2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mottó: „…az igazság szabaddá tesz…” (Jn 8,32) — ARS SACRA FESZTIVÁL– 2012. szeptember 15-23.

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63118"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image5_132.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>A magyar fesztiválpalettán szerepel egy olyan formabontó rendezvény, amit nem kísér hangos kampány, szép csendesen mégis országos és határokon átívelő eseménysorozattá nőtte ki magát. <strong>Az Ars Sacra Alapítvány </strong>hatodik éve szervezi meg a Templomok Éjszakáját és a Szakrális Művészetek Hetét.A két eseménysorozat közös új neve <strong>Ars Sacra Fesztivál</strong>. </p><p> 

image5 132.thumbnailA magyar fesztiválpalettán szerepel egy olyan formabontó rendezvény, amit nem kísér hangos kampány, szép csendesen mégis országos és határokon átívelő eseménysorozattá nőtte ki magát. Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi meg a Templomok Éjszakáját és a Szakrális Művészetek Hetét.A két eseménysorozat közös új neve Ars Sacra Fesztivál.

 

image5 132.thumbnailA magyar fesztiválpalettán szerepel egy olyan formabontó rendezvény, amit nem kísér hangos kampány, szép csendesen mégis országos és határokon átívelő eseménysorozattá nőtte ki magát. Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi meg a Templomok Éjszakáját és a Szakrális Művészetek Hetét.A két eseménysorozat közös új neve Ars Sacra Fesztivál.

 

A Kárpát-medencei kiterjesztésű programsorozat keretében a zsidó – keresztény kultúrkörhöz tartozó művészeti alkotások bemutatása a nemzet lelki felemelkedését és spirituális egységét hivatott szolgálni. A Fesztivál eseményein a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Bazilikáig, sok-sok magyarországi helyszínen több száz program várja az érdeklődőket kilenc napon át.

Ezúttal is számos új helyszín kapcsolódik be: a Budapest Galéria, a Duna Palota, a Klebelsberg Kultúrkúria, a Mom Kulturális Központ, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Dorottya Café először fogad be a fesztiválhoz kapcsolódó programokat, a Szépművészeti Múzeum és a Kiscelli Múzeum pedig sok év után újra programhelyszín lesz.

A rendezvény sajátossága, hogy határokon átívelve a művészetek nyelvén igyekszik kifejezni az evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságát világunkban.

A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

Az immár hagyományosnak tekinthető rendezvények ezúttal sem maradnak el.

 

  • A fesztivál részeként a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó Templomok Éjszakáján, 2012. szeptember 15-én, idén a Kodály évforduló kapcsán több felekezet templomában csendül fel azonos időben egy-egy Kodály zenemű, egyszerre határokon innen és túl.

 

  • Ismételten bekapcsolódnak Budapest legnagyobb múzeumai – a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum – egy-egy szakrális tematikájú kiállítással, előadással vagy koncerttel.

 

  • A különböző történelmi egyházak közös dicsőítést tartanak a budapesti Szent István Bazilikában, 2012.  szeptember 16-án, közös kincsüket, a zsoltárokat énekelve.                                           

„A zsoltárokban van valami olyan csodálatos erő, mely az összes erény gyakorlására serkenti a lelkeket."    (X. Piusz pápa)

 

A fesztivál vendégei lesznek: Bogányi Gergely zongoraművész, Oberfrank Pál és Kéri Kitty színművészek, a Gryllus testvérek, Ferenczy György és a Rackajam, Lackfi János író-költő, a Misztrál Együttes, Fassang László orgonaművész , Rohmann Ditta csellóművész, Ferencz Éva, Kobzos Kiss Tamás, a Kecskés együttes, a Szent Efrém Férfikar, Pro Musica Leánykar, Kárpáti Tamás festőművész, Stefanovits Péter grafikusművész, Levente Péter, Döbrentey Ildikó, az Anima Musicae Kamarazenekar és sokan mások.

 

A fesztivál fővédnökei: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Mádl Dalma asszony.

A Fesztivál kiemelt programjai:

 

2012. szeptember 16. 15.00 óra

Egyházak közös zenei áhítata a Szent István Bazilikában „Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt." (XXIII. János pápa) – a zsoltárok közös alapként gazdag anyagot biztosítanak egymás zenéinek megismertetésére.

 

II. kerület

Levente Péter és Döbrentey Ildikó (Klébelsberg Kultúrkúria)

III. kerület

Gryllus testvérek, Ferenczy György és a Rackajam (Óbudai Művelődési Ház)

V. kerület

Interaktív író-olvasó találkozó Miklya Luzsányi Mónikával és Miklya Zsolttal. (Petőfi Irodalmi Múzeum)

Pálos könyvtár – könyvtárritkaságot bemutató séta, kiállítás, gyerekprogram

VI. kerület

Fassang László (orgona) és Rohmann Ditta (cselló) koncertje (Szent Család templom, Szondi utca)

VIII. kerület

Lackfi János és a Misztrál együttes, versek, versénekek (Semmelweis Szalon)

IX. kerület

Szent Efrém Férfikar (Iparművészeti Múzeum)

Dóczy Péter színielőadása (Semmelweis Egyetem, EOK)

XII. kerület

Bogányi Gergely zongora koncertje (MOM Kulturális Központ)

Szeretetnyelv – irodalmi est a szerelemről, Kéri Kitty és Oberfrank Pál előadása (Barabás Villa)

XIV. kerület

A Nyíregyházi Pro Musica leánykar hangversenye Szabó Dénes vezényletével (Szépművészeti Múzeum)

XV. kerület

Salkaházi Sára templom – az Önkormányzat, a Művelődési Ház és a templom közös programja: Kruppa Gábor építész-tervező és Puskás László mozaikművész mutatják be a 2008-ban felszentelt templom épületét.

 

Váci Székesegyház

Tarics Péter„Állok Istenért, Egyházért, Hazáért" című Mindszenty József hercegprímásról szóló monodrámát  Boráros Imre felvidéki színművész mutatja be.

 

 

Délvidékről Oromhegyes ismét kapcsolódik a 2012-es Ars Sacra Fesztiválhoz, könyvbemutatóval, helytörténeti, néprajzi és építészeti előadásokkal.

Felvidékről a komáromi Szent András Templomban orgonakoncert lesz és Méry Gábor szlovákiai fotóművész falképeket bemutató anyagából látható kiállítás; a Csemadok Galériában a "Koronánk – Gyöngyünk" című kiállítás lesz látható.

Stuttgartból a Bruder-Klaus-templom, a Magyar Katolikus Egyházközség temploma is csatlakozott a Templomok Éjszakájához.

 

A civil kezdeményezést 2007-ben indította útjára 3 lelkes nő. A Kulturális Örökség Napokhoz kapcsolódó Templomok Éjszakája és a Szakrális Művészetek Hete programsorozat eleinte fővárosi szintű, aztán országos rendezvénnyé nőtte ki magát.  A művészet majd minden területeiről, sok esetben szándékosan profán helyszíneken, több magas színvonalú kortárs képző- és iparművészeti kiállítást, komoly és könnyűzenei koncertet, színházi, irodalmi előadást szerveztek, és  több építészeti konferencia is megvalósult. Budapest legnagyobb múzeumait sikerült bevonni az együttműködésbe, saját felajánlásaikból kamara kiállítások, hangversenyek, keresztény szellemiségű előadások, kerekasztal beszélgetések születtek az impozáns helyszíneken.

Míg a rendezvény második évében néhány vidéki város csatlakozott a kezdeményezéshez – 6 településen összesen 8 000 látogatóval -, 2009-ben a főváros mellett 20 vidéki településen összesen 16 000-en vettek részt a programokon.

Az Ars Sacra Alapítvány évről évre támogatásokból és pályázatokból, továbbá adományokból tudja megszervezni az Ars Sacra Fesztivált. Gyakran a fellépő művészek lemondanak tiszteletdíjukról, az intézmények térítésmentes helyszíneket biztosítanak.

A fesztivál a  hagyományőrzés és értékmentés mellett fiatal alkotók és előadó művészek bekapcsolásával a jövő szakrális nyelvének kialakulását is szorgalmazza. A különböző művészeti ágak legkiemelkedőbb képviselői mellett roma művészek és fogyatékkal élők bevonásával új kulturális területeket hív meg az együttműködésre.

A szervezők tovább szándékoznak vinni ezt a kezdeményezést, hogy az európai művészeti hagyományokat a mai ember számára is érthetően tegyék közkinccsé, bevonva a nagy történelmi egyházakat – katolikus, evangélikus, református, zsidó – az együttműködésbe. Mindezt azzal a meggyőződéssel teszik, hogy a művészet mindnyájunkat megérintő egyetemessége, a benne rejlő szépség által segít csökkenteni a távolságokat, és különbözőségeket, közelebb hoz minket egymáshoz, és összeköti az eget a földdel.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.