2023.március.25. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Végvári Vigasságok Egerben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63109"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/E_3.thumbnail.jpg" border="0" width="48" height="100" /></a></span>Megvan Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Jumurdzsák és Sárközi XXI. századi megformálója. Regénybe illő karaktereket találtak az EGER 1552 castingon.Az egri várvédelem 460. évfordulóján, a Végvári Vigasságok, és azon belül is a július 28-i emlékcsata, az Ostrom felvezetéseként kiválasztották Egerben Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Sárközi és Jumurdzsák mai megformálóit.</p> <p> 

e 3.thumbnailMegvan Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Jumurdzsák és Sárközi XXI. századi megformálója. Regénybe illő karaktereket találtak az EGER 1552 castingon.Az egri várvédelem 460. évfordulóján, a Végvári Vigasságok, és azon belül is a július 28-i emlékcsata, az Ostrom felvezetéseként kiválasztották Egerben Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Sárközi és Jumurdzsák mai megformálóit.

 

e 3.thumbnailMegvan Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Jumurdzsák és Sárközi XXI. századi megformálója. Regénybe illő karaktereket találtak az EGER 1552 castingon.Az egri várvédelem 460. évfordulóján, a Végvári Vigasságok, és azon belül is a július 28-i emlékcsata, az Ostrom felvezetéseként kiválasztották Egerben Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Sárközi és Jumurdzsák mai megformálóit.

 

eg%20%281%29.thumbnailA Végvári Vigasságok történelmi fesztivál az Egri Vár történelmi hagyományait és meghatározó korszakait eleveníti fel újszerű megközelítéssel a történelmileg hiteles helyszín és a turisztikailag frekventált környezet igényes felhasználásával. A fesztivál tudományos megalapozottsággal szervezi programjait, melyek, a látogatók széles rétegének folyamatos bevonásával idézi fel a középkori ember mindennapi életét, a végvári katonák sorsát.

eg%20%282%29.thumbnailA fesztivál meghatározó szerepet kíván betölteni a középkor eseményeit bemutató rendezvények között.

 

eg%20%283%29.thumbnailAz EGER 1552 Casting, azaz a meghallgatás három órán át tartott, húsz résztvevővel. Voltak köztük egri születésű gimnazisták, főiskolások, lelkes amatőrök. Volt, aki hetekkel a meghallgatás előtt jelentkezett, volt, aki aznap reggel döntötte el, hogy benevez a közös játékba.

Rázsi Botond alpolgármester köszöntőjében kiemelte:

eg%20%284%29.thumbnailA miénk, ezért magasba emeljük "Magyarország Nagy Könyvét", az Egri Csillagokat. Magasba emeljük Dobót, Bornemisszát, Sárközit, a leleményesség, a kitartás, a hősiesség és hazaszeretet üzenetét talán legjobban a mai korba is átmentő egri örökséget.

 

eg%20%285%29.thumbnailAz EGER 1552 Casting "befutói" a XVII. Végvári Vigasságokat megelőző napokban jelentek meg Eger utcáin, s a hétvégén a Várban is láthatjuk őket a hétvégén:

Oláh Tibor „Furé" – Dobó István

Koczka Benjamin – Bornemissza Gergely

Nagy Karina – Cecey Éva

Szoboszlai Barnabás – Sárközi

Csillag Péter – Jumurdzsák

 

eg%20%286%29.thumbnailA meghallgatás három órán át tartott: Vicuska szerepére jelentkeztek a legtöbben, de volt szép számmal Jumurdzsák és Bornemissza jelölt is. Dobó István karakterére hárman pályáztak. Az Egri Csillagok szereplőivel szerdától rendszeresen találkozhattak az Egerben sétálók, a város több pontján. Feladatuk volt többek között, hogy a XVII. Végvári Vigasságokat hirdessék és azon részt is vegyenek, de tevékenységük nyomán a járókelők önkéntelenül is részesei lesznek a megelevenedő történelmi képeknek.

 

eg%20%287%29.thumbnailA zsűri elnöke Kelemen Csaba, a Dobó Istvánként is jól ismert egri színművész volt, s az öttagú grémiumban foglalt még helyet Saárossy Kinga alpolgármester, aki szintén színművész, Széchenyi Orsolya, az egri Dobó István Vármúzeum rendezvényekért felelős igazgatóhelyettese, Szalayné Király Júlia muzeológus, a Gárdonyi hagyaték kezelője és Berecz Mátyás történész-muzeológus, az Egri Vitézlő Oskola elnökségi tagja.

 

Egerben idén először hirdettek szereplőválogatást azzal a céllal, hogy minden eddiginél jobban a középpontba állítsák az 1552-es legendás várvédelmet. Fókuszba került ezzel Eger páratlan történelmi öröksége, mellyel ráadásul egy „saját városi regényben", Magyarország Nagy Könyvében minden kisdiák találkozik, s melyet a felnőttek is szívesen olvasgatnak.

 

Szombaton és vasárnap 10 órakor indul a felvonulás Eger történelmi belvárosán keresztül a Vár, Dobó utca, Dobó tér, Zalár utca, Dr. Sándor Imre utca, Széchenyi utca, Eszterházy tér, Bajcsy-Zsilinszky utca, Dobó tér, Dobó utca, Vár útvonalon.

 

Szombaton a délelőtti órákban:
Történelmi játszóház Szent László Vitézeivel a Nagy Fa alatt a Gótikus Palota előtti téren.
Dobó István fogadja Bornemissza Gergelyt, majd a Pavane Zászlóforgatók műsora a Gótikus
Palota előtt. Tábori életképek az Ispotály pince feletti füves területen. Babszem Jankó Gyermekszínház: Legényfogó zenés, tréfás mesejáték a színpadon. Fegyverbemutató a Gótikus Palota Reneszánsz termében.

Délben sétáló koncert, a Canlar együttes koncertje a Kazamatában.

 

A dálutáni órákban 1552. Az ostrom 38 napja, Stratégiai Játék családoknak a Dobó-bástya rendezvénytermében. Film-regény – Az Egri csillagok című film werk fotói és jelmeztervei a Dobó-bástya rendezvénytermében. A Pavane táncegyüttes reneszánsz táncbemutatója a színpadon. Pikás kiképzés a Gótikus Palota előtt Történelmi játszóház Szent László Vitézeivel a Nagy Fa alatt. Tüzérségi bemutató a Gótikus Palota előtt, Pavane zászlóforgatók műsora a Gótikus Palota előtt. A török sereg felvonulása, ima: kísér a Szelindek zenekar
17.30-kor a várvédők esküje a Gótikus Palota előtt, majd OSTROM a Gótikus Palota előtt és a Varkoch-kapunál. Fáklyával a Kazamatában! Fáklyás vezetés a vár föld alatti erődrendszerében. (jelentkezés és jegyváltás a vár Dózsa György téri bejáratánál. Belépőjegy:felnőtt 1500 Ft, diák, nyugdíjas 750 Ft)

 

A vasárnapi program összeállítása hasonló a szombatihoz, csak a kezdési időpontok változnak. A helyszínen tájékoztató füzetek állnak a vendégek rendelkezésére, melyből nyomon követhetők az aktuális események.

 

Eger Önkormányzata a városra legjellemzőbb, reprodukálhatatlan értéknek tekinti az Egri Vár történetét, az elődeink által ránk hagyományozott – idén 460 éves – történelmi örökséget és Gárdonyi Géza mindenki által ismert regényét, az Egri Csillagokat.

Vajon melyik városnak van saját regénye, melyet ráadásul Magyarország Nagy Könyvének választottak, s kötelező olvasmányként a magyar oktatás szerves részét képezi?

EGERNEK VAN.

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.