2023.szeptember.23. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mobilkonferencia 2010

10 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/39594"><img class="image image-_original" src="/files/images/mobilkonf_1.jpg" border="0" width="100" height="98" /></a></span> <p>2010. május 6-án zajlott a budapesti Szépművészeti Múzeumban az idei Mobilkonferencia, ahol az amerikai  <em>comScore </em> média elemző-felmérő cég mobil részlegének munkatársa, <em>Alistar Hill </em>tartott előadást az európai média-piacok forgalmi trendjeiről. </p><p>

 mobilkonf 1

2010. május 6-án zajlott a budapesti Szépművészeti Múzeumban az idei Mobilkonferencia, ahol az amerikai  comScore  média elemző-felmérő cég mobil részlegének munkatársa, Alistar Hill tartott előadást az európai média-piacok forgalmi trendjeiről.

 mobilkonf 1

2010. május 6-án zajlott a budapesti Szépművészeti Múzeumban az idei Mobilkonferencia, ahol az amerikai  comScore  média elemző-felmérő cég mobil részlegének munkatársa, Alistar Hill tartott előadást az európai média-piacok forgalmi trendjeiről.

Az 1999-ben alapított,  550 munkatárssal működő, Reston központú  comScore cég irodát tart fenn Londonban, Párizsban, Düsseldorfban, Madridban, Milánóban, Tel Avivban, Tókióban, New Yorkban, Chicagoban, San Franciscoban, Seattleben és Torontóban. 

A  comScore  a digitális mérések világában élenjáró vállalat, a digitális marketing-intelligencia elismert forrásának számít, különös tekintettel a gyorsan fejlődő világhálóra és a mobil területekre.  A vállalat összefogott, ügyfél-igényre szabott megoldásokat nyújt online célcsoportos látogatottság-mérésre, e-kereskedelemre, hirdetési tevékenységre, adatkeresésre, videora és mobilra, valamint dedikált elemzéseket biztosít a digitális marketing és a vertikális megközelítésekre specializált ipari gyakorlat számára.  Ügyfelei között találhatók hirdetési ügynökségek, kiadók, piac- és pénzügyi elemzők, akik a comScore  sikerre vezető digitális, marketing, értékesítési és termék fejlesztési, valamint kereskedelmi stratégiáját használják. 

A világszerte 1.550 ügyfelet kiszolgáló  comScore  fenti tevékenységéhez 2008 májusában vásárolta fel az 1995-ben alapított  Media Metrix-et.   A comScore tevékenységét  700 szerver támogatja, mintegy  1.000 TB  tárolókapacitással.  A cég felmérő-paneljeinek 2 millió résztvevője van, a felmérések 170 országra terjedtek ki, ezekből már 41 jelentés készült,  jelenleg Törökország számára dolgoznak, s további érdeklődők is jelentkeztek.

A  comScore Media Metrix Core ReportsTM a piac legtöbbször használt online látogatottság-mérő és média-tervező megoldása, vezető kiadók és hirdetési ügynökségek használják és továbbítják legfontosabb ügyfélkörük felé a Media Metrix riportok adatait.  A  Media Metrix Core Reports  a  Media Metrix 360TM  elnevezésű, felmérő-panelekre épülő hibrid megoldáson alapul.  Az egyedülálló digitális látogatottság-mérő megoldás egyesíti a panelekre épülő és a szerver-alapú megközelítést, így nyújt 100%-os biztonságot a site látogatottságának kiértékelésében.

A mobil trendek és az ügyfelek viselkedésének megértését szolgálja a  comScore  MobiLens  megoldása, vizsgálva a mobil webes keresések, alkalmazás-használat, közösségi nethasználat,  azonnali üzenetküldés és multimédia témakörét  európai és amerikai viszonylatokban. Összefüggéseket keres a mobil ügyfélkör demográfiai megoszlásában és médi-viselkedésében. 

Az elemző cég fenti eszközökkel végzett felmérései:

Az európai és az amerikai mobil-piac összehasonlítása

-Az EU5-ök  (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország) mobiltelefon tulajdonosainak 30%-a, az amerikaiak 37%-a szörföl a mobil interneten, használ rajta alkalmazásokat, vagy tölt le tartalmat (ők az un. mobil média használók, Mobile Media Users).

-Az Egyesült Államokban a kizárólagosan hang-szolgáltatást igénybe vevők száma az elmúlt évben 9%-al csökkent,

az EU5-ök országaiban 15%-al. 

-Az európai mobil média használók száma 19%-al nő évente, csaknem 5 millióval gyarapodott 2009 novembere és 2010 februárja között.  Az amerikai mobil médiások száma 8%-al nő évente.

-A mobil piacra döntő hatással bíró kulcstényezők, az okos-telefonok és a 3D eszközök gyarapodása egyértelműen folytatódik. A legfontosabb, korlátlan adat-elérést igénylő platformok még viszonylag csekély eléréssel, 6%-al részesednek ugyan, de előfizetőik száma az elmúlt évben 62%-al nőtt.

Összehasonlításként;  az amerikai mobil használók  23%-a fizet elő korlátlan adat-elérésre – jól jellemezve az amerikai és az  EU5 országok előrehaladási különbségeit.

-Az EU5 országokban a mobil média használók átlag-életkora 33 év,  közöttük a nők  40%-al részesednek.

A fiatalabb generációk saját csengő-hangot készítenek, használják a közösségi hálózatok szolgáltatásait és zenét hallgatnak a  web2  típusú szolgáltatásokon.  

A mobil internet szolgáltatások (keresés, alkalmazások és e-mail) felhasználóinak nemek szerinti megoszlása kiegyenlítetlen;  60-70%-uk férfi.

-Az  OEM eszközgyártók piacát (original equipment manufacturer) a készülék-tulajdonosok és a mobil média használók körében, csekély különbséggel a kettő között,  egyaránt a Nokia vezeti.  Az  iPhone  körüli nagy felhajtás ellenére, a megoldás az EU5 mobil-tulajdonosok teljes létszámát tekintve, csak 4%-uknál népszerű, az összes mobil média használók körében ez a szám 11%.   Az  EU5 körben a Nokia 5800 XpressMusic vezeti a mobil média készülékek népszerűségi listáját.

Az OEM piac-megoszlási lista:

Nokia:  37% (teljes tulajdonosi kör) – 32% (mobil média használók)

Samsung:  20% – 18%

Sony Ericsson:  13-13%

LG:  7% – 8%

Motorola:  6% – 3%

Apple:   4%- 11%

RIM:   2% – 4%

Sagem:   2% – 1%

Siemens:  2% – 1%

A mobil internet szolgáltatások felfutása

Az  EU5-ök körében  2009 márciusa és 2010 február közötti időszakban  14 millió új mobil-internet használó jelentkezett,  ez a szám az USA vonatkoztatva is 14 millió. 

A legnagyobb növekedés a közösségi hálózatok használói körében mutatkozott ebben az időszakban;  83% az EU5-öknél  és  75%  az USA-ban.

Az Egyesült Királyságban (UK) a Facebook a legnépszerűbb internetes oldal. 

További sorrend: 

Google oldalak, Vodafon csoport,  Orange szolgáltató oldalai, Telefonica Mobile Networks, Yahoo oldalak,

a BBC oldalai,  Apple,  Microsoft oldalak,  Nokia.

A comScore ebben az országban februárban indította  GSMA Mobile Media Metrix (MMM) szolgáltatását, amely jelenleg névtelen felmérési adatokat szolgáltat a mobil szolgáltatóknak.  A közösségi hálózatokon szörfölők 36%-a használja a mobil internetet, ahol idejük 47%-át töltik.

A tartalmak népszerűségi listáján a sport az ötödik helyre került.  A mobil internetes tevékenységben a keresés 39%-al áll az élen, utána következnek 34%-al  a közösségi hálózatok, 31%-al a hírek,  30%-al az időjárás,

27-al a sport, 27%-al a bulvár hírek, 19%-al a térképoldalak és 18%-al a műszaki újdonságok.

Megállapítható, hogy mobilon a keresés kevésbé népszerű, mint PC-n,  3,2 millió felhasználó játék alkalmazásokat futtat a platformon.

A közösségi hálózatok vonatkozásában az EU5 országokban a Facebook vezeti a piacot, de a Twitter és a Tuenti csillaga emelkedőben van.  A mobil internetes közösségi használók körében tehát a Facebook dominál, a Twitter 517%-os kiugró növekedést produkált, a Tuenti gyors előretörése pedig különösen Dél-Európában jelentős, a Myspace egyenletes növekedést produkál.  Meglepő módon, a Facebook használata nagyobb a mobilosok körében, mint PC-n;  a mobil használók napi 45 percet töltenek rajta, havonta 45 alkalommal, szemben a PC használókkal, akik 32 percet töltenek 35 alkalommal.

Az átlagos PC-s internet-szörfölő havonta 30 órát tölt a neten, a mobil használó csak kevéssel tölt többet 3 óránál, a különbség tízszeres!  Amennyiben azonban az egyes platformok használóit vizsgáljuk, megállapítható, a Symbian és az Android használók sokkal hosszabban időznek online, az Androidosok pl. közel 10 órát töltenek el.  

Mobil-tv és mobil video trendek

Az igény szerinti (on demand) mobil video nézők száma 2009 áprilisa óta 55%-al nőtt, a mobil tv adások nézőié 42%-al.   Az  EU5  országok iPhone és Android használóinak több mint 20%-a néz fizetős video-szolgáltatást.

Fizetős mobil szolgáltatások vételére smartphone (okos-telefon) tulajdonosoknak van lehetősége, a nem smart-phone tulajdonosoknak csak 1%-a használja a szolgáltatást.

A mobil kereskedelmi multimédia értékesítés megoszlása okostelefonoknál:

Apple  22%

Google  20%

Smartphone  8%

Symbian  8%

Microsoft  7%

RIM  3%

nem-okostelefon  1%

 

Mobil tartalom-trendek

A csengőhang, visszahívás-jelzőhang és a grafikák népszerűsége évről évre csökken. A jelenlegi jelentés szerint a mobil-tartalom szektor legkevésbé favorizált trendjei itt mutatkoznak,  új eszközök feltűnésével azonban ünnepnapokon mutatkozik némi emelkedés.

Az alkalmazás-használók száma tovább nő.  Az amerikai mobil tulajdonosok csaknem 30%-a használ egy alkalmazást (nem számítva ide az alap-játékokat),   az EU5-ben ez a szám  23%.   2009 márciusa óta az EU5 használók száma 23%-al, az amerikaiaké 20%-al nőtt.

Az alkalmazás-használói piac megoszlása

Bár az Apple-nek sikerült nagy nyilvánosságot teremtenie saját alkalmazás tároló piaca számára, más OEM  versenytársak előtt ennél nagyobb lehetőségek állanak. Az Apple szinte kényszerhelyzetbe hozta a fejlesztőket, hogy újabb és újabb, izgalmas alkalmazásokat hozzanak létre. Az operációs rendszer egyszerűsége, a kompakt  kialakítású eszköz, a kiemelkedő használhatóság és az egyszerű üzleti modell megteszi a magáét.

A felmérés adatai azonban azt mutatják, hogy létezik a másfajta készüléket használókból álló, ennél sokkal nagyobb célcsoport is.  Az alkalmazás-használóknak 7%-a birtokol iPhone-t,  a többiek nélkülözik ezt a készüléket.

Az iTunes alkalmazás-letöltők közül mintegy 65% vásárol meg egy alkalmazást, az összes alkalmazás letöltő körében ez a szám  13%. 

Az EU-ban a Facebook számít élenjárónak az iTunes alkalmazásoknál.  Az  iPhone és  iPod Touch alkalmazások letöltőinek  44%-a töltötte le a Facebookot, az alkalmazásért átlagosan  2,42 eurót fizettek.

Az euro-zónában a  Doodle Jump  iTunes játékot értékesítették legsikeresebben.  A fenti alkalmazások letöltőinek

42%-a vásárolt meg egy játékot,  az összes vásárló pedig átlagban  4,6 játékot vásárolt meg,  átlagosan

2,19 euróért.

A mobil játékok vásárlói két nagy csoportra oszthatók; 

-olyan alkalomszerű játékokat, mint a kirakó és a kártya, egyenlő arányban vásárolnak nők és férfiak,

-nehezebb, akciós és sport-játékokat fiatalok vásárolnak, többnyire fiatal férfiak csoportjai.

A lehetséges vásárlók megközelítése interaktív módon – UK felmérés

A szolgáltató cégek többféle módon indíthatnak dialógust a lehetséges ügyfelekkel a mobil eszközök használatával.  

-A piaci értékesítő egy 5-6 digitből álló kód használatával késztethetik az ügyfelet hogy kérjen több információt/ vegyen részt egy versenyben.  A mobil tulajdonosok 82%-a használ SMS-t.

-Amikor egy cégnél összegyűlt egy adatbázis a rövid SMS-re válaszolók adataiból, vagy azok köréből, akik valami más módon közreadták mobil hívószámukat, akkor további SMS kommunikációt lehet ezekkel a lehetséges vásárlókkal kezdeményezni.  A piacon levők 44%-a kap SMS-t havonta.

-Lehetőség van bannerek és szöveges üzenetek küldésére mobil internetes oldalakra és alkalmazásokra. A piac 25%-a használ olyan mobil médiát, ahol ezek elhelyezhetők.

-Kialakíthatók céges saját alkalmazások, a piac 24%-a használ ilyet.

iPhone alkalmazások:

Néhány élenjáró céges interaktív alkalmazás az Egyesült Királyságban:

Facebook  58,1%

Paper Toss  38%

Google Earth  35,4%

iPint  33%

stb.

Megállapítások:

A mobil hirdetési összeállítások az ügyfelek teljes korosztályi körét megcélozzák, 18-tól 34 éves korig.

A korosztályba tartozó férfiak 40%-a szörföl a mobil interneten. 

A mobil hirdetések az egyes eszközökre szabhatók.  Az Apple és a Nokia eszközök tulajdonosai idősebbek,  s többnyire férfiak, a Samsungosok fiatalabbak és nem szerint megosztottabbak. A Blackberrysek idősebbek.

A Yahoo a vezető mobil hirdető az Egyesült Királyságban.

A Brand Matrix szerint, sok esetben a mobil hirdetés eredményesebb, mint a PC-s.

A mobil a leggyorsabban növekvő hirdetési médium az Egyesült Királyságban,  2009-ben 37,6 miilló fontot tett ki.

Összehasonlításként;  az internet hirdetések 3,5 millióra rúgtak, a hirdetések egyre inkább digitális formák felé tartanak.  Az átlagos PC-s internet szörfölő több mint  90 font bevételt generál évente, a mobilos 2,9-et.

Egy felhasználóra jutó átlagos internet használat naponta:

-PC internet:   86,3

-mobil internet:    29,8

A mobil internet-kereskedelem (m-Commerce) kulcs-jelentőséggel bír a mobil hirdetések fejlesztésében.

http://www.commscore.com/

http://wirelessfederation.com/news/date/2010/03/

http://www.gsmarena.com/nokia_5800_xpressmusic-2537.php

http://www.gsmarena.com/nokia_5800_xpressmusic-pictures-2537.php

http://www.youtube.com/watch?v=tP3YNcSOMlg

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.