2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mindenünk a mobiltelefon

2 perc olvasás

fotó utcán

1990. október 15-én Bod Péter Ákos iparügyi miniszter felvette a készüléket, tárcsázott, és végrehajtotta az első mobiltelefon hívást hazánkban. A hívott fél Dan Quayle volt, az Egyesült Államok alelnöke, aki már többször járt Budapesten, jól ismerték egymást. Ettől az időponttól számítjuk a hazai mobiltelefon rendszer indulását.

Bizony hatalmas újdonság volt a hordozható, vezetékes kapcsolódás nélküli kommunikáció, amelyet eddig csak filmekben láttunk. Akkor találta ki valaki a mobiltelefon szót, külföldön a celluláris jelzőt használták.

Óriási volt az érdeklődés, mindenki mobiltelefont szeretett volna venni. Vették is, 2000-ben a számuk 2 millió, meg kellett változtatni a 6-jegyű számokat 7-jegyűvé. 2010-ben nagyjából 10 millió, manapság 20 millió készülék lehet az okostelefonokkal együtt. Életünk megkerülhetetlen része lett.

A beszélgetésen kívül fényképezhetünk, rádiót hallgathatunk vele, naplót írhatunk, ébresztőórának is megfelel, a számológépről nem is beszélve. Még a legegyszerűbb, legolcsóbb készülékek is alkalmasak sok mindenre.

Tudjuk, hogy az írók, költők olyan elképesztő dolgokat jövendöltek, melyek később valóra váltak. V.ö. Huxley: Szép új világ, Verne: Utazás a Holdba, Vercors: Tropi-komédia. Jókai: A jövő század regénye.

Vörösmarty a Keserű pohár c. költeményében előre vetítette Stephen Hawking teóriáját a világ keletkezésérőr és sorsáról: „Örökké a világ sem áll; Eloszlik, mint a buborék, S marad, mint volt, a puszta lég.”

Egy érdekességet szeretnék kiemelni a sorból. Molnár Ferenc A vörös malom c, színdarabját. A mai napig a színházak repertoárján van, sőt még musicalt is írtak belőle. Első felvonás kezdete: „Malacoda: (balról besiet, a középig jön. Drót nélküli telefonkészüléket hoz, ezt a szájához és a füléhet illeszti) Halló! Igen…. én vagyok, Malacoda adjunktus.”

Molnár Ferenc a színdarabot 1923-ban írta. Ötven év elteltével, 1973. április 3-án bonyolította le a világ első mobilhívását Martin Cooper, a Motorola híradástechnikai eszközöket gyártó cég mérnöke. A New York utcáin sétáló szakember felhívta egyik barátját a kezében tartott egy kilogramm súlyú telefonon.

Az élet utánozza a művészetet.” (Oscar Wilde)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.