncertet ad Fassang László és Szokolay Dongó Balázs, valamint Szvorák Katalin és zenekara.

Népművészeti Egyesületek Szövetsége – http://www.nesz.hu/

(Képeink a korábbi évek rendezvényein készültek)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük