2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mit keres a Fesztiválzenekar az Alpokban?

3 perc olvasás

bpfe.jpgA Budapesti Fesztiválzenekar most kevesebb mint egy hónap leforgása alatt bizonyítja be, milyen rendkívüli dolgokra képes: a klasszikus nagyzenekari koncertet két barokk és egy kortárs est, majd egy vadonatúj operaprodukció követi.

 

Irány az Alpok!

  1. február 12-13-14., Müpa

A 2011-es japán cunami után zenével ment gyógyítani a katasztrófa sújtotta területekre. Különleges Stradivari-hegedűjével épp olyan hullámzó a kapcsolata, mint ahogy egy szenvedélyes szerelemben illik. A német hegedűművész, Arabella Steinbacher február 12-14. között a Budapesti Fesztiválzenekarral játssza a többszörös Oscar-díjas Erich Korngold 20. századi romantikus hegedűversenyét a Müpában. Az este másik szenzációja Richard Strauss elképesztő apparátust megmozgató, monumentális Alpesi szimfóniája, amelyben többek között húsz kürtös is játszik majd. „Az a különös ebben a darabban, hogy nincs benne hazatérés, mintha ott maradnánk lélekben a hegyen” – mondja Bereczky Dávid, a BFZ kürtművésze. Nézzék meg a linken lévő videón, hogy készül a koncertekre!

Vezényel: Marek Janowski

https://www.youtube.com/watch?v=s6kxAVxpIb4&feature=youtu.be

https://www.bfz.hu/event/46

 

A legőszintébb zene képzőművészeti bemelegítéssel

  1. február 25., Budapest Music Center

Különlegese élményben lehet részünk február 25-én, amikor a Fesztiválzenekar muzsikusai nem feltétlenül játszanak majd szépen. Előfordul, hogy – szigorúan szerzői utasításra – bolondoznak, vagy hogy a zongorista teljes karral üti a hangszerét. A pikoló a legmagasabb, a tuba a legmélyebb regiszterekben mozog, a klarinét úgy szól, mint egy elektromos gitár. Lesz minimálzene, fergeteges lovagló ritmusok, némi Pink Floyd-utánérzés és rengeteg meglepetés. Hogy az élmény még kerekebb legyen, a koncert előtt 18:30-tól Winkler Nóra és Topor Tünde, az Art Magazin főszerkesztője tartanak képzőművészeti bemelegítést a Budapest Music Center könyvtárában.

https://www.bfz.hu/news/kortars-gondolatok-csak-szemelyesen

https://www.bfz.hu/event/50

 

Furfang és dráma barokk módra

  1. február 26-27., Zeneakadémia

„A Fesztiválzenekar kreativitása és virtuozitása, a változatos program és Sophie Junker gyönyörű szopránja különös élményegyüttes lesz” – mondja Jonathan Cohen, aki február 26-án és 27-én újra Budapesten lép fel a BFZ barokk együttesének élén a Zeneakadémián. Sophie Junker imádja Budapest romantikáját és szerelmes a régizenébe. A vele készült interjúból még többet megtudhatnak a fiatal szopránról. Olaszos vibrálás, szépség, energikus futamok és különleges barokk gesztika egy estén.

https://www.bfz.hu/event/51

 

A BFZ első kirándulása Verdi világába

  1. március 4., 6-7., Müpa

A világsikereket halmozó Mozart-sorozat után Fischer Iván Verdit rendez, az olasz zeneszerző zseni legutolsó operáját, mosolygós búcsúját a világtól: a Falstaffot. „A Falstaff egyedülálló remekmű, se előzménye, se folytatása nincs a Verdi-életműben. Imádom” – mondja Fischer Iván, aki márciusban Marco Gandinivel közösen rendezi meg az operát. A látványvilág része, hogy a zenekar keveredik az énekesekkel, ugyanis ők alkotják a falut, ahol a történet játszódik. A karmester-rendező azt is elárulta: „a ruhák a Fellini-filmek korát idézik majd, de amikor Falstaff átöltözik pompázatos ünneplőjébe, mintha egy régebbi, operaibb jelmezt venne fel.” Az opera a BFZ és a Müpa közös produkciója.

https://www.bfz.hu/event/53

 

https://www.bfz.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.