2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A vállalatok 55%-a beismerte, hogy képtelen biztonságossá tenni munkakörnyezetét

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53161"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/datarob.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="68" /></a></span>A NetIQ számára készült Harris Interactive felmérés szerint a növekvő informatikai biztonsági ráfordítások ellenére az adatlopások szaporodnak. A vállalatok a virtualizálást, a felhőalapú számítástechnikát és a mobil technológiát tekintik elsődleges biztonsági kockázatnak.</p><p>

A NetIQ számára készült Harris Interactive felmérés szerint a növekvő informatikai biztonsági ráfordítások ellenére az adatlopások szaporodnak. A vállalatok a virtualizálást, a felhőalapú számítástechnikát és a mobil technológiát tekintik elsődleges biztonsági kockázatnak.

A NetIQ számára készült Harris Interactive felmérés szerint a növekvő informatikai biztonsági ráfordítások ellenére az adatlopások szaporodnak. A vállalatok a virtualizálást, a felhőalapú számítástechnikát és a mobil technológiát tekintik elsődleges biztonsági kockázatnak.

A Novell közzétette a Harris Interactive kutatását, melyben 200 nagyvállalati informatikai döntéshozót kérdeztek meg az adatvédelmi erőfeszítések hatékonyságáról. A NetIQ számára készített felmérés szerint, annak ellenére, hogy a vállalatok az informatikai költségvetés több mint felét biztonságra fordítják, a válaszadók 55 százaléka beismerte, hogy képtelenek biztonságossá tenni a virtualizált és felhőalapú munkakörnyezetüket. Kevésbé bíznak továbbá abban, hogy sikeresen megfigyelhetik az olyan fogyasztói eszközöket, mint például az okostelefonok és tabletek, valamint ezek biztonságossá tétele is nehézséget jelent.

Tízből közel nyolc válaszadó tapasztalta a következőket az utóbbi két évben:

 • Rosszindulatú kódok (76%)
 • Elveszett/ellopott készülékek (75%)
 • Külső adatlopás (74%)
 • Belső adatlopás (72%)

A válaszadók az alábbiakat sorolták a legnagyobb problémák közé:

 • Nincs idő a tetemes mennyiségű adat nyomon követésére (64%)
 • A felhőben működő számítógépek biztonságának felügyelete (55%)
 • A virtualizált környezet biztonságának felügyelete (54%)

A szervezeteknek egyre több megoldandó feladattal és kockázattal kell szembenézniük, és ezzel együtt az informatikai biztonsági költségvetés is növekszik. Tízből csaknem nyolc (77%) válaszadó említette, hogy az informatikai biztonsági költségvetés nőtt az előző évhez képest, és a vállalat informatikai költségvetésének átlagosan több mint felét (59%) a biztonságra fordítják.

„Adatvezérelt társadalomban élünk, ezért különösen fontos feladat meggátolni a bizalmas vagy vállalati tulajdonú adatok kiszivárgását a szervezet falain kívülre. Ez folyamatos kihívást jelent az informatikai biztonsági csapatoknak és a biztonsági megoldások fejlesztőinek egyaránt" – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője.

 

Hazai vonatkozások

A Novell Magyarország is készített korábban felmérést a témában. A válaszok tanulsága szerint a vállalatok most és a jövőben is jelentős hangsúlyt kívánnak fektetni a megfelelő IT-biztonsági megoldások kiválasztására. A megkérdezettek

 • 39 százaléka tervezi a jogosultság kezelés továbbfejlesztését a közeljövőben
 • 31 százaléka pedig logmenedzsment rendszer bevezetésén vagy a jelenlegi rendszer továbbfejlesztésén gondolkozik
 • 23 százaléka fejlettebb autentikációs rendszer bevezetését fontolgatja
 • 22 százaléka kezdene adatvédelmi megoldás implementálásába
 • 21 százaléka pedig a felhasználói tevékenység naplózását megvalósító projektet tervez

 

Egyre jobb biztonsági megoldások

Amíg az amerikai válaszadók nagy többsége állította, hogy a biztonsági megoldások fejlődtek az utóbbi években, addig az ellopott adatmennyiség azt jelzi, hogy még mindig rengeteg területen van lehetőség a fejlődésre.

A vizsgálatban résztvevők majdnem mindegyike egyetértett azzal, hogy az informatikai biztonsági megoldások jobbak, mint az öt évvel ezelőttiek. Tízből négy (44%) gondolja úgy, hogy „sokkal jobbak". A válaszadók az alábbiakat sorolták a manapság használatos biztonsági megoldások gyengeségei közé:

 • Fogyasztói készülékek (például okostelefonok) kezelése
 • A manapság használatos megoldások rövid élettartama
 • A hagyományos tűzfal/határvédelem eltűnésének kezelése
 • A megoldások bevezetésének nehézsége

A magyarországi felhasználók 65%-a az ilyen megoldások legfontosabb előnyeként az informatikai rendszerek biztonságosabbá válását, 25% a compliance előírások könnyebb teljesítését, míg 15% a munka hatékonyságának növekedését jelölte meg.

 

„Az informatikai biztonsági megoldások fejlődése iránt – részben az új technológiák integrálása miatt – hatalmas igény érzékelhető a piac részéről. A Novell Magyarország által kínált termékek folyamatosan lépést tartanak ezekkel az igényekkel, hogy megteremtsék a vállalatok számára a minél szélesebb körű biztonság lehetőségét. Ennek érdekében olyan megoldásokat kínálunk, amelyek lehetővé teszik a biztonsági fenyegetések csökkentését, előzetes, valós idejű azonosítását, miközben jól használható adatelemezések készítését is támogatják" – foglalta össze a tapasztalatokat Hargitai Zsolt.

http://www.novell.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.