Balázs Alfréd: GrálBalázs Alfréd: Grál

Tizenegy szlovákiai magyar képzőművész huszonegy alkotása látható július 30-tól augusztus 14-ig a Millenáris Piros-Fekete Galériájában.

 Balázs Alfréd: GrálBalázs Alfréd: Grál

Tizenegy szlovákiai magyar képzőművész huszonegy alkotása látható július 30-tól augusztus 14-ig a Millenáris Piros-Fekete Galériájában.

A Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete, a Balassi Intézet és a Miniszterelnöki Hivatal júniusban hirdetett pályázatot szlovákiai magyar képzőművészek számára fontos belső terek barátságosabbá tételére.  A Magyar Köztársaság Pozsonyi Nagykövetsége a nyár folyamán új épületbe költözik,  és fogadóhelyiségeinek, illetve folyosóinak falait a nyertes képzőművészek alkotásaival szándékozik díszíteni.

Pézman Andrea: KodexPézman Andrea: KodexA pályázaton 24 művész vett részt, valamennyien eleget tettek a feltételeknek, azaz felsőfokú képzőművészeti végzettséggel rendelkeznek, vagy ilyen irányú tanulmányokat folytatnak és szlovák állampolgárok. Egy művész három alkotás fotóját küldhette el a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének címére. A fotók névtelenül kerültek az öttagú szakmai zsűri elé. (Hajdu István művészettörténész, a Balkon c. Folyóirat főszerkesztője, Ivan Gerát, a Szlovák Művészettörténeti Intézet igazgatója, Hushegyi Gábor pozsonyi esztéta, Krasztev Péter, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének pozsonyi igazgatója, valamint Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet) A bírálók az egyes alkotások esztétikai értékein túl azt is figyelembe vették, mennyire illeszkedik a műalkotás az épület belső terébe.

 A Millenáris Piros-Fekete Galériájában a látogatók szavazhatnak kedvenc képeikre, a magyarországi műgyűjtők, galériások pedig válogathatnak a kiállított művekből, illetve felvehetik a kapcsolatot a képzőművészekkel, akik közül sokan először állítanak ki Budapesten. Megnyitó helyett a szervezők ünnepélyes tárlatzáróra készülnek augusztus 14-én 15.00 órakor, ezt követően az alkotások visszakerülnek Pozsonyba, a nagykövetség épületébe.

Az ötletgazdák célja egy olyan rendhagyó állandó kiállítás létrehozása, amely felkeltheti a kortárs képzőművészet iránt érdeklődő külföldi diplomaták és üzletemberek figyelmét a művészek iránt.

A tárlat anyaga a http://www.holnap.sk/ oldalon is látható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük