A MÁV Nosztalgia 2011. február 19-én, szombaton élményvonatot indít Magyarország legnagyobb téli fesztiváljára, a Turisztikai Nívódíjas Kocsonyafesztiválra.

 

 

A MÁV Nosztalgia 2011. február 19-én, szombaton élményvonatot indít Magyarország legnagyobb téli fesztiváljára, a Turisztikai Nívódíjas Kocsonyafesztiválra.

 

Ennek kapcsán a fesztivál szervezői és a MÁV Nosztalgia közös sajtótájékoztatót tartott a Nyugati pályaudvar, Királyi várótermében. A sajtótájékoztató különlegessége a legenda és a hagyomány találkozása, a Mohácsi Busójárás és a Kocsonyafesztivál közötti együttműködés aláírása volt. Az eseményen részt vett Mohács polgármestere és országgyűlési képviselője, Szekó József.  

Szendrey András ügyvezető, MÁV Nosztalgia Kft. köszöntője után Rózsa Edit, alapító, fesztiváligazgató bemutatta a 11. Kocsonyafesztivált.

Az élményvonatAz élményvonat„Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka" – a szólásmondás egy Miskolcon megtörtént eset kapcsán született. Ez adta az alapötletet a helyi legendákra épülő modern városfesztiválnak, a város és a régió értékeinek újrafelfedezéséhez, felfedeztetéséhez.

Az Orfeum kocsibanAz Orfeum kocsibanA Miskolci Téli Fesztivál Miskolc kiemelt nagyrendezvénye, kulturális, turisztikai és gasztronómiai találkozó, helyi legendára és hagyományokra épülő értékközvetítő és alkotó események sorozata. A legnagyobb látogatottságú és programkínálatú magyarországi szabadtéri téli kulturális és gasztronómiai fesztivál, Miskolc belvárosában, 53000 m2-en három színpad, több mint 10 játszóhely, utcai színterek és beltéri helyszínek, több mint 100 program; programjaiban a komoly és könnyedebb műfajok a minőségi élménykultúra, zene, tánc, irodalom, film, színjátszás, sport, egészségvédelem, környezetvédelem és gasztronómia, amit válogatott kézműves és vendéglátós kínálat kísér. Országosan a 8. legismertebb fesztivál a több mint 300 regisztrált magyarországi fesztivál közül. (A Magyar Turizmus Zrt. 2010-es országos reprezentatív kutatása szerint)  Két alkalommal Marketing díjjal elismert, 2010-ben Észak-magyarország Turizmusáért Nívódíjban részesült KIVÁLÓ minősítésű fesztivál.

Rózsa EditRózsa EditA február elejétől február végéig több száz eseményt magába foglaló modern városfesztivál fő attrakciója 2011. február 18 – 20. között a Kocsonyafesztivál. A Fesztivál egy különleges földrajzi utazás és „időutazás" is egyben a Kárpát-medence gazdag kulturális és gasztrokulturális történelmében. Napjaira a város egy óriási, különleges piactérré alakul át kikiáltókkal, langaléta garabonciásokkal, csepűrágókkal, vásári komédiásokkal, jövendőmondókkal, a határon innen és túlról érkező népművészekkel, népi iparművészekkel, minősített kézművesekkel, a kiemelt minőségi színvonalat biztosító árusokkal.

Rózsa Edit és Szerkó JózsefRózsa Edit és Szerkó JózsefA 2011-ben 11. alkalommal megrendezett Kocsonyafesztivál a Vendégségben Miskolcon elnevezésű városmarketing programból nőtte ki magát, és idén februárban már 200.000 látogatót vonzott a térségbe. A miskolci Kocsonyafesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a kül- és belföldi vendégek, és Miskolcban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. A Fesztivál egy különleges földrajzi utazás és „időutazás" is egyben a Kárpát-medence gazdag kulturális és gasztrokulturális történelmében, napjaira a város egy óriási, különleges piactérré alakul át.

Az együttműködési szerződés aláírásaAz együttműködési szerződés aláírásaA Fesztivál programkínálatban egyenlő súllyal képviseltetik magukat a minőségi kulturális, szórakoztató és szabadidős programok, a hagyományápoló és a miskolci legendákat megidéző események, valamint a város és környéke épített és természetes környezetet, kulturális örökségének bemutatását célzó rendezvények. Fontos szerepe van a fesztiválon a közösségi-társasági életnek, a környezetvédelemnek, a fenntartható fejlődésnek. Autentikus hangulatának és tradicionális termékkínálatának köszönhetően évről évre nagyobb vonzerőt jelent a külföldiek számára is.

2011 első félévében, amikor Magyarország tölti be az Unió soros elnöki tisztségét, együttesen is közvetítik, népszerűsítik a Kárpát-medence kulturális sokszínűségét. Reményeik szerint 2010. február 18 – 20. között több nemzetiség múltjának tárgyi és szellemi emlékeit őrző busó csoportok gazdagítják és támogatják majd a Kocsonyafesztivál programjait, s vonják be a szokásfolyamatba a fesztiválra látogató nagyszámú közönséget.

 A kulturális sokszínűség előmozdítása érdekében a fesztivál bemutatkozási lehetőséget kíván nyújtani a Koreai Köztársaság számára. A Koreai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége megkeresésére, a következő bemutatkozó programokat tervezik: „Taste of Korea – Korea ízei" pavilon, ahol hagyományos koreai gasztronómiai- és viselet bemutatók, a koreai kultúráról átfogó képet nyújtó kiállítás kap helyet. A Korea pavilon mögött V.I.P. tárgyaló és „szalon" (foyer) kerül kialakításra, ahol a tervek szerint gazdasági kapcsolatok élénkítésére, gazdaságfejlesztésre is alkalmat adó találkozóknak kínálnak helyszínt.

 Lehetséges résztvevők: Magyar Koreai Társaság, Magyar-Koreai Műszaki Együttműködési Központ Alapítvány, Miskolci Egyetem, (tudományos kapcsolatok). Koreai követség munkatársai, üzletemberek, befektetők.

A Művészetek Háza ad helyszínt a hagyományos koreai zenét („Gajakum Sanjo", „Pansori Chunhyangga", „Salpuli tánc") bemutató hangversenynek. AzUlránia Art Moziban koreai filmek klubja kerül megrendezésre, amelynek aktualitását az adja. hogy két koreai film is díjat nyert a 2010-es Cannes-i Nemzetközi Fimfesztiválon, ezzel is demonstrálva a koreai filmművészet sikereit. A programokról több nyelven honlap és kiadvány készül, benne eseménynaptár, gasztrokalauz és térkép is.

Bővebb információ a www.miskolcikocsonya.hu oldalakon. Feltételezem, hogy ezúttal is megjelenik a Miskolci Kocsonya, a Kocsonyafesztivál lapja, melyből egy kocsonya-történeti anekdotát idéznék: „A kocsonya közkedveltségére utal egy 1790-ből származó tanúkihallgatási jegyzőkönyv részlete. Az egyik tanú vallja: „hallottam másoktól, hogy midőn Kőmíves József lármázott házának feltöréséért, akkor Víg Mária odahaza nem volt, hanem a Piaczon árult kocsonyát."

Szendrei János a miskolci esetet a következőképpen meséli el: ,,A vasúti forgalom megnyitása előtti időkben a Gömörvidék és Budapest közötti felső magyarországi kereskedelmet többnyire gömöri fuvarosok, úgynevezett furmányosok közvetítették. Miskolc városa ezeknek közbeeső állomása volt. Így rendesen a Szentpéteri kapuban lévő Szarvas, Törökfő és a Magyar Huszár czímü kisebb vendégfogadókban szállottak meg éjszakára. Egy felső-gömöri tót furmányos is a Magyar Huszár-ba tért be napszálltakor. Vacsorát kért a korcsmárosnétól, mégpedig kocsonyát. Az asszonyka, akit a nép fantáziája bizonyos, szemmel látható tekinteteknél fogva Potyka Kati beczéző névvel ruházott fel, mindjárt sarkon fordult és a ház alatti sötét pinczéből felhozott egy tányérral. Elibe tette a vendégnek. A tót atyafi takarékos étvággyal neki lát a vacsorának és először is a tányér közepéről kikandikáló húst akarja konzumálni. De erre csak ijedten ejti el a villát és így kiált fel: Jáj, jáj, korcsmárosné, anak a kocsonyának szeme is van, sag úgy hunyorgatya felim! Potyka Kati asszony odabokázott és elhűlve konstatálta, hogy igazat szólt a vendég. Egy izmos termetű béka, mely majdnem derékig a kocsonyába volt fagyva, esdeklő pillantásokat vetett feléjük a szabadításért. No ennek pechje volt – mondá Kati flegmatikusan és a tűzhelynél kiengesztelte a fagyos jószágot, mely ezután ismét jól érezte magát a körülményekhez képest.

 A különös jelenet nagy hahotát keltett, s jóidőre kompromittálta a miskolci kocsonyát és azóta sok koponyát vertek be miatta" – fejezte be leírását Szendrei János."

A 11. Kocsonyafesztivál kiemelt turisztikai attrakciója és vendége idén a mohácsi busójárás Mohács Város Önkormányzata, mint a Mohácsi Busójárás szervezője. A Mohácsi Busójárás, – mint a Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájának eleme, és a Kocsonyafesztivál, – mint a hagyományt és modernitást sikeresen ötvöző rendezvény szervezői felismerve a két rendezvényben rejlő lehetőséget, együttműködési szerződést írtak alá a 2011. évi Kocsonyafesztivál és a Mohácsi Busójárás együttműködése, népszerűsítése, bemutatása érdekében. A szerződést Rózsa Edit, alapító, fesztiváligazgató, és Szerkó József, Mohács polgármestere látta el kézjegyével.

Fergeteges fesztiválhangulat várja 2011. első élményvonatán a MÁV Nosztalgia utasait, akik a 11. Miskolci Kocsonyafesztiválra utaznak. A fesztiválvonat programkínálatában újnak számító Orfeum kocsi élőzenés programja mellett kocsonyakóstolás és korty ízelítő is színesíti a programot. 2011. feburár 19-én 12.00-kor indul az élményvonat a Nyugati pályaudvarról, körülbelül két és fél óra alatt ér Miskolcra, Gödöllői és Hatvani megállásokkal, majd az esti koncerteket megvárva 20.30-kor indul vissza Budapestre. A MÁV Nosztalgia jövő évi első élményvonata színes programokkal várja a kocsonyafesztiválra utazókat. Az utasok welcome drink mellett, különleges környezetben, kényelmes kocsikban már a vonaton ráhangolódhatnak a miskolci programra, hiszen az Orfeum kocsiban élőzene, a bárkocsiban bárzongorista várja az utasokat. Már a fedélzeten lehetőség lesz a miskolci italkülönlegesség, a korty és természetesen többféle kocsonya megkóstolására, valamint játékra is, amelyet a MÁV Nosztalgia szervez. A miskolci lesz az első olyan fesztivál, amelyre a MÁV Nosztalgia új kocsiját, az Orfeum kocsit is az élményvonathoz kapcsolja. A 140 férőhelyes rendezvénykocsit a Magyar Posta Zrt.-től vásárolta a MÁV Nosztalgia 2010-ben, és az élményutazások hangulatának fokozására koncertvagonná alakították. A színpad és a 3000 watt teljesítményű hangtechnika lehetővé teszi, hogy kisebb koncertet tartsanak a vonaton miközben az a célállomás felé robog. A kocsonyafesztiválra tartó élményvonat utasai a fesztivál kabaláját képező békát is magukkal vihetik, emellett a jegy ára tartalmaz egy kupont, ún. kocsonyatallért is, amit a kocsonyafesztivál minősített vendéglátó egységeiben lehet beváltani. „2010-ben a pécsi élményvonatos útjainkkal indítottuk el ezt az új szolgáltatásformát és az idei fesztiválvonatok iránti érdeklődés azt mutatja, hogy 2011-ben is indítunk élményvonatot a kiemelt fesztiválokra, így például a Kocsonyafesztiválra is." – mondta el Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. Ügyvezetője, majd vezetésével felszállhattunk az élményvonatra, és megnézhettük az Orfeum kocsit. A tájékoztatón többek között ismertették a MÁV Nosztalgia 2011. évi útjait, (köztük Székelyföldi húsvéti út) bemutatkozott az erdélyi partner, valamint Magyar Anikó, marketing menedzser, a Vasúttörténeti Park 2011-es programjaira hívta fel figyelmünket. Ezekre a későbbiekben visszatérünk.

Végezetül egy recept, a miskolci Aranykorona Étteremből: „Eddig három alkalommal vettünk részt a Kocsonyafesztiválon, ahol az Ízkocsonyaversenyt mindhárom alkalommal meg is nyertük (2006, 2007, 2008). Az Aranykorona Hotel-Étterem „Sétáló Pince" séfje szerint a jó kocsonya – amelynek íze elsősorban a kiváló alapanyagokon múlik – a következőképpen készül: Hozzávalók: sertéscsülök, sertés fej, sertésköröm, sertés farok, bőrke, vöröshagyma, fokhagyma, só, szemes bors, szárított hegyes paprika (csípős). A húsmennyiséget kétszer annyi hideg vízzel öntöm fel. 2-3 fej vöröshagymát, sok-sok fokhagymát (ó félmaroknyi), sót, szemes borsot és szárított hegyes paprikát rakok a vízbe a húshoz. Mikor felforrt, leszedem a habját, és kb. 4 óra hosszán keresztül nagyon lassan főzöm. Miután megfőtt, állni hagyom. A tetején lévő zsírt leszedem, a húst tányérokra osztom, a kocsonyalevet rászűröm és megdermesztem. A jó kocsonya átlátszó, és evés közben a kanálban remeg. Citromkarikával, főtt tojással és csíkokra vágott füstölt, főtt tarjával tálalom. Jó étvágyat kívánok hozzá!" (Szendrei Mihályné az Aranykorona Étterem séfje)

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük