2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Zsámbéki borvidék képzőművészei a a borkultúra otthonában

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/10826"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kszent_mihly_kpolna_266.thumbnail.jpg" border="0" alt="dor Orsolya: Budajenői Árpád - kori kápolna" title="dor Orsolya: Budajenői Árpád - kori kápolna" width="100" height="83" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Fodor Orsolya: Budajenői Árpád - kori kápolna</strong></span></span> <p>Domus Vinorum Hungarorum-azaz a Magyar Borok Háza,22 magyar bor régió,700 kiváló magyar bor  háza ,a borkultúra otthona-Bozzai Zsófia  a borház marketing memedzsere  személyében-nem előszőr hívta meg a sajtómunkásokat.</p><p>

 dor orsolya: budajenői árpád - kori kápolnaFodor Orsolya: Budajenői Árpád – kori kápolna

Domus Vinorum Hungarorum-azaz a Magyar Borok Háza,22 magyar bor régió,700 kiváló magyar bor  háza ,a borkultúra otthona-Bozzai Zsófia  a borház marketing memedzsere  személyében-nem előszőr hívta meg a sajtómunkásokat.

 dor orsolya: budajenői árpád - kori kápolnaFodor Orsolya: Budajenői Árpád – kori kápolna

Domus Vinorum Hungarorum-azaz a Magyar Borok Háza,22 magyar bor régió,700 kiváló magyar bor  háza ,a borkultúra otthona-Bozzai Zsófia  a borház marketing memedzsere  személyében-nem előszőr hívta meg a sajtómunkásokat.

Volt már itt borkóstoló, boreste, boraukció, borkiállítás, borfesztivál  és képzőművészeti kiállítás. 2008. március.l0-én  ugyancsak egy képzőművészeti kiállítás keretében ,egy minőségi zsámbéki pohár bor  /az etyeki Kattra Pincészetből/ és finom,friss pogácsa  mellett bepillantást nyerhettünk a Zsámbéki Medence kultúrális,művészeti  életébe.

 földváry zsuzsanna: csillaghullás -  patchworkFöldváry Zsuzsanna: Csillaghullás – patchwork    Bozzai Zsófia a medence több településéről hívott meg művészeket.Nagy Bertalan festőművészt Etyekről.Ormay Gyula festőművészt ,Földváry Zsuzsannát  patchwork/ Budajenőből. Fodor Orsolyát Telkiből.

  a megnyitóA megnyitó A kiállításon virágénekeket,népdalokat énekelt tiszta csengő hangon:Bálint Dóra.A zsámbéki borokról pedíg borverseket szavalt Dr.Kiss Lajos ujságíró. A képkiállítás helyszíne a Magyar Borok Háza Dionüszosz,azaz Bacchus terme volt.És nem véletlenül! Hiszen tudjuk,hogy Bacchus a bor és vidámság istene volt az ókori görög és római mitológiában…

     fodor orsolya: madárcsapatFodor Orsolya: MadárcsapatA képkiállításon számomra Fodor Orsolya zsámbéki nyugodt,békés,derűs tájképei maradtak a legemlékezetesebbek. A négy gyerekes családanya,Orsolya Szegeden született l954-ben. Jogi végzettségü ugyan,de ma főfoglalkozásként festőművész.l997 óta folyamatosan fest. Budapest XV.kerületéből Telkibe költözött.Zsámbék és Telki szerelmese.Fő témája:A Zsámbéki Medence  természeti szépségei.

     A Zsámbéki Medence alig 20 km-re fekszik Budapesttől,de egy teljesen más világ.A Medence háromszögalaku kis süllyedés a Budai és a Gerecse  hegységek között.A nyugati és délkeleti peremén szarmata mészkőből álló meredek ,félelmetes szépségü  gerincek húzódnak. Már a 12.században találhatunk feljegyzéseket róla.Pl.egy premontreiek által  épített temploma,aminek tornya,homlokzata román,belseje gótikus volt-nevezetes.A török világban is jelentős hely volt.A település közkútja is török eredetú.

     A Magyar Borok Háza rendezvény szervezői arról győztek meg,hogy a  ház nemcsak a borkultúra,de a természet , a vidék szépségeinek bemutatója és a képzőművészetek otthona is.

Dr.Szalontai Éva

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.