2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mobilalapú vészhelyzeti szolgáltatások

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/10824"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Marfapeter.thumbnail.jpg" border="0" alt="Márfai Péter (MSZP)" title="Márfai Péter (MSZP)" width="98" height="100" /></a><span style="width: 96px" class="caption"><strong>Márfai Péter (MSZP)</strong></span></span> <p>Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoport Informatikai és Hírközlési szakmai csoportja újra áttekintette a mobiltelefon alapú vészhelyzeti szolgáltatások bevezetésével kapcsolatos lehetőségeket, illetve szabályozási feladatokat.</p><p>

  márfai péter (mszp)Márfai Péter (MSZP)

Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoport Informatikai és Hírközlési szakmai csoportja újra áttekintette a mobiltelefon alapú vészhelyzeti szolgáltatások bevezetésével kapcsolatos lehetőségeket, illetve szabályozási feladatokat.

  márfai péter (mszp)Márfai Péter (MSZP)

Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoport Informatikai és Hírközlési szakmai csoportja újra áttekintette a mobiltelefon alapú vészhelyzeti szolgáltatások bevezetésével kapcsolatos lehetőségeket, illetve szabályozási feladatokat.

Napjainkban a segélyhívó központok a feladatuk minél hatékonyabb ellátásának érdekében már nemcsak a hívó (előfizető) számát és egyéb személyes adatait dolgozzák fel a gyors intézkedés érdekében, hanem a hívásindítás helyének pontos meghatározásával olyan – akár életmentő – információval látják el a helyszínre kivonuló készenléti/rendfenntartó egységeket, ami a gyors intézkedés elengedhetetlen feltétele.

Ez a vezetékes technológiákhoz kapcsolódó végpontok esetében a hívószámhoz egyértelműen hozzárendelhető földrajzi koordináta, mely időben nem változik. A GSM szolgáltatás térhódításával a segélykérő hívások mind nagyobb százalékát indítják mobil készülékről, amelyek pontos pozíciójának meghatározása ugyanolyan fontos szerepet kap a segélykéréshez kapcsolódó feladatok ellátásában. Szükségessé vált nemcsak a hívószám és előfizetői adatok kezelésének egységesítése, hanem a pozíció minél pontosabb meghatározása.

Az E112 egységes segélyhívó szám bevezetésével kezdetét vette a segélyhívó rendszer egységesítése abban a tekintetben is, hogy függetlenül attól, hogy a hívást indító személy mely szolgáltató infrastruktúráját veszi igénybe, a pozíciója a lehető legpontosabban meghatározható legyen.

A GSM készülékek esetében a szolgáltatás jellegéből fakadóan a hívás indítás helye folyamatosan változik, annak meghatározása csak valós időben lehetséges. A hívás felépítés során a GSM szolgáltató természetesen korlátozott mértékben, de rendelkezik információval a mobil telefon helyzetéről, hiszen a hálózat felépítéséből fakadóan a mobil készülék egy adott rádiós cellához rendelhető (CGI – Cell Global Identity) a hívás folyamán.

Ez a CGI-TA helymeghatározás a GSM hálózat jelzésrendszeréből fakadó információ, a szolgáltató automatikusan rendelkezik vele. Figyelembe kell azonban venni, hogy a bázisállomástól való távolság növelésével ennek az 550m széles ívnek a hossza elvileg a 70 km-t is elérheti és vidéki környezetben a 30km is reális érték. A szolgáltató ennek a pontosságát térerősség mérésekkel tovább növelheti, de az elért eredmény erősen függ a cellastruktúra kialakításától és a tereptárgyak árnyékoló hatásától.

A fent említett helymeghatározási pontosság további növelésére többféle megoldás létezik. Ezek szabványosított eljárások, de igény hiányában a többsége a GSM hálózatban nem került implementálásra, vagy a mobil oldalon kívánnak extra képességeket.

Az egyes technológiák más-más pontosságot képesek biztosítani és természetesen ennek megvannak az okai, előnyei és hátrányai, amelyek jól behatárolják a lehetőségeket.

A hazai mobil ellátottság magas szintje lehetővé teszi, és egyben indokolja is, hogy a vészhelyzeti szolgáltatások mobiltelefonos támogatását bevezessük. A használhatóság feltétele, hogy a helymeghatározás pontosságát 50 méter alá szorítsuk.

A társadalmi szolidaritás hatékonyságát vészhelyzetben nagymértékben az határozza meg, hogy a vészhelyzet jelzését követően mikor érkezik a helyszínre a segítség. A helyszín pozíciójának meghatározása, pontos azonosítása ésszerű, megvalósítható és aktuális feladat.

Budapest, 2008. március 7.

 Márfai Péter

Gazdasági és Informatikai Bizottság alelnöke, az Informatikai Albizottság elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.