Erre a mindennapi kérdésre az U26 Vitaszínházban 2011.január 26.-án választ kaphatunk. Vagy nem. De vitatkozni azt lehet róla. Nem a meggyőzés, hanem a részvétel a fontos! Érvelésre fel!

 

Erre a mindennapi kérdésre az U26 Vitaszínházban 2011.január 26.-án választ kaphatunk. Vagy nem. De vitatkozni azt lehet róla. Nem a meggyőzés, hanem a részvétel a fontos! Érvelésre fel!

Szinte minden egyes nap hallani valamilyen fiatalkorúakat érintő, általuk elszenvedett vagy elkövetett bűnesetről, mely felforgatja a médiát. Diáklány durván bántalmazza iskolatársát, 17 éves fiút darabolnak fel, szórakozóhelyen taposnak agyon fiatal lányokat, túlzsúfolt kocsiban utazó, Budapesten nem ismerős fiatalok hajtanak fel rossz irányban egy hídra, mely aztán több ember halálát okozza. Ki ezért a felelős? Kit kell megbüntetni, és mit érdemelnek? Van, ami ezek közül csak baleset? Van olyan bűn, ami bocsánatos?

A fiatalkorú bűnelkövetők aránya az összbűnözésen belül nő. Még ha oly jelentéktelennek tűnő dologról is van szó, mint egy bolti lopás, mégis egyre többször fordul elő. Autófeltörés, betörés, testi sértés és társaik, erre felkapjuk a fejünket, az illegális zeneletöltésre azonban még mindig csak legyintünk. Pedig elvileg az is bűn, és sokszor a fiatalok is tudják, hogy amit tesznek elviekben nem helyes, de nem gondolják, hogy ezzel árthatnak másoknak is.

Vajon, ha a jog nem nyújt elég biztos hátteret a felelősök megtalálásához és felelősségre vonásához, akkor saját kézbe vehetjük a dolgot? Az igazság és igazságtalanság harca, a jog és az önbíráskodás viszálya ma nem csak a tárgyalótermeket, de az utcákat is betölti. Érdemes lenne ezt végre észrevenni és tenni ellene. Hogyan? Hol vannak a korlátok, mi jelenti egyáltalán a korlátot, és kire hallgatnak ma a fiatalok? Az U26 Vitaszínház következő felvonásában fiatalokkal keressük a választ. Mert a jövő rajtuk fog múlni.

Szolgáltat-e igazságot a jog?

Legyen-e halálbüntetés?

A mindenért járó börtönbüntetés megoldás?

Szabad-e önbíráskodni?

Bűn-e zenéket, filmeket letölteni a netről?

Időpont: 2011. január 26., szerda 18:00! Helyszín: U26 Clubshop, 1065 Budapest Teréz krt. 55-57. (Eiffel tér)

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük