2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hőszivattyúk pályázati pénzből

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53159"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/pana_0.thumbnail.jpg" border="0" width="74" height="100" /></a></span>Akár 70-80 százalékos megtakarítás is elérhető a magyar piacon még kevéssé elterjedt, újgenerációs hőszivattyúkkal. A hűtésre és fűtésre egyaránt használható berendezések iránti keresletet növelheti, hogy beszerzésükhöz most állami támogatásra is lehet pályázni. Sőt, néhány szolgáltató tarifakedvezményt is kínál ösztönzőként. A Panasonic a várható igények kiszolgálására új, különösen olcsón üzemeltethető hőszivattyúval  jelent meg a magyar piacon. </p> <p> 

Akár 70-80 százalékos megtakarítás is elérhető a magyar piacon még kevéssé elterjedt, újgenerációs hőszivattyúkkal. A hűtésre és fűtésre egyaránt használható berendezések iránti keresletet növelheti, hogy beszerzésükhöz most állami támogatásra is lehet pályázni. Sőt, néhány szolgáltató tarifakedvezményt is kínál ösztönzőként. A Panasonic a várható igények kiszolgálására új, különösen olcsón üzemeltethető hőszivattyúval  jelent meg a magyar piacon.

 

Akár 70-80 százalékos megtakarítás is elérhető a magyar piacon még kevéssé elterjedt, újgenerációs hőszivattyúkkal. A hűtésre és fűtésre egyaránt használható berendezések iránti keresletet növelheti, hogy beszerzésükhöz most állami támogatásra is lehet pályázni. Sőt, néhány szolgáltató tarifakedvezményt is kínál ösztönzőként. A Panasonic a várható igények kiszolgálására új, különösen olcsón üzemeltethető hőszivattyúval  jelent meg a magyar piacon.

 

Olcsóbb fűtés, kevesebb károsanyag-kibocsátás, gyors beruházási megtérülés – röviden így foglalhatóak össze a Magyarországon még kevéssé elterjedt hőszivattyúk előnyei. A hűtésre is alkalmas eszközök iránti kereslet az utóbbi időszakban növekedni kezdett, hiszen az emelkedő energiaárak alternatív megoldások keresésére sarkallják a háztartásokat, társasházakat és a kisvállalati szektort egyaránt. Sok potenciális felhasználót visszatartott ugyanakkor eddig a beruházáshoz szükséges források hiánya.

„Magyarországon sokan az állami támogatást biztosító pályázat megjelenésére vártak. Ez a hét elején megtörtént, így arra számítunk, hogy a következő hetekben, hónapokban jelentősen megnő majd a kereslet a hőszivattyúk iránt, ami a Panasonic számára is bővülő lehetőségeket jelent" – közölte Falvi József, a Panasonic klíma üzletágának műszaki vezetője. Az immár pályázható állami támogatás révén – tette hozzá – a beszerzési ár fogyasztót terhelő része jelentősen csökkenhet, ami értelemszerűen a megtérülési idő lerövidülésével is együtt jár.

Az elsősorban szórakoztató elektronikai készülékeiről ismert japán gyártó a pályázat megjelenése előtt nem sokkal lépett piacra Aquarea T-CAP levegő-víz hőszivattyúival, amelyek külső elektromos rásegítő fűtés nélkül is képesek a teljes teljesítményük fenntartására akár -15 °C fokos hőmérsékleten is. Ezek a berendezések rendkívül könnyen beépíthetők és olcsón üzemeltethetőek. A különböző fűtési módok közül ráadásul a hőszivattyú jár a legkisebb káros gáz kibocsátással, ami nem elhanyagolható szempont a környezetvédelem ügyét szívükön viselő háztulajdonosok számára.

A Panasonic új Aquarea rendszere – mutatott rá Falvi József – egy nagy hatékonyságú hőszivattyú technológián alapszik, amely nemcsak fűtésre és meleg víz előállításra használható, hanem nyáron hűtésre is. Ezzel megfelelő komfortérzetet biztosít függetlenül a kinti időjárási viszonyoktól, legyen az extrém magas vagy alacsony hőmérséklet.

Az elektromos fűtési rendszerekhez képest a Panasonic Aquarea hőszivattyúval akár 78 százalékos energia-megtakarítás is elérhető, de napkollektorokhoz csatlakoztatva még tovább mérséklődhet a fogyasztás – hangsúlyozta Falvi József.

Az állami támogatás mellett a szolgáltatók is igyekeznek ösztönözni a környezettudatos fogyasztói beruházásokat. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport – a hazai piacon elsőként – komoly kedvezményt kínál a hőszivattyút használó ügyfeleknek. A normál tarifa hozzávetőlegesen kétharmadát számítja fel.

Meghatározó piaci szereplőként a Panasonic is igyekszik bátorítani a beruházáson gondolkodókat: akciós weboldalán már letölthető egy kupon, amivel 70 ezer forint kedvezményt kap az ügyfél a pályázatírás – vagy energiatanúsítvány – költségeiből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.