Pettkó András a parlamenti kérdésében azt tudakolta, hogy a szombati dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt indokolatlan szlovák rendőri akció kapcsán a magyar kormány milyen intézkedéseket tett.

 

Pettkó András a parlamenti kérdésében azt tudakolta, hogy a szombati dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt indokolatlan szlovák rendőri akció kapcsán a magyar kormány milyen intézkedéseket tett.

2008. november 03.

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! November 1-jén, amikor elhunyt szeretteinkre kellene gondolnunk, addig Felvidéken a szlovák hivatásos közeg magyarokat vert félholtra. A képeket, a beszámolókat és a videókat mindenki láthatta, hallhatta. A felvételek alapján minden magyar állampolgár jogosan háborodott fel.

Megállapítható, hogy a szlovák kommandós egységek minden ok nélkül, előre eltervezetten verték a magyar szurkolókat. Önmagában már az a külső körülmény is, hogy a szurkolók szektorában a menekülési útvonalként fenntartott biztonsági ajtó zárva volt, alapossá teszi a gyanút, hogy ami ott történt, szoros összefüggésben van a szlovák politikai elit magatartásával. Jogtalannak és indokolatlannak tekintik a dunaszerdahelyi rendőri támadást a helyszínről tudósító magyar sportújságírók is. Kijelenthető, hogy a szlovák rendőri beavatkozás felesleges és brutális volt, ami a magyarok megfélemlítését célozta. Az is kijelenthető, hogy sajnálatosan várható volt. 2002-ben már megtapasztalhattuk ugyanezt Pozsonyban, amikor a Fradi-drukkeret verték meg az arctalan szlovák kommandósok.

Most a példásan együtt szurkoló különböző szurkolói csoportokat érte ez a brutális támadás. Azonban megdöbbentő volt a magyar kormány tétlensége, hallgatása, bő egy napig nem tudhattuk meg, hogy mi a véleménye, mit tesz a megdöbbentő cselekedet után a kormányzat. Szomorú, hogy az első kormányzati reagálás egy félreérthető eseménynek nevezte ezt a cselekményt, ami minden jóérzésű állampolgárt felháborított.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Miért várt a kormányzat bő egy napot azzal, hogy valamiféle reagálást tegyen a szombati történekről? A kormányzat milyen félreérthető eseményekre gondol akkor, amikor látható volt, hogy a szlovák rendőrök gumibottal és viperákkal verték a magyarokat? Mit tartalmaz a magyar rendőri szervek helyszíni megfigyelőinek jelentése? Keresi-e a magyar kormány a szövetségeseket az EU-n belül annak érdekében, hogy kapja meg Szlovákia azt az intést, amit ilyenkor ki szoktak osztani egy tisztességes szövetségi rendszerben?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MDF padsoraiban.)

ELNÖK: Megadom a szót Horváthné Fekszi Márta államtitkár asszonynak.

HORVÁTHNÉ DR. FEKSZI MÁRTA külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A kormány dolgozott, és a Külügyminisztérium is dolgozott. Annyira dolgoztunk, hogy tekintettel arra, hogy tudtuk, hogy nagyobb számú magyar állampolgár utazik ki, már pénteken konzuli vonalon intézkedtünk. Még pénteken bejelentettük a szlovák Külügyminisztériumban, hogy megerősített konzuli ügyeletet tart a pozsonyi magyar nagykövetség. Megadtuk az elérhető diplomatáink nevét, telefonszámát.

A szombati napon a konzulunk a helyszínre utazott, ott volt a helyszínen. Egyébként a külképviseleten megerősített diplomataügyelet volt, be volt kapcsolva a rendőrattasé is, aki szintén a nagykövetségi diplomáciai személyzet tagja. A konzulunk lent volt a helyszínen, folyamatosan részt vett a magyar állampolgárok – akiket őrizetbe vettek – szabadításában, információkkal való ellátásukban és a hozzátartozók tájékoztatásában és értesítésében.

A kórházba vittekhez kiment mind a konzulunk, mind a nagykövetünk, meglátogatta őket, a helyszínen intézkedett, és nyújtott segítséget. Egy magyar állampolgárt tartottak bent egy napnál tovább. Annak is felajánlottuk, hogy hazaszállítjuk, de nem vette igénybe, mert a család hozta haza.

Egyébként szeretném tájékoztatni arról, hogy van egy 2003-ban kihirdetett törvényünk, egy strasbourgi Európa tanácsi egyezmény a sporteseményeken, különösen labdarúgó mérkőzéseken megnyilvánuló nézői erőszakról, megfelelő viselkedésekről. Ezenkívül van az Európai Unió keretében is egy tanácsi rendelet. Ez 2006-ban született szintén, kézikönyv a sporterőszakról és a futballmérkőzéseken tanúsított erőszakkal kapcsolatos együttműködésről. A rendőrség mindkét nemzetközi szerződés kapcsán kapcsolatba lépett kellő időben… – és ezért volt kint öt magyar rendőri megfigyelő.

Itt le kell, hogy álljak, esetleg a viszontválaszban tudnám továbbmondani. (Taps az MSZP padsoraiban.)

ELNÖK: A képviselő úré a szó.

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Tisztelt Államtitkár Asszony! A Gyurcsány-kormány az interneten érkező hírek alapján az ottani eseményeket először is félreértelmezhető eseménynek nevezte – ez ténykérdés. Ténykérdésnek lehet azt is nevezni, hogy minden labdarúgó-eseményre amikor valaki bemegy, azokat a zászlókat és transzparenseket, amiket bevisznek a szurkolók, engedélyeztetni szükséges. Az is ténykérdés, hogy amikor valaki bemegy egy sporteseményre, ezeket a zászlókat és transzparenseket megnézik, és a szurkolókat pedig átvizsgálják.

Egyértelmű az ott történt események kapcsán, hogy a magyar kormány nem felelős nemzeti kormányként viselkedett. Kíváncsi vagyok a válasza további részére. Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiban.)

ELNÖK: Az államtitkár asszony következik.

HORVÁTHNÉ DR. FEKSZI MÁRTA külügyminisztériumi államtitkár: A szombati napon diplomáciai és konzuli úton megkértük valamennyi rendőri intézkedésről a tájékoztatást. Még aznap, illetve vasárnap a kormány nevében Draskovics Tibor miniszter úr hivatalosan kért vizsgálatot a szlovák rendőrségtől. A szlovák rendőrségnek nagyon rövid, szűkszavú előzetes vizsgálata megérkezett a budapesti szlovák nagykövetség rendőrattaséján keresztül. Közösen vizsgálja a két rendőri szerv, igazságügyi tárca és a Külügyminisztérium az ott történt intézkedéseket.

Maga a szlovák fél sem zárta le, tehát erről nem tudok önnek tájékoztatást adni. Nagyon egyértelműen és azonnal fellépett mind a Külügyminisztérium, a nagykövetség és a kormányzat is, hiszen 24 óra nem telt bele, amikor a kormány nevében rendőri kivizsgálást kértünk. (Taps az MSZP padsoraiban.)

(Részlet a Magyar Országgyűlés 2008. 11. 03-i jegyzőkönyvéből)

Francis Keating ausztrál fotós képei./ http://www.fanzone.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük