Ausztriában különleges ünnepi koncerttel vette kezdetét a Liszt Ferenc Emlékév és a 2011 első félévi magyar európai uniós elnökség.

Ausztriában különleges ünnepi koncerttel vette kezdetét a Liszt Ferenc Emlékév és a 2011 első félévi magyar európai uniós elnökség.

 Az elmúlt szombaton, 2011. január 22-én a bécsi Szent István székesegyházban – a Liszt Év budapesti megnyitójával egy időben – hangzott el Liszt páratlan komponálású és igen ritkán játszott műve, a Krisztus oratórium. Az ünnepélyes nyitókoncertet megelőzően a Magyar Turizmus Zrt. társszervezésében az ausztriai gazdasági- és kulturális élet meghatározó szereplői számára exkluzív fogadásra került sor, amely lehetőséget biztosított a 2011-es év kiemelt turisztikai és kulturális eseményeinek prezentálására. A rangos eseményen nagy népszerűségnek örvendett a Liszt Év alkalmából megkomponált „Liszt-kocka" kézműves bonbon-kompozíció is, amely Magyar Rapszódia desszert néven igazi ajándékkülönlegességnek számít.

Liszt Ferenc Krisztus oratóriumát a pécsi Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Énekkara és a Honvéd Férfikar szólaltatta meg, Peskó Zoltán vezényletével. A pécsi zenekar szereplése szimbolikus összeköttetést biztosított a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet viselt Péccsel, ahol az elmúlt évben rekordszámú osztrák vendég fordult meg. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója "nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon is a klasszikus zene különleges ünnepe" – mondta bécsi köszöntőjében Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

A koncert, része annak a magyar EU-elnökséghez és a 2011-es Liszt Évhez kapcsolódó, mintegy 20 rendezvényből álló ausztriai programsorozatnak, amely az ausztriai magyar külképviseletek (Nagykövetség, Collegium Hungaricum, Magyar Turizmus Zrt.) összefogásában valósult meg. A programsorozatról készült kiadvány, amelyet a két ország külügyminiszterei is ajánlásaikkal láttak el, letölthető az MT Zrt. ausztriai képviseleti weboldal nyitólapjáról: http://www.ungarn-tourismus.at/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük