2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Miniszterelnöki sajtótájékoztató: Két hétig nem lesz gond a gázzal

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21846"></a><span class="inline left"><a href="/node/21849"><img class="image thumbnail" src="/files/images/090108_gyf_gazellatas_3_normal.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="62" /></a></span></span>A következő két hétben Magyarország nagyobb gond nélkül fenn tudja tartani a gázellátás mai mennyiségét - közölte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. </p><p>

090108 gyf gazellatas 3 normal.thumbnailA következő két hétben Magyarország nagyobb gond nélkül fenn tudja tartani a gázellátás mai mennyiségét – közölte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

090108 gyf gazellatas 3 normal.thumbnailA következő két hétben Magyarország nagyobb gond nélkül fenn tudja tartani a gázellátás mai mennyiségét – közölte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormányfő ezt megelőzően egyeztetett Molnár Csaba közlekedés, hírközlési és energiaügyi miniszterrel, Kiss Péter kancelláriaminiszterrel, Garamhegyi Ábel külgazdaságért felelős kormánybiztossal, Zsuga Jánossal, a FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójával és Horváth J. Ferenccel, a Magyar Energia Hivatal vezérigazgatójával.

Gyurcsány Ferenc bejelentette: jövő szerdán tárgyal a kormány azokról az eljárásokról, amelyekkel felkészül a krízis esetleges elhúzódására.
– A kormány továbbra is fenntartja a szigorú kríziskontrollt, legfelsőbb szinten naponta konzultál a rendszerirányítás felelőseivel – mondta a miniszterelnök, aki kiemelte azt is, hogy "Ukrajna és Oroszország vitájában elég merevek az álláspontok".
A lakások és közüzemek fűtése nem kerülhet veszélybe, de ha három-négy hétnél tovább tart a két ország vitája, az okozhat problémát az ipari fogyasztóknak – közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség újra a második kategóriájú gázkorlátozás bevezetésére, de ha úgy ítélik meg, ismét hozhatnak ilyen döntést. A jelenlegi ismeretek szerint három olyan ipari üzem függesztette fel a működését, amely az egyes kategóriába tartozik – jelentette be a miniszterelnök.

– A szerdán működésbe helyezett energia-forródrótra 50 telefonhívás érkezett. Aki segítséget kért, egyedi döntéssel kapott is; döntően élelmiszer- és húsipari cégek éltek a lehetőséggel – mondta a kormányfő. Jól vizsgázott Magyarország szerdán, a gázkrízis eddigi legnehezebb napján – fűzte hozzá. Ezért köszönet jár elsősorban a családoknak és az embereknek, mert a szerdai felhívások eredményeképpen a magyar lakosság "minden bizonnyal lejjebb állította a termosztátokat, kevésbé fűtötte a lakásait, elmaradt a várt fogyasztási csúcs" – fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar családok nagyjából 3 millió köbméter gázt takarítottak meg, ez megfelel Bosznia egynapos, illetve Szerbia félnapos gázfogyasztásának.
– Köszönöm azoknak, akik értették, hogy ebben a helyzetben a takarékosság, az önmérséklet nem egyszerűen spórolás, hanem bizonyos értelemben hazafias magatartás – mondta a miniszterelnök.

– A sikerhez hozzájárultak azok az áruházak is, amelyek visszavették a fűtésüket – tette hozzá a kormányfő, aki köszönenet mondott az elosztó-központokban és gáztározókban dolgozóknak is.

A gázszolgáltatónak nincs kártérítési kötelezettsége azokkal a cégekkel szemben, amelyeknek le kellett állítaniuk a termelést a gázkorlátozás miatt – mondta Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva. Hozzátette: legfontosabb feladatuk most az ország gázellátásának a biztosítása, de ha ez a probléma megoldódik, akkor utólag megvizsgálják, miben tudnak segíteni azoknak a cégeknek, amelyek a korlátozás miatt kárt szenvedtek.

Magyarország gázt ad Szerbiának

– Magyarország 1-2 millió köbméter gázt ad el Szerbiának, ami 4-6 órán belül már ott lehet – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön.

A kormányfő szerint erre az ad lehetőséget, hogy szerdán elmaradt az esti fogyasztási csúcs, amellyel az emberek hárommillió köbméter gázt spóroltak meg. Ez – mint mondta – Szerbia napi gázfogyasztásának nagyjából a negyede.
– Ez lehetővé teszi, hogy az ortodox karácsony napjaiban ne fázzanak az emberek a Vajdaságban és Szerbiában, és este már legyen fűtés a lakásokban – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: azt szeretné, ha Magyarország értené és támogatná ezt, hiszen az országnak ez nem okoz hátrányt.
– Normális, emberiességi kötelesség ilyen helyzetben segíteni – vélekedett, és azt kérte a magyaroktól, hogy szomszédként nagyvonalúan és tisztességgel támogassák a kormány döntését. Megjegyezte, a kormányban nem volt erről a kérdésről vita, aminek nagyon örül.
Mint mondta, ha a magyarok este 15-20 Celsius fokra csökkentik a nappaliban és a konyhában a hőmérsékletet, akkor ezt a gázmennyiséget a továbbiakban is megkaphatja Szerbia.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minden nap újból döntenek arról, hogy mennyi gáz tudnak biztosítani Szerbiának, de csak addig kaphatnak gázt, amíg az nem jár aránytalan korlátozással Magyarországon.
– Azon leszünk, hogy meg tudjuk ezt ismételni minden nap, de nem tudunk erre kötelezettséget vállalni – közölte a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc közölte, a döntésről tájékoztatta Borisz Tadic szerb elnököt. A gázt nagyjából azonos áron kapja meg Szerbia Magyarországtól, mint amennyiért veszi – tette hozzá.

Nem jár kártérítés a cégeknek

– A gázszolgáltatónak nincs kártérítési kötelezettsége azokkal a cégekkel szemben, amelyeknek le kellett állítaniuk a termelést a gázkorlátozás miatt – mondta kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az energiaügyi miniszter társaságában tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A kormányfő hozzátette: a legfontosabb feladatuk most az ország gázellátásának a biztosítása, de ha ez a probléma megoldódik, akkor utólag megvizsgálják, miben tudnak segíteni azoknak a cégeknek, amelyeket a korlátozás miatt kár ért.

(MEH)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.