2010. december 1-én  az Antenna Hungária tájékoztatta a médiát;  a digitális földfelszíni hálózatbővítés harmadik ütemében a cég újabb eredményeket könyvelhet el;  az előfizetési díj nélküli digitális földfelszíni televízió decembertől az egész országba eljut,  s ezen naptól  az HBO csatornával kibővül a DVB-T platform kínálata is.

 

2010. december 1-én  az Antenna Hungária tájékoztatta a médiát;  a digitális földfelszíni hálózatbővítés harmadik ütemében a cég újabb eredményeket könyvelhet el;  az előfizetési díj nélküli digitális földfelszíni televízió decembertől az egész országba eljut,  s ezen naptól  az HBO csatornával kibővül a DVB-T platform kínálata is.

Milyen vételi lehetőségek állanak rendelkezésre az országban?

-földfelszíni analóg, ill. digitális,

-műholdas,  analóg és digitális,

-kábel,  analóg és digitális,

-IPTV,  digitális.

Jean-Francois Fenech  vezérigazgató szólt az aktuális változásokról.  Hangsúlyozta, a földfelszíni tv platform korábbi csökkenése megállt, a digitális földfelszíni szolgáltatások mára elérték a „kritikus tömeget" és áttörés várható a platform használatában,  az AH egy alacsony presztizsű analóg tévéről váltott a rendkívül izgalmas digitális televíziózásra, ami számos új funkciót és lehetőséget nyújt és a médiát teljesen új, modern módon juttatja el a nézőkhöz.

Az Antenna Hungária (AH)  2008-ban megnyerte a meghirdetett digitális tendert,  2009-ben szerződéseket kötött közszolgálati és kereskedelmi partnereivel, s alig másfél évvel később most már a lakosság 95%-át éri el a két multiplexel.  Rendkívül intenzív marketing kampány segítségével kommunikálta is mindezt, ami már megmutatkozik az eredményekben. Mindezt annak a többpárti megállapodásnak köszönhető, melyet a parlamenti pártok kötöttek. Minden lépést egy ad-hoc parlamenti bizottság felügyelt, ezzel az egyeztetett erőfeszítéssel sikerült megállítaniuk a földfelszíni platform visszaesését és erős növekedési pályára állítani a DVB-T penetrációt.

Mivel tud most többet nyújtani a cég?

-HDTV-t külön előfizetés nélkül,

-megduplázták a szanbadon fogható tv-csatornák számát,

-előfizetői csomagok is rendelhetők földfelszíni sugárzásra,

-digitális rádió hallgatható az AH és a digitális platformnak köszönhetően,

-a következő évben újabb, hozzáadott értékű szolgáltatásokat indítanak, mint pl. a  video-on-demand,

-készül a 3D tv sugárzás bevezetésére is ezen a platformon.

Mindez teljesen új közönség-rétegeket vonzott a földfelszíni platformhoz. Ezzel a rendkívül változatos ajánlattal szinte minden közönség-igényt ki tudnak elégíteni.

Az új kampány, s a Mindig Tv karácsonyi újdonságai:

-új csatorna a szabadon fogható AXN,  időben megosztva az Euronews-al (18.00-tól 24.00-ig).  Ez azt jelenti, hogy a szabadon fogható csatorna-csomag egyre gazdagabbá válik; már eddig is hét, jóminőségű,  népszerű, közszolgálati és kereskedelmi tv állt rendelkezésre,  most decemberben egy nyolcadik, ajándék csatornával bővül,  

-közülük három HD csatorna (M1,  M2 és a  Duna tv),  

-az Euronews adása három nyelven is elérhető, s az AXN-nél is ez várható,

-négy digitális minőségű rádióadás érhető el a platformon, 3 közszolgálati és egy kereskedelmi, a NeoFM,

-néhány héttel ezelőtt indítottak egy új, ingyenes információs csatornát magáról a szolgáltatásról, hogyan érhető el, s milyen fejlesztések történnek.

Ez az egyetlen, ténylegesen szabadon fogható platform Magyarországon, amivel lefedik szinte egészét a magyar háztartásoknak, 95%-ukat. 

-Aki a cég karácsonyi akciója keretében MinDig Tv dekódert vásárol, az a dobozban kap hozzá egy 6-hónapra szóló ingyenes előfizetést a fizetős csomagra.

A  Mindig TV Extra a fizetős tv piacon: 

-a legkedvezőbb ár-érték arányt nyújtja,

-összesen 17 csatorna, benne 10 népszerű tematikus csatorna érhető el rajta,

-kiváló az ár-érték aránya,  havidíja  699 Ft,

– konstrukciója rugalmasan választható:    havidíjas, utólag fizetett  és  előre-fizetett változatban áll rendelkezésre,

választani lehet az ingyenesen fogható és az előfizetése ajánlatok között.

Karácsonyi meglepetés:

A HBO is rákerült a csomagra, ami külön is előfizethető, anélkül, hogy a csomag többi részére is elő kéne fizetni.

Ez egyedi megoldást jelent az összes magyarországi platform között.

Ezek a csatornák a magyarországi nézettség több mint 80%-át lefedik.

Ez a platform tehát a rugalmasságról szól, lehet szabadon, ill. előfizetéssel választani csatornákat, előzetes, vagy utólagos fizetéssel.

Aki egy évre előfizet a MinDig TV Extra-ra,  az 10 ezer Ft-nál kisebb összegért juthat hozzá dekóderhez.

Amennyiben olyan lapos tv-készüléke van, amelyben van már MPEG-4-es dekóder és PCI bemenet, akkor egy hozzáférési modult már 5 ezer Ft-ért megvásárolhat hozzá.

A december 1-i  bejelentés lényeges újdonságai tehát; 

-Az AH Csoport 2010. decemberében már 14 új telephelyről indít kereskedelmi műsor-szolgáltatást, ezáltal a digitális hálózat országos lakossági lefedettsége 95 %-ra  emelkedik.  Ezek:

-nagyteljesítményű:  Sopron, Gerecse, Csávoly, Komádi,

-közepes teljesítményű:  Békéscsaba, Karcag,

-kisteljesítményű:   Tatabánya, Sopron, Siófok, Kaposvár, Mór, Salgótarján, Ózd, Kazincbarcika.

Az idei hálózatbővítéssel, valamint a kabhegyi adónál a napokban megvalósult jelentős teljesítményemeléssel

a  MinDig TV  és  a  MinDig TV Extra  szolgáltatások vételi körülményei tovább javulnak, a tetőantennával való vételen kívül az ország nagy részén még kedvezőbb vételi lehetőségeket biztosítva a nézők számára.

Az év végére a működő digitális telephelyek száma  29-re emelkedik.

-a bejelentés napjától a  MinDig TV Extra  elnevezésű szolgáltatás kínálata kibővül az HBO csatornával.

Ezen csatorna, a korábbi megoldásokkal szemben, s a magyar piacon egyedülálló módon, önálló csatornaként is előfizethető, csomag-előfizetési megkötöttség nélkül, de csomagban is megtalálható, így az előfizetési díj nélküli csatornák mellé is választható.

-decemberben az AXN csatorna a több mint 120 ezer  MinDig TV -háztartás számára előfizetési díj nélkül érhető el.

Az Antenna Hungária Csoport a karácsonyi szezon közeledtével a belépési korlátok csökkentése érdekében két akciót is meghirdet:

– aki most vásárol a MinDig TV akció keretében a MinDig TV -matricás vevőkészülékből,  az további 10 csatornát nézhet fél éven keresztül.   

-a MinDig TV Extra akcióban  egyéves előfizetés esetén a vételhez szükséges dekódert vagy a CA-modult fél áron,  9.990 Ft-ért,  ill.  4.990 Ft-ért  kínálja a cég,  

-a több mint 120 ezer  MinDig TV -háztartás számára, melyek már rendelkeznek DVB-T vevőeszközzel, decemberben minden este az AXN csatorna előfizetési díj nélkül érhető el az Euronews csatorna helyén.

Az Antenna Hungária  statisztikáinak összeállításához a GfK Hungária Kft. havonta kiadott  értékesítési statisztikáit is felhasználja, ennek legfrissebb, október végi, értékesítésről szóló adatai szerint

-a magyar háztartások közel 10 %-a  rendelkezik   DVB-T MPEG-4 vevőkészülékkel (dekóder, integrált televízió, PCI és USB kártya, stick),

-a MinDig TV-t használó háztartások száma meghaladja a 120 ezret.

Mi a helyzet a kereskedelemben?

Az országban október végén már több mint 150 ezer  Mindig TV háztartást regisztráltak, s  több mint  380 ezer  DVB-T MPEG-4 -el kompatibilis vevőeszközt értékesítettek.

Folyamatosan növekszik a  MinDig TV -matricás készülékek választéka, már 15 féle dekóder és 107 integrált televíziókészülék-típus található a kínálatban.  

Egyre több boltban és üzlethálózatban kapható MinDig TV -matricás készülék, jelenleg országszerte több mint 600 üzletben vásárolhatunk ilyen vevőeszközt, közte van az 

Euronics,

Photohall,

Media Markt,

Saturn,

és mások.

Az AH  saját ügyfélszolgálati pontokat is üzemeltet, ilyen található a Westend Üzletközpontban és Budán is, de ki sem kell mozdulni a lakásból, mert az interneten is megrendelhetők a kínálat tételei a cég webshopjában, s postán kiszállításra kerülnek.  

A DVB-T dekóderek átlagos ára a tavalyi évhez képest közel 40%-al csökkent, az integrált tv-készülékeké pedig kb. 20%-al.  Karácsonyra kiváló ajándékozási lehetőséget biztosíthat mindenkinek.  A legolcsóbb  DVB-T MPEG-4 dekóderek kiskereskedelmi ára az év végére 10 ezer Ft alá eshet.   2011. első negyedére kb. 200 ezer  Mindig Tv  háztartásra lehet számítani.

A  MinDig TV -szolgáltatásra történő váltás folyamatát erősíti a lapos képernyős televíziók forgalmazása, hiszen ma már a legtöbb LCD vagy plazma-televízióban Magyarországon megtalálható a MinDig TV szolgáltatás vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tuner.  Ezáltal, annak a nézőnek, aki DVB-T MPEG-4 tunerrel felszerelt LCD vagy plazma-televízióra cseréli régi készülékét, nem kell külön dekódert vásárolnia a MinDig TV szolgáltatás vételéhez.

Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója hangsúlyozta,  a digitális földfelszíni televízió jelentős szociális missziót is betölt, hiszen a kábeles szolgáltatásokkal ellentétben, ez a platform egyedülálló módon biztosítja a választás szabadságát a néző számára a szabadon fogható és az előfizetéses kínálat között nemcsak most, de az analóg lekapcsolást követően is.  

Ezen túl, a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás a legnagyobb városokban és a ritkán lakott területeken egyaránt elérhető, függetlenül a település méretétől.  A nagyobb városokban olyan vételt biztosítanak, ami  nem csak tetőantennával, de szobaantennával is működőképes. 

Azoknak, akik a 7 ingyenes csatornánál többet szeretnének nézni, reális alternatívát kínál a 11  népszerű tematikus csatornát tartalmazó MinDig TV Extra szolgáltatás, mely Magyarországon ma a legkedvezőbb árfekvésű digitális előfizetéses szolgáltatásnak tekinthető.

Az AH  a továbbiakban is elsődleges célnak tekinti úgy a szabadon fogható, mint az előfizetéses csatornák számának további bővítését.

A digitális átállás folyamatának elkerülhetetlen lépése az analóg lekapcsolás, ami majdnem 2 millió embert érint.

A vezérigazgató kifejtette, a cég álláspontja szerint a törvényen alapuló analóg lekapcsolás időpontja betartható az országban, de ehhez szükséges, hogy a következő napokban megtörténjen az összes döntés előkészítése, a szükséges koordinációval.  A koordináció elengedhetetlen, mivel a lekapcsolás 800 ezer háztartást érint, köztük olyanokat, akiknek a szabadon elérhető tv-vétel az egyetlen szórakozási lehetősége.

2011. június vége a kereskedelmi adók esetében,  2011. december vége a közszolgálati adókra megadott lekapcsolási időpont. Ehhez az összes szükséges döntést záros határidőn belül meg kell hozni.

Akcióprogramokra van szükség, melyek meghatározzák

-a világos lekapcsolási mutatószámokat,

-a mutatók monitorozási módját,

-a célcsoportoknak szóló kommunikációs kampányt, (elmagyarázni a lekapcsolás szükségességét és az átállás lebonyolítását),

-a dekóder(set-top-box)-támogatás megfelelő rendszerét, amely lehetővé teszi a különösen hátrányos helyzetben élők számára is, hogy váltsanak az új technológiára.  Pontosan meg kell határozni a célcsoportokat, a költségvetést, az ártámogatást szétosztó csatornákat, a szükséges logisztikát, megfelelő ellenőrzés mellett. (Ez is beletartozik a digitális átállásról szóló törvény rendelkezései közé.)

Újságírói kérdés szólt az új platform határon túli vételi lehetőségeiről, különös tekintettel a külhoni magyarokra.

A szerzői jogi keretek magyarországi adásoknál csak a határon belül teszik jogilag elérhetővé az adást.

Az AH vezető rámutatott, a földfelszíni sugárzásra a hazánk és a környező országok közötti megállapodások érvényesek, az ITU 2006-os genfi frekvencia-kiosztásának megfelelően. A magyar földfelszíni digitális televíziózás célként nem tartalmazza a Magyarország határán kívül lakó magyarok ellátását. Létezhetnek területek, ahol a sugárzás átnyúlik a határokon, de ez nem védett jellegű és nem ad garantált, stabil vételi lehetőséget. Páneurópai lefedettség eléréséhez a műhold a megfelelő megoldás.

Az Euroastra megkérdezte, hogyan alakul a platform beltéri lefedettsége, tekintve a lakótelepi antennák telepítése körüli anomáliákat, s mi a helyzet a mobil lefedettséggel?  A válasz szerint ez emberi jogi kérdés, az új média törvényben a tetőantenna telepítésnek jogát szerepeltetni kéne. Erkély-, ill. ablak-antennák telepítése Budapesten biztosítja a megfelelő vételt. Az AH honlapján a vételi viszonyokról, a szükséges antennáról tájékozódni lehet.

A mobil vételt illetően, a DVB-H  már halott technológia, szabályzói felhatalmazás esetén előre lehet lépni.

Fülöp Tamás az HBO képviseletében elmondta, a mostani bejelentések nagy előrelépést jelentenek az HBO életében.  Elsősorban a technológia tekintetében, mivel az HBO jelenleg Magyarországon analóg kábelen, digitális kábelen, IPTV-n érhető el, ezért a most bejelentett DVB-T platform megoldás teljesen újnak számít.   

Maga az üzleti modell is új a cégnél, az, hogy bárki bárhol hozzájuthat adásukhoz, ill. maga a stand-alone megoldás, hogy nincs rákényszerítve a felhasználó bármilyen csomag használatára.

A fizetés is kétféle módon lehetséges, előre vagy utólagosan, havi számlával. Ez fogyasztói magatartás-változást is hozhat, akár ajándékozni is lehet HBO kártyát karácsonyra…

Teljesen más nézői csoportot lehet majd elérni, mint eddig. Saját gyártású műsoraiknak továbbra is jelentős szerepet szánnak, a hazai dokumentum-termés mellett.  

Az HBO adás hangja angolul, ill. magyarul lesz elérhető, a következő napokban tervezik a Dolby Digital hangzás bevezetését.

Ára:  2.500 Ft + áfa,  12 hónapos, határozott idejű szerződés esetén  1.990 Ft bruttó. Az első hónap ingyenes.

http://www.mindigtv.hu/

http://www.mindigtvextra.hu/

                                                                                            

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük