2022.augusztus.14. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mit kezdjünk a reálhozamunkkal? – Érdemes a jövőre gondolni és nem felélni a visszautalt összegeket

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52065"><img class="image image-preview" src="/files/images/magyar__2_filler_1962-es_fempenz_erme.jpg" border="0" width="162" height="162" /></a></span>A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépettek számára a nyugdíjpénztári reálhozamok és tagdíj-kiegészítések kifizetése kitűnő alkalom és lehetőség arra, hogy a jövőjükre gondolva, tudatos pénzügyi döntést hozva használják fel az átlagosan 80 ezer forint körüli összeget. Az egyik legnagyobb hazai független pénzügyi tanácsadó cég, a Money & More szerint a visszautalt összegeket nem kell azonnal elkölteni, inkább nyugdíj-előtakarékossági programokon érdemes gondolkozni. </p> <p>

magyar 2 filler 1962 es fempenz ermeA társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépettek számára a nyugdíjpénztári reálhozamok és tagdíj-kiegészítések kifizetése kitűnő alkalom és lehetőség arra, hogy a jövőjükre gondolva, tudatos pénzügyi döntést hozva használják fel az átlagosan 80 ezer forint körüli összeget. Az egyik legnagyobb hazai független pénzügyi tanácsadó cég, a Money & More szerint a visszautalt összegeket nem kell azonnal elkölteni, inkább nyugdíj-előtakarékossági programokon érdemes gondolkozni.

magyar 2 filler 1962 es fempenz ermeA társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépettek számára a nyugdíjpénztári reálhozamok és tagdíj-kiegészítések kifizetése kitűnő alkalom és lehetőség arra, hogy a jövőjükre gondolva, tudatos pénzügyi döntést hozva használják fel az átlagosan 80 ezer forint körüli összeget. Az egyik legnagyobb hazai független pénzügyi tanácsadó cég, a Money & More szerint a visszautalt összegeket nem kell azonnal elkölteni, inkább nyugdíj-előtakarékossági programokon érdemes gondolkozni.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett pénztártagok elkezdhetik várni a postást, 2011. augusztus 31-ig legkésőbb ugyanis mindenkinek meg kell kapnia a reálhozamát, a számlaértesítőt pedig a kifizetést követő öt munkanapon belül. A reálhozamokat a magánnyugdíjpénztári tagok adómentesen felvehetik a pénztáruktól, átutaltathatják önkénes kölcsönös nyugdíjpénztári számláikra, vagy kérhették korábban, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukon írják jóvá az összeget.  „A reálhozamok kifizetése kitűnő alkalom és lehetőség, hogy érdemben tegyünk valamit jövőnk érdekében. Már csak azért is, mert ezt az összeget a pénztártagok eddig is a nyugdíjukra kívánták fordítani, így érdemes most is hosszú távra szóló, átgondolt döntést hozni" – mondta Bunghardt Csaba vezérigazgató.

Az átlagosan 80 ezer forintra becsülhető egy főre jutó reálhozam és tagdíj kifizetések a mintegy 3 millió pénztártaggal számolva nagyjából 240-260 milliárd forint körüli összkifizetést eredményezhet, ami komoly lökést adhat a lakossági megtakarítások növekedésének, még azzal együtt is, hogy a reálhozamra szert tevő tagok egy része azonnali fogyasztásra is költ majd nyilvánvalóan. A talált pénz gyors felélése nem a legcélravezetőbb stratégia, még akkor sem, ha egyértelmű, hogy a pénztártagok egy része biztosan kapásból fel tudja sorolni, hogy mire kellene azonnal költenie és mit nélkülözött az elmúlt időszakban" – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Money and More szerint már az is jó döntés lehet, ha az összeg felét a pénztártag a jövőjébe fekteti: elindít egy nyugdíj-előtakarékossági programot, vagy egy egyszerű hosszú távú megtakarítást, esetleg befektetésekkel kombináltan. Az is igaz persze, hogy a reálhozamok nagyságának tekintetében sem lesz egyenletes az eloszlás, vagyis az átlagos 80 ezer forintos hozam egyeseknél akár milliós, míg másoknál csak ezres nagyságrendű összeget jelent majd. De a jövőbe való befektetés, a jövőről való gondoskodás természetesen összegtől függetlenül fontos alapja egy család hosszú távú anyagi biztonságának.

Érdemes tehát jól megfontolni, hogy mihez kezdenek a pénztártagok a nyugdíjpénztári reálhozamokkal. Sok tényező befolyásolja ugyanis azt, hogy kinek mibe érdemes befektetnie pénzét. Nem mindegy például, hogy milyen időtávban, mekkora kockázatvállalás mellett történik a befektetés, vagy megtakarítás, mint ahogyan az sem mindegy, hogy a megtakarítás rendszeres-e vagy időszakos. „Nem is egy termékről, hanem számtalan pénzügyi lehetőségről és azok kombinációiról érdemes tájékozódni, mielőtt a pénztártag döntést hoz. Jó lehet például adott esetben egy nyugdíj-előtakarékossági, vagy egy tartós befektetési számla megnyitása, de más esetben lehet, hogy befektetési alapokban történő megtakarítás lehet a legoptimálisabb,  vagy éppen egy befektetéshez kötött életbiztosítás" – hívta fel a figyelmet Bunghardt Csaba.

A tagokkal kapcsolatos elszámolásokat egyébként a pénztárak a kiutalást követően elkészítik, majd rövid határidőn belül a tagok részére megküldik a számlaértesítőket. A számlaértesítőben a volt pénztártag pontos információkat kap az egyéni számlájáról és az őt megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.