Megvan Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Jumurdzsák és Sárközi XXI. századi megformálója. Regénybe illő karaktereket találtak az EGER 1552 castingon.Az egri várvédelem 460. évfordulóján, a Végvári Vigasságok, és azon belül is a július 28-i emlékcsata, az Ostrom felvezetéseként kiválasztották Egerben Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Sárközi és Jumurdzsák mai megformálóit.

 

Megvan Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Jumurdzsák és Sárközi XXI. századi megformálója. Regénybe illő karaktereket találtak az EGER 1552 castingon.Az egri várvédelem 460. évfordulóján, a Végvári Vigasságok, és azon belül is a július 28-i emlékcsata, az Ostrom felvezetéseként kiválasztották Egerben Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Sárközi és Jumurdzsák mai megformálóit.

 

A Végvári Vigasságok történelmi fesztivál az Egri Vár történelmi hagyományait és meghatározó korszakait eleveníti fel újszerű megközelítéssel a történelmileg hiteles helyszín és a turisztikailag frekventált környezet igényes felhasználásával. A fesztivál tudományos megalapozottsággal szervezi programjait, melyek, a látogatók széles rétegének folyamatos bevonásával idézi fel a középkori ember mindennapi életét, a végvári katonák sorsát.

A fesztivál meghatározó szerepet kíván betölteni a középkor eseményeit bemutató rendezvények között.

 

Az EGER 1552 Casting, azaz a meghallgatás három órán át tartott, húsz résztvevővel. Voltak köztük egri születésű gimnazisták, főiskolások, lelkes amatőrök. Volt, aki hetekkel a meghallgatás előtt jelentkezett, volt, aki aznap reggel döntötte el, hogy benevez a közös játékba.

Rázsi Botond alpolgármester köszöntőjében kiemelte:

A miénk, ezért magasba emeljük "Magyarország Nagy Könyvét", az Egri Csillagokat. Magasba emeljük Dobót, Bornemisszát, Sárközit, a leleményesség, a kitartás, a hősiesség és hazaszeretet üzenetét talán legjobban a mai korba is átmentő egri örökséget.

 

Az EGER 1552 Casting "befutói" a XVII. Végvári Vigasságokat megelőző napokban jelentek meg Eger utcáin, s a hétvégén a Várban is láthatjuk őket a hétvégén:

Oláh Tibor „Furé" – Dobó István

Koczka Benjamin – Bornemissza Gergely

Nagy Karina – Cecey Éva

Szoboszlai Barnabás – Sárközi

Csillag Péter – Jumurdzsák

 

A meghallgatás három órán át tartott: Vicuska szerepére jelentkeztek a legtöbben, de volt szép számmal Jumurdzsák és Bornemissza jelölt is. Dobó István karakterére hárman pályáztak. Az Egri Csillagok szereplőivel szerdától rendszeresen találkozhattak az Egerben sétálók, a város több pontján. Feladatuk volt többek között, hogy a XVII. Végvári Vigasságokat hirdessék és azon részt is vegyenek, de tevékenységük nyomán a járókelők önkéntelenül is részesei lesznek a megelevenedő történelmi képeknek.

 

A zsűri elnöke Kelemen Csaba, a Dobó Istvánként is jól ismert egri színművész volt, s az öttagú grémiumban foglalt még helyet Saárossy Kinga alpolgármester, aki szintén színművész, Széchenyi Orsolya, az egri Dobó István Vármúzeum rendezvényekért felelős igazgatóhelyettese, Szalayné Király Júlia muzeológus, a Gárdonyi hagyaték kezelője és Berecz Mátyás történész-muzeológus, az Egri Vitézlő Oskola elnökségi tagja.

 

Egerben idén először hirdettek szereplőválogatást azzal a céllal, hogy minden eddiginél jobban a középpontba állítsák az 1552-es legendás várvédelmet. Fókuszba került ezzel Eger páratlan történelmi öröksége, mellyel ráadásul egy „saját városi regényben", Magyarország Nagy Könyvében minden kisdiák találkozik, s melyet a felnőttek is szívesen olvasgatnak.

 

Szombaton és vasárnap 10 órakor indul a felvonulás Eger történelmi belvárosán keresztül a Vár, Dobó utca, Dobó tér, Zalár utca, Dr. Sándor Imre utca, Széchenyi utca, Eszterházy tér, Bajcsy-Zsilinszky utca, Dobó tér, Dobó utca, Vár útvonalon.

 

Szombaton a délelőtti órákban:
Történelmi játszóház Szent László Vitézeivel a Nagy Fa alatt a Gótikus Palota előtti téren.
Dobó István fogadja Bornemissza Gergelyt, majd a Pavane Zászlóforgatók műsora a Gótikus
Palota előtt. Tábori életképek az Ispotály pince feletti füves területen. Babszem Jankó Gyermekszínház: Legényfogó zenés, tréfás mesejáték a színpadon. Fegyverbemutató a Gótikus Palota Reneszánsz termében.

Délben sétáló koncert, a Canlar együttes koncertje a Kazamatában.

 

A dálutáni órákban 1552. Az ostrom 38 napja, Stratégiai Játék családoknak a Dobó-bástya rendezvénytermében. Film-regény – Az Egri csillagok című film werk fotói és jelmeztervei a Dobó-bástya rendezvénytermében. A Pavane táncegyüttes reneszánsz táncbemutatója a színpadon. Pikás kiképzés a Gótikus Palota előtt Történelmi játszóház Szent László Vitézeivel a Nagy Fa alatt. Tüzérségi bemutató a Gótikus Palota előtt, Pavane zászlóforgatók műsora a Gótikus Palota előtt. A török sereg felvonulása, ima: kísér a Szelindek zenekar
17.30-kor a várvédők esküje a Gótikus Palota előtt, majd OSTROM a Gótikus Palota előtt és a Varkoch-kapunál. Fáklyával a Kazamatában! Fáklyás vezetés a vár föld alatti erődrendszerében. (jelentkezés és jegyváltás a vár Dózsa György téri bejáratánál. Belépőjegy:felnőtt 1500 Ft, diák, nyugdíjas 750 Ft)

 

A vasárnapi program összeállítása hasonló a szombatihoz, csak a kezdési időpontok változnak. A helyszínen tájékoztató füzetek állnak a vendégek rendelkezésére, melyből nyomon követhetők az aktuális események.

 

Eger Önkormányzata a városra legjellemzőbb, reprodukálhatatlan értéknek tekinti az Egri Vár történetét, az elődeink által ránk hagyományozott – idén 460 éves – történelmi örökséget és Gárdonyi Géza mindenki által ismert regényét, az Egri Csillagokat.

Vajon melyik városnak van saját regénye, melyet ráadásul Magyarország Nagy Könyvének választottak, s kötelező olvasmányként a magyar oktatás szerves részét képezi?

EGERNEK VAN.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük