2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Múlt és jelen egy színpadon.

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <span class="inline inline-left"><a href="/node/53157"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/T3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="96" /></a></span>A 60 éves Magyar Állami Népi Együttes ünnepi gálaestje a Budapesti Nyári Fesztivál idei utolsó nagy produkciója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A 60 éves Magyar Állami Népi Együttes ünnepi gálaestje a Budapesti Nyári Fesztivál idei utolsó nagy produkciója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A 60 éves Magyar Állami Népi Együttes ünnepi gálaestje a Budapesti Nyári Fesztivál idei utolsó nagy produkciója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

2011. augusztus 18-án 20 órától a Magyar Állami Népi Együttes a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az Ecseri lakodalmas és Az Álomidő című táncelőadásokkal ünnepli fennállásának hat évtizedes jubileumát. Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes az elmúlt hat évtizedben a folklórból kisarjadó, abból inspirációt nyerő színpadi néptáncművészet egyik emblematikus műhelyeként vált ismertté és világhírűvé. Szellemisége, kisugárzó ereje a kezdetektől meghatározó volt. Az itt alkotott művek közül jó néhány az egyetemes magyar kultúra legfényesebb lapjaira íródott. A 60 éves együttes két produkciójának színpadra állításával ünnepli a jubileumot: az Ecseri lakodalmassal, a társulat első, és az Álomidővel, a legutóbbi bemutatójával. A két előadással – melyeket hat évtized választ el egymástól – a múlt és a jelen lép egymás mellé egy este keretében.

Az első rész az Ecseri lakodalmas válogatása, mely az 1961-es bemutatója óta nemcsak a hazai, de a világ táncszerető közönségének elismerését is méltán vívta ki. A több mint ezer alkalommal színre vitt produkció a magyar színpadi néptáncművészet egyik emblematikus alkotása. Az Ecseri lakodalmas mostani felújítása különleges és egyedi élményt ígér. Az Együttes kibővített zenekarán kívül közreműködik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Kiegészített Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus is, kiknek segítségével eddig soha nem hallott és egyedi, monumentális hangzásban gyönyörködhetnek a nézők. Az előadásban negyven táncos közreműködésével megjelenített hol lírai vagy sodró, hol bensőséges vagy monumentális színpadképek váltják egymást. A felújítás – miközben megőriz mindent, mi megőrzendő – új rendezésben, az „eredeti" műhöz méltó, de a mához közelítő előadásként kerül a közönség elé.

A második rész az Együttes legújabb, Álomidő című produkciójának erre az estére összeállított változata. Az Álomidő a táncoló ember dicsérete! Alkotóinak álmai – vagy annak vélt emlékei – elevenednek meg egy általuk megélt vagy megéltnek hitt világról, demonstrálva viszonyukat a tradícióhoz, a múlt titkaihoz, a jelen sokszínűségéhez. Az álomban minden megtörténhet. Az álom varázslat. Átjárót nyit az élet és a halál, a valóság és a fikció között. Az álom elfojtott vágyaink tükre. Az álom: utazás. Az Álomidő zenéje, miközben szándékosan eklektikus – a tradíció mellett magába építi napjaink popzenéjének posztmodernségét is -, mégis egységes képet mutat.
A koreográfiák a műfaj legjobb példáit követve, nagy hangulatváltásokkal sorjáznak elő. A táncjelenetek matériáját a Kárpát-medence folklórja biztosítja, melyből az alkotók a színpad könyörtelen szabályai szerint válogatnak, sűrítenek, stilizálnak. Az egyes táncokhoz gondolati-érzelmi többlettartalmakat, egyéni asszociációkat rendelnek, hogy ezáltal azok a modern ember érzelmeinek, gondolatainak, egyéni vagy közösségi identitásának kifejezőeszközévé válhassanak.

Közreműködnek:

Kiegészített Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus. Karnagy, művészeti vezető: Molnár Éva.

Szolnoki Szimfonikus Zenekar, főzeneigazgató: Izaki Maszahiro
Vezényel: Bánfi Balázs

Magyar Állami Népi Együttes, tánckarvezető: Kökény Richárd.
Zenekarvezetők: Pál István, Radics Ferenc. Szólót énekel: Herczku Ágnes.

Rendező, művészeti vezető: Mihályi Gábor

Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban.

Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: szabadter.jegy.hu, személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.) vagy a helyszínen.

Rendelés telefonon: 06 1 / 301 0148

www.szabadter.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.