2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mobilalapú vészhelyzeti szolgáltatások

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/10824"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Marfapeter.thumbnail.jpg" border="0" alt="Márfai Péter (MSZP)" title="Márfai Péter (MSZP)" width="98" height="100" /></a><span style="width: 96px" class="caption"><strong>Márfai Péter (MSZP)</strong></span></span> <p>Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoport Informatikai és Hírközlési szakmai csoportja újra áttekintette a mobiltelefon alapú vészhelyzeti szolgáltatások bevezetésével kapcsolatos lehetőségeket, illetve szabályozási feladatokat.</p><p>

  márfai péter (mszp)Márfai Péter (MSZP)

Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoport Informatikai és Hírközlési szakmai csoportja újra áttekintette a mobiltelefon alapú vészhelyzeti szolgáltatások bevezetésével kapcsolatos lehetőségeket, illetve szabályozási feladatokat.

  márfai péter (mszp)Márfai Péter (MSZP)

Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoport Informatikai és Hírközlési szakmai csoportja újra áttekintette a mobiltelefon alapú vészhelyzeti szolgáltatások bevezetésével kapcsolatos lehetőségeket, illetve szabályozási feladatokat.

Napjainkban a segélyhívó központok a feladatuk minél hatékonyabb ellátásának érdekében már nemcsak a hívó (előfizető) számát és egyéb személyes adatait dolgozzák fel a gyors intézkedés érdekében, hanem a hívásindítás helyének pontos meghatározásával olyan – akár életmentő – információval látják el a helyszínre kivonuló készenléti/rendfenntartó egységeket, ami a gyors intézkedés elengedhetetlen feltétele.

Ez a vezetékes technológiákhoz kapcsolódó végpontok esetében a hívószámhoz egyértelműen hozzárendelhető földrajzi koordináta, mely időben nem változik. A GSM szolgáltatás térhódításával a segélykérő hívások mind nagyobb százalékát indítják mobil készülékről, amelyek pontos pozíciójának meghatározása ugyanolyan fontos szerepet kap a segélykéréshez kapcsolódó feladatok ellátásában. Szükségessé vált nemcsak a hívószám és előfizetői adatok kezelésének egységesítése, hanem a pozíció minél pontosabb meghatározása.

Az E112 egységes segélyhívó szám bevezetésével kezdetét vette a segélyhívó rendszer egységesítése abban a tekintetben is, hogy függetlenül attól, hogy a hívást indító személy mely szolgáltató infrastruktúráját veszi igénybe, a pozíciója a lehető legpontosabban meghatározható legyen.

A GSM készülékek esetében a szolgáltatás jellegéből fakadóan a hívás indítás helye folyamatosan változik, annak meghatározása csak valós időben lehetséges. A hívás felépítés során a GSM szolgáltató természetesen korlátozott mértékben, de rendelkezik információval a mobil telefon helyzetéről, hiszen a hálózat felépítéséből fakadóan a mobil készülék egy adott rádiós cellához rendelhető (CGI – Cell Global Identity) a hívás folyamán.

Ez a CGI-TA helymeghatározás a GSM hálózat jelzésrendszeréből fakadó információ, a szolgáltató automatikusan rendelkezik vele. Figyelembe kell azonban venni, hogy a bázisállomástól való távolság növelésével ennek az 550m széles ívnek a hossza elvileg a 70 km-t is elérheti és vidéki környezetben a 30km is reális érték. A szolgáltató ennek a pontosságát térerősség mérésekkel tovább növelheti, de az elért eredmény erősen függ a cellastruktúra kialakításától és a tereptárgyak árnyékoló hatásától.

A fent említett helymeghatározási pontosság további növelésére többféle megoldás létezik. Ezek szabványosított eljárások, de igény hiányában a többsége a GSM hálózatban nem került implementálásra, vagy a mobil oldalon kívánnak extra képességeket.

Az egyes technológiák más-más pontosságot képesek biztosítani és természetesen ennek megvannak az okai, előnyei és hátrányai, amelyek jól behatárolják a lehetőségeket.

A hazai mobil ellátottság magas szintje lehetővé teszi, és egyben indokolja is, hogy a vészhelyzeti szolgáltatások mobiltelefonos támogatását bevezessük. A használhatóság feltétele, hogy a helymeghatározás pontosságát 50 méter alá szorítsuk.

A társadalmi szolidaritás hatékonyságát vészhelyzetben nagymértékben az határozza meg, hogy a vészhelyzet jelzését követően mikor érkezik a helyszínre a segítség. A helyszín pozíciójának meghatározása, pontos azonosítása ésszerű, megvalósítható és aktuális feladat.

Budapest, 2008. március 7.

 Márfai Péter

Gazdasági és Informatikai Bizottság alelnöke, az Informatikai Albizottság elnöke

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.